Copilul ucis de maidanezi a fost înmormântat

Ionuţ, copilul de 4 ani ucis de câini, a fost înmormântat joi. În  vârstă de numai 4 ani, copilul  a murit, luni, sfâșiat de câini maidanezi, în apropierea Parcului Tei, din Sectorul 2. Fratele său,  de 6 ani, a fost muşcat de un picior, dar a reuşit să scape fugind.

Hemoragia puternică a dus în cele din urmă la decesul micuțului,  pe corpul copilului fiind găsite sute de plăgi, potrivit declarației de marţi  a medicului care a făcut autopsia, Abdo Salem, de la Institutul Naţional de Medicină Legală.

Medicul a precizat că doar pe tălpile copilului de patru ani nu au fost găsite plăgi, restul corpului fiind cu sute de muşcături de câini.

Moartea copilului sfâşiat de maidanezi a readus în atenţia publicului problema câinilor de pe străzile Capitalei, tergiversată de mai bine de 20 de ani.

Zeci de oameni au venit la înmormântare pentru a fi alături de părinții copleșiți de durere. După ce l-au putut vedea pe băiat în siciriul lăsat descoperit, aceștia s-au declarat șocați de aspectul micuțului sporind momentul și așa dramatic. Mulți au plâns și și-au exprimat revolta acuzând lipsa de răspundere a politicienilor.

Printre cei care au venit la Biserica Sfântul Gheorghe au fost  şi fostul ministru al Educaţiei Ecaterina Andronescu, liderul sindical Anton Hadăr, dar și  Nadine, care s-a arătat extrem de  afectată de drama băieţelului. Cântăreața a  spus că nu încurajează cruzimea față de animale, dar cere aplicarea legilor europene asumate de România.

Ea a vorbit despre nevoia unei implicări reale a cetățenilor față de problema câinilor maidanezi, criticând totodată comoditatea multora care înțeleg să trimită, din fotoliu, doar mesaje pe rețelele de socializare.

Ea a chemat la proteste pașnice pentru a-i obliga pe politicieni să-și asume răspunderea unei decizii astfel ca toți cetățenii să se simtă în siguranță pe stradă. De asemenea, Nadine i-a îndemnat pe oameni să vină să-l vadă pe Ionuț pentru ca această tragedie să nu fie dată uitării și să nu riscăm ca ea să se repete.

Naşa lui Ionuţ, Ştefania Mihăilescu, care a venit cu piciorul în ghips, a spus că este „incomensurabilă durerea”. „Poate acum se va trage un semnal de alarmă. Tot sperăm, că toţi avem copii, nepoţi”, a spus femeia.

Printre cei care au venit joi la capelă a fost şi fosta îngrijitoare de la creşă a lui Ionuţ, Mădălina Popescu.

„Un copil intră azi în pământ ca să ce? Ca să se trezească alţii să ce? De ani de zile se dezbat problemele astea cu câinii. Chiar aşa, suntem într-o ţară de ce? Ai nimănui? (…) Creşti un copil ca să ţi-l mănânce un câine, care şi ăla săracul e tot al cuiva. Nu se poate. Câţi copii mai trebuie să moară ca să ne trezim la realitate”, a spus aceasta printre lacrimi.

Tatăl lui Ionuţ, Valentin Anghel, a declarat joi că cea mai mare pedeapsă pentru moartea fiului său ar fi ca cei responsabili să fie obligaţi să rezolve problema câinilor maidanezi, pentru că aceasta ar înseamnă să se cheltuiască nişte bani şi să nu mai aibă profit.

„Dacă nu erau câinii nu se întâmpla nimic. Că se rătăceau, îi găseam. Nu s-au înecat, nu nimica. A fost din cauza câinelui”, a spus tatăl lui Ionuţ, subliniind că trebuie rezolvată problema câinilor.

„Să-i bage în apartamente, în garsoniere, în curţi, în adăposturi, să-i bage oriunde, dar nu în libertate. Să nu fie liberi unde ajung copii că poate să se mai întâmple ce mi s-a întâmplat mie şi e păcat”, a mai spus Valentin Anghel.

Primele reacții ale autorităților au fost făcute după două tragedie. proprietarul terenului pe care se aflau câinii fără stăpân a primit o amendă, iar paznicul a fost și el sancționat. Ulterior, şeful Poliţiei Locale Sector 2, Aurel Dobrilă, şi directorul general al DGASPC, Isabela Hurjui, au fost sancţionaţi pentru lipsa de reacţie, iar primarul Neculai Onţanu a propus Comisiei de Disciplină demiterea acestora.

Primarul general, Sorin Oprescu, a anunţat miercuri că va organiza un referendum în Bucureşti pe tema eutanasierii câinilor maidanezi, susţinând că va face „exact ce vor spune cetăţenii”.

Oprescu a spus că referendumul ar putea fi organizat în ultima săptămână din septembrie sau în prima din octombrie.

Un număr de 9.760 de persoane muşcate de câini s-au prezentat la Centrul Naţional Antirabic al Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş” în perioada 1 ianuarie – 31 august.
Potrivit site-ului institutului, 7.785 sunt adulţi şi 1.975 sunt copii. Din totalul de 9.760 de persoane au suferit vaccinare antirabică 7.918.

Conform unei statistici publicate de Centrul Naţional Antirabic, numai în luna august s-au prezentat 1.150 de persoane, dintre acestea 244 din provincie, iar 205 din Ilfov.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.