Putin îşi pierde din aliați

Moartea preşedintelui Iranului, Ebrahim Raisi, şi tentativa de asasinat asupra prim-ministrului Slovaciei, Robert Fico, au reprezentat un regres sever pentru preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, care are mare nevoie de aliaţi pe fondul presiunilor venite din partea Occidentului, scrie miercuri EFE într-un comentariu.

„Ca un adevărat prieten al Rusiei, el (Raisi – n.r.) a adus o contribuţie personală nepreţuită la dezvoltarea relaţiilor de bună vecinătate între ţările noastre şi a făcut eforturi mari pentru a le transforma într-un parteneriat strategic”, a spus Putin în telegrama sa de condoleanţe către Teheran.

În mai puţin de o săptămână, Putin şi-a pierdut doi prieteni – Fico este în afara oricărui pericol, dar va avea nevoie de timp pentru a-şi reveni – în lupta împotriva sancţiunilor economice occidentale şi care se opuneau cu fermitate sprijinului NATO pentru Ucraina.

Iranul, furnizor de arme

În ultimii ani, Iranul a devenit principalul furnizor de drone pentru Rusia, aspect în care Moscova este cu mult în urma Kievului, care loveşte în ariergarda rusă după bunul său plac cu dispozitive fără pilot cu aripă fixă.

În schimb, temutele drone Shahed, din care Teheranul a furnizat mii de unităţi Moscovei de la începutul războiului din Ucraina, au făcut ravagii în posturile de comandă, infrastructura energetică şi, de asemenea, în oraşele ucrainene.

Potrivit presei occidentale, Teheranul ar fi furnizat armatei ruse inclusiv rachete balistice, contract încheiat cu ocazia recentei vizite în Iran a ministrului apărării rus de la acea vreme, Serghei Şoigu.

Un alt regim neagreat de Occident, dar aliat al Moscovei şi Teheranului, Coreea de Nord, s-a alăturat efortului militar rus la jumătatea anului 2023 cu diferite echipamente, în principal muniţie şi proiectile de artilerie.

Aliaţi în Orientul Mijlociu

Ceea ce a început ca o căsătorie din interes între Putin şi lideri precum fostul preşedinte iranian Hassan Rohani a devenit o relaţie strategică cu Raisi. Putin a călătorit în Iran în urmă cu doi ani, iar Raisi a vizitat Moscova de două ori din ianuarie 2022.

În ultima lor întâlnire de la sfârşitul anului trecut, ambii lideri au convenit să denunţe utilizarea disproporţionată a forţei împotriva palestinienilor de către Israel, care răspundea la atacul brutal al Hamas din 7 octombrie 2023.

Raisi, a cărui ţară oferă adăpost şi finanţare grupării islamiste palestiniene Hamas, a denunţat la Moscova situaţia gravă din enclava palestiniană Gaza, unde „un copil moare la fiecare zece minute”.

Iranul joacă un rol vital în planurile lui Putin de a deveni un arbitru în Orientul Mijlociu şi o voce pentru ţările nealiniate cu Occidentul, în special în lumea musulmană, unde Moscova a creat relaţii bune şi cu Turcia şi Arabia Saudită.

De aici reticenţa de a da vina pe fundamentalismul islamic pentru atacul jihadist din martie împotriva unei săli de concerte de la periferia Moscovei şi insistenţa de a da vina pe Ucraina fără a prezenta vreo dovadă.

Desigur, Kremlinul nu vrea să-şi facă Israelul duşman şi, în fapt, într-o convorbire telefonică în aprilie, Raisi i-a promis lui Putin că nu este interesat de o escaladare în Orientul Mijlociu şi că atacul lansat de Iran asupra Israelului la jumătatea lunii aprilie a avut „un caracter limitat”. Atacul lansat de Iran asupra Israelului s-a dorit a fi un răspuns la atacul asupra consulatului iranian din Damasc din 1 aprilie, atribuit Israelului.

Noi centre de influenţă

Cele două ţări, posibil cele mai sancţionate din lume, au semnat în decembrie anul trecut o declaraţie comună împotriva sancţiunilor occidentale, după ce schimburile comerciale s-au prăbuşit în 2023, după o creştere de 20% în 2022.

Rusia a susţinut întotdeauna reluarea negocierilor pe teme nucleare cu Republica Islamică, a criticat dur renunţarea de către SUA la acordul la care se ajunsese asupra programului nuclear iranian, iar ingineri ruşi construiesc două noi reactoare la centrala nucleară din Bushehr, pe ţărmul Golful Persic.

În cadrul creării de noi centre de influenţă la nivel mondial, aşa cum le numeşte Kremlinul, Iranul s-a alăturat grupului BRICS al ţărilor emergente, în ianuarie anul trecut. Şi, nu fără ajutorul Moscovei, în iulie 2023 iranienii au aderat şi la Organizaţia de Cooperare de la Shanghai.

Fico, adeptul lui Orban

Puţin contează că Rusia a refuzat mereu să-l considere pe Fico, la fel ca în cazul premierului ungar Viktor Orban, un politician prorus, ci mai degrabă un lider care apără suveranitatea ţării sale împotriva ingerinţelor externe.

De la revenirea la putere, Fico s-a opus sancţiunilor europene împotriva Rusiei, aprovizionării Kievului cu arme şi, de asemenea, apartenenţei Ucrainei la NATO, deoarece, conform propriilor sale declaraţii, aceasta ar însemna declanşarea celui de-al Treilea Război Mondial.

Iar în ianuarie, Fico a declarat fără ocolişuri că Ucraina este o ţară subordonată dictatului SUA şi a îndemnat-o să facă concesii teritoriale, considerând totodată că este nerealist să se ceară Rusiei să renunţe la controlul asupra peninsulei ucrainene Crimeea, anexată ilegal de Moscova în 2014, şi asupra Donbasului, regiune în estul Ucrainei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

21 de Comentarii

  1. Fiind consecventa doar in sfidare si acaparare, Rusia teroristă nu a facut niciodată casă bună cu vecinii. De aceea, indezirabilul ghiuj terorist Putin are doar cativa complici si numai dusmani. Este evidebt ca drfunctul Raisi, împușcatul Fico l-au pus pe gânduri. De fapt, cei rămași din interes sau jena nu au încredere in el. Stăpâna China abia așteaptă sa-l vadă infrant in Ucraina, sau să dea ortul popii. Într-o zi paharul se va umple si ultima picatura va da totul peste cap.

  2. Iran are in continuare mare nevoie de Rusia. Iar Rusia s – a pus bine cu Islamul, cu republicile musulmane ex sovietice, cu Turcia si Arabia Saudita…relatia cu islamul este mult mai importanta pentru Rusia decat relatia cu Europa…si este si mult mai binefacatoare…Rusia a asimilat drona Shahed pe care o produce sub numele de Geran…din 2022 nu mai importa din Iran.

  3. Analiza in stilul strutului cu capul in nisip care crede ca daca nu vede el, nu mai vede nimeni.
    Moartea lui Raisi nu va schimba politica Iranului, atat timp cat SUA sustine neconditionat Israelul si va merge in continuare pe mana Rusiei si Chinei.
    Fico nu a murit si s-ar putea intoarce si mai inversunat impotriva progresistilor extremisti proUkraina.care acum i-au dat si o arma politica in mana – lupta impotriva extremismului terorist proukrainian.
    Occidentul ar trebui sa vaada mai limpede ca politica sa neocolonialista de acaparare a resurselor altor tari in numele democracy este pe cale sa esueze.
    De fapt in Asia si Africa, dar a inceput si in America latina ,au inceput ca tarile sa intoarca ochii de la Occidentul colectiv tocmai pentru ca in numele asa zisei democratii au adus la putere dictaori sangeroisi care au ajutat pe occidentali sa le exploateze resursele. Acum in Asia, Africa si America de Sud mai pe fata sau mai subtil este la moda „go home” occidentalilor si traiti din propriile resurse….cam greu pentru occidentali…
    De fapt acum a inceput o lupta surda de scapare de sub neocolonialismul occidental…
    Asa ca Putin poate sta linistit in acesta privinta – nici Iranul si nici Fico nu isi vor schimba politica.
    Nu ar avea nici un avantaj…
    Secolul XX a fost secolul deColonizarii. iar secolul XXI este secolul luptei impotriva NEOCOLONOIALISMULUI…

  4. Vai de capul lui, săracul Putin. A rămas singur. Nu mai e Fico, nu mai e Raisi, nu-l mai sprijină nimeni. Ai impresia că armata iraniană și cea slovakă luptau umăr la umăr alături de ruși împotriva ukrainienilor. E posibil ca iar să facă Putin o boală rarisimă, iar să zacă, iar să moară, iar să învieze dacă a rămas fără Fico și fără Raisi. Din nou este momentul ca Ukraina să treacă la o contraofensivă de vară și să-i facă praf pe ruși. Optimismul e la cote maxime. Slava!

  5. EFE exagereaza zdravan, intoxicând. Nu intru-n detalii, însa intoxica, @B.C., si-n privinta numarului de aliati ai Rusiei, si a importantei lor. Grav, daca nu FOARTE grav e ca tari europene (Balticele si Polonia, instigatoare si România, în pen-umbra) si institutii europene (ComiSSia europeana a UrSSulei, „parlamentul ” european) au intrat într-un joc autodistructiv, murdar, în
    folosul exclusiv al SUA, tara si terirosta, si care nici nu face parte din Europa. Ce pazeste KioveSSy? de ce nu controleaza conturile bancare si alte cadouri de nejustificat ale liderilor baltici si Poloniei?

  6. Cand il bifam pe Viktor Orban? Ce,Ungaria nu are scriitori?Si cancelarul austriac, scula muscaleasca,ce cusur are :)))

  7. O să piardă Rușii răZboiul din cauza lu’ Fico, măR🤣g …
    ●}RumburKK- StatMajoriZdu GărZilor Patriotice Tulcene -RumburKK{●

  8. Nu merge cu aia mici cand sari la ala mare. El ignora toata Europa si sare la gatul Sua. El e incantat doar de aliatul China. Nu știu cate exercitii atomice a avut China ca zurliul Kim sau homo sovieticus, dar sunt convins ca o civilizație orientata pe iubirea de viata si natura precum China vezi calugarii shaolin, nu va permite nici ca zurliul Kim, nici ca zombi Putin sa foloseasca arma totala deci le aveti degeaba. Din 45 incoa mai bine spus de la studiul radioactivitatii din anii 60 incoa, arma totala a ajuns mai mult o arma defensiva de tip sperietoare de ciori decat arma tactica ofensiva.

  9. @Mosu
    Bre, China va tine spatele Rusiei in orice mod posibil fiindca stie ca fara Rusia e urmatoarea in meniul Unchiului Sam. Cat despre Iran, stai flexat, sistemul nu sta intr-un om. Ca si la rusi dealtfel. Rugati-va sa nu plece Putin, ca nu cumva sa vina iar un Medvedev. Nu ajunge ca s-a ales praful de UE economic, e chiar nevoie sa fie si culcata la propriu la pamant?

  10. Asta demonstreaza implicarea directa a ociidentului si, implicit, al Israelului in atentatul asupra lui Fico si in uciderea presedintelui Iranului si a celor care il insoteau.

  11. Iti zice mosu, China nu e ce crezi tu. E altceva. Ea doar vrea sa isi reia teritoriile ocupate de la rusi înapoi . Atat.

  12. Da, gata, Rusia nu mai există. Dacă așa a zis un ziaric. Tot proști au rămas românii. Fudulie cu puterea altora.

  13. Pentru BRICS se stă la coadă, pentru că nu pot fi primite toate statele care ar vrea să facă parte din această alianță.
    Cam tot așa cum se va face coadă și pentru ieșirea din UE, această făcătură birocratică, noul kibutz european, ce seamănă leit cu fosta URSS.
    Și nici nu-i de mirare , deoarece aceleași minți diabolice, iudeo-masonice le-au clocit pe amândouă pentru ca o mână de neam ales de nimeni aleși să se erijeze în conducători supremi și să dispună după bunul plac și precepte satanice ,nu numai de bogățiile căzute/ajunse în labele lor, dar și de viețile a milioane de europeni pe care nu dau nici doi bani/euro, cum ar zice cineva !

  14. Și umflatul din Coreea de Nord a zis ca renunță la focoase nucleara pentru protecție.

  15. Kim te protejez eu! Renunta.
    O sa te învăț ceva mai frumos anume crestinatatea, o sa iti citesc din scrisoarea procuratorului Pilat către imparatul Tiberiu.

  16. @ Moshu 18:19
    Te-ai uitat prea mult la SRI24 și la filme de duZină cu shaolinii ăia care Zboară prin aer…
    Du-te și trăiește măcar 3-4 luni printre ChineZi și mai vorbim.
    Ura Chinezilor față de Li🌈ici e fenomen de masă, măR😜g …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.