Câte „blaturi” vom avea pe final de campionat?

Nouă echipe se bat pentru evitarea retrogradării din Liga 1. Este posibil ca echipele de pe locurile 15 şi 16 să „pice” cu 37 sau chiar 38 de puncte. Asupra unor meciuri planează suspiciuni de „blat”. Ce va face Steaua cu Viitorul luni seara?

Cea mai strânsă luptă în „subsol” din ultimii ani

Nu mai puţin de 9 echipe se află angrenate în bătălia pentru evitarea locurilor 17, 16 şi 15 care duc în liga a II-a. Este vorba de Viitorul Constanţa (27 puncte*), FC Braşov (27*), Săgeata Năvodari (29), U Cluj (30*), Oţelul (31), ACS Poli Timişoara (31*), Ceahlăul Piatra Neamţ (33), Gaz Metan Mediaş (33) şi Concordia Chiajna (34*). (Echipele cu * au un meci mai puţin jucat – n.a.). Cum de s-a ajuns ca, pe ultima turnantă a campionatului 9 echipe să se bată pentru salvare, este uşor de explicat: nu doar valoarea modestă a acestora a avut un rol hotărîtor, ci, mai inconstanţa (şi mediocritatea) echipelor de pe locurile fruntaşe. Astfel, echipele aflate pe locurile 2 – 6 au pierdut multe puncte în disputa cu echipele mai slab cotate şi aşa se explică de ce în etapa 28, echipe cu 33 sau 34 de puncte sunt în pericol.
Luni seară se joacă ultimele trei meciuri ale etapei a 28-a, toate cu implicaţii majore în bătălia pentru evitarea retrogradării: FC Braşov – Concordia (un meci de „6 puncte”), ACS Poli – „U” Cluj (de asemenea un meci de „6 puncte”) şi Viitorul Constanţa – Steaua Bucureşti (un meci despre care se vorbeşte de câteva zile şi deloc la superlativ).
Indiferent de ce rezultatele se vor înregistra luni seară, foarte multe clarificări nu vom avea încă. Echipele cele mai ameninţate să însoţească pe Corona Braşov la „matineu” sunt, în ordine (conform punctajului şi a dificultăţii programului din ultimele 6 etape): Săgeata Năvodari, Concordia Chiajna (dacă pierde la Braşov), FC Braşov, Oţelul Galaţi şi „U” Cluj.

Se repetă „love-story”-ul Steaua – Viitorul din 2013?

Rezultatul de duminică dintre Dinamo şi Astra, 2-0, i-a scos practic pe giurgiuveni din cursa de urmărire a celor de la Steaua. Chiar şi dacă ar fi câştigat, Astra avea şanse minime să o ajungă pe Steaua. Există acum un „argument” în plus să se petreacă ceea ce „prezic” de zile bune „gurile rele”: Steaua să nu câştige meciul cu Viitorul Constanţa de luni seara, deşi este favorită certă: are un lot infinit mai bun decât echipa patronată de Hagi, şi, în plus, Viitorul joacă meciurile considerate acasă pe stadionul din Chiajna, unde toată suflarea va ţine cu…Steaua.
Dar „semnale” privind unele lucruri necurate sunt: anul trecut, tot cu titlul în buzunar, Steaua pierdea cu 2-5 în Ghencea în faţa celor de la Viitorul, şi toată lumea (din anturajul celor două echipe) era mulţumită. Iar tandemul (de tristă amintire) Dumitru Dragomir – Mircea Sandu nu a schiţat nici cel mai mic gest al unei verificări a (in)corectitudinii meciului. Suspecte sunt şi alte rezultate legate de meciul de la Chiajna de luni seara: Vaslui – Viitorul 0-1 şi Steaua – Vaslui 0-1. „Gurile rele” susţineau că de fapt punctele luate de la Vaslui de Viitorul ar fi de la Steaua, preventiv, pentru cazul în care situaţia din clasament nu ar fi permis roş-albaştrilor să cedeze la Chiajna. Iar victoria moldovenilor de la Bucureşti, cu tot circul de rigoare din zilele premergătoare meciului, a întărit spusele „gurilor rele”. Mai există o declaraţie mai veche a antrenorului Stelei, Laurenţiu Reghecampf, care spunea că după semifinala de cupă cu Dinamp, va da o scurtă vacanţă unor titulari. Şi ar mai fi un amănunt deloc de neglijat: meciul de la Chiajna încheie etapa, când se vor cunoaşte şi rezultatele meciurilor „pe viaţă şi pe moarte” de la Braşov şi Timişoara. Rămâne de văzut ce se va întâmpla la Chiajna, unde estimăm un „X” de toată frumuseţea. Ceva un 2-2 pe „acolo”.
Mai sunt şi alte echipe care pot influenţa zona retrogradării. Ne gândim la Pandurii Tg. Jiu (o echipă cu o situaţie financiară delicată şi…), Astra şi CFR (prima se va menaja pentru finala Cupei), a doua este deja în vacanţă) şi chiar echipele salvate în etapele 32 sau 33 se pot „relaxa” în ultimele 90 sau 180 de minute.

Cu cine mai au de jucat echipele aflate în pericol

Viitorul Constanţa: 27 puncte (estimare final: 39/40 puncte)
acasă cu: Steaua, U Cluj, Petrolul şi Ceahlăul
deplasare: Corona, Pandurii, Oţelul

FC Braşov: 27 puncte (estimare final: 37 puncte)
acasă cu: Concordia, Dinamo, Corona, U Cluj
deplasare: Steaua, CFR Cluj, Gaz Metan Mediaş

Săgeata Năvodari: 29 puncte (estimare final: 35/37 puncte)
acasă: Ceahlăul, Concordia, CFR Cluj
deplasare: Oţelul, Astra, Dinamo

U Cluj: 30 puncte: (estimare final: 37/38 puncte)
acasă cu: Vaslui, Steaua, Pandurii
deplasare: AFC Poli, Viitorul, Corona, FC Braşov

Oţelul Galaţi: 31 puncte (estimare final: 38/39 puncte)
acasă cu: Săgeata, ACS Poli, Viitorul.
deplasare: FC Botoşani, Vaslui, Steaua.

ACS Poli: 31 puncte (estimare final: 41 puncte)
acasă cu: „U” Cluj, Petrolul, Ceahlăul, Concordia
deplasare: Pandurii, Oţelul, Astra

Ceahlăul Piatra Neamţ: 33 puncte (estimare final: 40/41 puncte)
acasă cu: Gaz Metan, Botoşani, Vaslui
deplasare: Săgeata, ACS Poli, Viitorul

Gaz Metan Mediaş: 33 puncte (estimare final: 39 puncte)
acasă cu: Astra, Dinamo, FC Braşov
deplasare: Ceahlăul, Concordia, CFR Cluj

Concordia Chiajna: 34 puncte (estimare final: 37/38 puncte)
acasă cu: Dinamo, Gaz Metan, Botoşani
deplasare: FC Braşov, CFR Cluj, Săgeata, ACS Poli

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.