Câteva zeci de persoane cer boicotarea alegerilor europarlamentare

La Piaţa Universităţii câteva zeci de persoane protestează şi cer anularea alegerilor europarlamentare.

Nu se declară eurosceptici, dar sunt nemulţumiţi de prestaţia politicienilor români pe care îi consideră corupţi.

Aceştia spun, de asemenea, că participarea cetăţenilor la viaţa politică este obstrucţionată şi că, de prea mult timp, practicile politice se menţin în detrimentul unei Europe unite şi curate la care aspiră.

Cu prilejul alegerilor pentru Parlamentul European, protestatarii îi cheamă în stradă pe toţi cei care sunt nemulţumiţi de modul în care partidele înţeleg să facă politică.

Grupuri, grupuri, protestatarii pot fi văzuţi discutând despre Europa şi problemele politice ale momentului. Aceştia sunt paşnici, şi nu au pancarte, ci doar doar câteva steaguri. 

Nemulţumiţi de lentoarea cu care sunt implementate reformele promise la fiecare ciclu electoral, protestatarii spun că obstacolele în calea participării civice sunt tot mai numeroase, iar disponibilitatea lor de a  tolera o clasă politică din ce în ce mai coruptă s-a epuizat.

“…cetăţenii doresc un proces politic integru şi cu participare reală, ca într-o democraţie demnă de acest nume”, se arată în anunţul Grevei cetăţeneşti.

Solicitările organizatorilor protestului:

1. Reducerea la 3.000 a numărului de semnături de susţinere necesare pentru ȋnregistrarea unui partid politic şi reducerea numărului de judeţe din care sunt obţinute semnăturile de la 18 la 5 (Legea 14/2003, Art. 13, alin. 3).

2. Eliminarea procedurii de actualizare ȋn ani pre-electorali a listelor de membri şi a listelor de susţinători – 25.000 ȋn forma actuală (Legea 14/2003, Art. 27).

3. Reducerea numărului de semnături de susţinere necesare ȋnregistrării candidaturilor după cum urmează:

Alegerile pentru Parlamentul European (Legea 33/2007): pentru partidele politice (Art. 16, alin. 4), de la 200.000 la 20.000 şi pentru candidaţii independenţi (Art.17, alin. 1), de la 100.000 la 10.000.

Alegerile pentru Camera Deputaţilor şi Senat (Legea 35/2008): pentru candidaţii independenţi, scăderea numărului de semnături de susţinere de la minim 4% la 0,5% din numărul total al cetăţenilor cu drept de vot ȋnscrişi pe listelele de vot permanente din circumscripţia ȋn care se candidează, dar nu mai puţin de 1.000 pentru Camera Deputaţilor şi respectiv 2.000 pentru Senat (Art. 30, alin. 1).

Alegerile locale (Legea 67/2004): pentru candidaţii independenţi la funcţia de consilier local, primar, consilier judeţean şi preşedinte al consiliului judeţean de la minim 2% la minim 0,3% din numărul total al alegătorilor înscrişi în listele electorale permanente şi în listele electorale complementare din circumscripţia respectivă (Art. 48, alin. 1-3).

Alegerile prezidenţiale (Legea 370/2004): pentru persoanele susţinute de partide/alianţe politice şi candidaţi independenţi, scăderea numărului de semnături necesare de la 200.000 la 20.000 ȋn primul caz şi 10.000 ȋn al doilea (Art. 4, alin. 3).

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.