Poluare fără precedent în apele din jurul municipiului Baia Mare

Corespondenţă din Baia Mare

În apele râurilor Săsar, Lăpuş şi Someş sunt deversate zilnic sute de tone de apă poluată cu un mare conţinut de toxine şi metale grele. Provenienţa sursei de poluare este cunoscută şi aceasta persistă de peste trei luni, fiind vorba de staţia de epurare a societăţii Vital, cea care preia apele menajere, industriale şi pluviale de pe raza municipiului Baia Mare.

Staţiei de epurare i-a fost oprită intenţionat, cu acordul pentru a polua al Ministerului Mediului şi al Apelor Române, treapta biologică, care este cea mai importantă operaţiune de epurare.

Motivul opririi treptei biologice a staţiei este acela că nămolurile rezultate în urma epurării miros îngrozitor din cauza căldurii şi ele nu mai pot fi depozitate aşa cum se făcea până în primăvară (cu acordul Gărzii de Mediu, pe raza municipiului Baia Mare) în imediata vecinătate a blocurilor de locuinţe.

În urma unui scandal mediatic, Garda de Mediu a revenit asupra hotărârii de a-şi da acordul depozitării „rahatului” în oraş, aplicând o amendă simbolică Vitalului, fără însă a le dispune acestora să îşi mute cele câteva zeci de mii de tone de materie deosebit de periculoasă dintre locuinţele băimărenilor, aşa cum prevăd legile de mediu.

Singurul care s-a opus poluării, fără succes de altfel, a fost directorul SGA Maramureş, Graţian Taloş, acesta fiind schimbat din funcţie în urmă cu puţin timp, locul lui Taloş fiind luat provizoriu de Canta Dănuţ, cel care a susţinut încă de la început acordarea unei derogări societăţii poluatoare.

Bani europeni „epuraţi” de conducerea Vital

Lucrări în 2011 la balta fiului directorului Vital

Balta fiului directorului Vital în 2013

Staţia de epurare a fost construită din fonduri europene în urmă cu doar câţiva ani; în paralel cu construirea acesteia, fiul directorului societăţii Vital şi-a construit o baltă de pescuit unde se puteau vedea utilaje ale unor firme care lucrau prin contracte de prestări servicii şi la staţia de epurare sau la alte lucrări ale societăţii Vital.

Cert este că, astăzi, fiul directorului are cea mai modernă baltă de pescuit din Maramureş, iar Baia Mare, cea mai nefuncţională staţie de epurare în care s-au tocat zeci de milioane de euro.

Acum, aceeaşi administraţie a societăţii din subordinea CL Baia Mare are în mână 120 de milioane de euro tot din fonduri europene, din care se zvoneşte că cel puţin 6% vor fi comisioane.

Printre operaţiunile societăţii Vital se numără şi aceea de înşelăciune, în plasa acestora căzând şi zece inspectori ai OPC Maramureş, precum şi angajaţii Curţii de Conturi Maramureş, în cazul celor din urmă fiind vorba chiar de societatea pe care au controlat-o în urmă cu puţin timp.

Cu toţii, alături desigur de încă vreo sută de mii de oameni, plătesc societăţii servicii complete de epurare (conform Hot.01.07.2013 a A.D.I. Maramureş), asta în timp ce staţia lor de epurare nu mai funcţionează de mult la capacitate, societatea având însă în calculul preţului de canal un capitol distinct de costuri pentru epurarea apelor menajere şi industriale.

Gheorghe Gligan

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.