Câţi aleşi locali sunt de fapt incompatibili? Ce spune şeful ANI

Peste o mie de aleşi locali, majoritatea USL, ar urma să fie traşi pe linie moartă deoarece sunt consideraţi sau chiar au fost deja găsiţi incompatibili de către ANI. Alte surse vorbesc de câteva sute. Acestea au fost cifrele avansate în presă. Președintele ANI, Horia Georgescu, susţine că numărul primarilor care se află în stare de incompatibilitate sau conflict de interese este mult mai mic și că cifra este exagerată, printre motive fiind și acela al schimbării legislației.

„Deocamdată ANI a identificat stări de incompatibilitate în legătură cu apartenența la aceste regii autonome sau asociații de dezvoltare intercomunitară în 50 de cazuri. Sunt alte câteva zeci de cazuri care sunt conexe acestor situații. Cifra pe care a avansat-o doamna Gâju (prim-vicepreședinte al Asociației Comunelor din România – n.r.) nu este reală și nu corespunde datelor pe care le are ANI. Doamna Gâju este unul dintre primarii care a fost identificat în stare de incompatibilitate. Aleșii locali spun doar o parte din problema creată. Legea este foarte clară. Aleșii locali își pot desemna reprezentanți, ei nu pot să spună că nu au știut de această prevedere legală”, a declarat Horia Heorgescu, la Digi24, conform site-ului acestei televiziuni.

Marian Gâju a susținut că ar fi peste 651 de primari cu probleme și că, în acest moment, în urma cercetărilor făcute de Asociația Comunelor din România, nu este clar dacă sunt peste 1.000.

Despre aceste cifre vehiculate Horia Georgescu a afirmat: „Eu am vorbit în termeni generali. Noi am identificat sute de cazuri de aleși locali care se află în conflicte de interese, incompatibilități sau cu averi nejustificate, dar era o situație generală, nu se referea la problema identificată de reprezentanții primăriilor sau ale altor entități locale. De aceea, o modalitate concretă de fraudare a banilor publici este de a direcționa suma de bani prin firme ale rudelor sau apropiaților și în acest fel apare problematica conflictului de interese”.

Cred că este o exagerare. Cred că dânșii vor să genereze prin acest gen de abordări o schimbare legislativă care, din punctul nostru de vedere, la acest moment nu este fezabilă. Primului ministru probabil i-au fost aduse la cunoștință niște date care au fost prezentate trunchiat. Noi, în acest moment, nu avem mai mult de 100 de cazuri de incompatibilitate de la începutul anului în ceea ce privește aleșii locali”, a susținut Horia Georgescu. Acesta arată cu degetul către Consiliul Judeţean Constanţa.

„Unul dintre punctele de plecare pentru aceste situații de incompatiblitate a fost sesizarea lui președintelui Consiliului Județean Constanța, Nicușor Constantinescu, pentru câțiva primari din județul Constanța, care făceau parte din regia autonomă respectivă (RAJA Constanța – n.r.), în cazul a 7 primari, pentru care acum ne acuză că facem abuzuri. Dumnealui a inițiat acea sesizare. Unul dintre punctele de plecare pentru acest tip de incompatiblități a fost și sesizarea președintelui Consiliului Județean Constanța Nicușor Constantinescu, el însuși aflându-se într-o situație de incompatibilitate, deoarece a făcut parte din acel consiliu de administrație. El a făcut sesizarea pentru că acei primari se aflau în opoziție, probabil. Este un tipar de sesizare, în general, primarii sau aleșii locali își fac sesizări unii altora în funcție de interesele politice pe care le au”, a spus președintele ANI.

Horia Georgescu a mai spus că primarilor nu le-a păsat de lege, deși era în vigoare din 2003, și că aleșii locali „au crezut că nicio instiuție nu va aborda această problemă la nivel macro”, o problemă care se regăsește „la fiecare partid politic”.

Cei care sunt în stare de incompatibilitate nu pot face nimic, a mai susţinut Georgescu.

„Indiferent dacă legea se schimbă sau nu, situația de incompatibilitate rămâne. Am auzit niște opinii că dacă se schimbă legea, vor beneficia de legea mai favorabilă, acest lucru se întâmplă în penal. În acest caz, aceste situații de incompatibilitate rămân pentru că incompatibilitățile au avut loc pe perioada unui mandat. Legea nu este retroactivă. Ei nu vor mai fi incompatibili din momentul în care legea va fi promovată și publicată în Monitorul Oficial”, a precizat Horia Georgescu.

După izbucnirea acestui scandal, Liviu Dragnea a venit cu o propunere de schimbare a legislaţiei, care a primit însă aviz negativ de la Ministerul Justiţiei, condus de Robert Cazanciuc, instalat de Ponta în funcţie.

Luni, prim-vicepreşedintele Asociaţiei Comunelor din România (ACoR), Mariana Gâju, primar al comunei constănţene Cumpăna, a declarat, pentru Agerpres, că vicepremierul Liviu Dragnea a depus la Ministerul Justiţiei o nouă propunere de modificare a Legii ANI, după ce prima variantă a respectivului proiect de lege a primit aviz negativ.

Mariana Gâju a menţionat că noul proiect este varianta îmbunătăţită a primei propuneri de modificare a Legii Agenţiei Naţionale de Integritate, iniţiată de vicepremierul Dragnea. 

„Domnul Liviu Dragnea a depus la Ministerul Justiţiei o revenire, (…) o îmbunătăţire. (…) Este clar că s-a revenit asupra primei intenţii de modificare a Legii ANI”, a afirmat reprezentanta ACoR. 

Aproximativ 1.200 de primari se află în situaţie de incompatibilitate, din cauza prezenţei în conducerea societăţilor comerciale aflate în subordinea lor, a mai spus pentru gândul Mariana Gâju.

Potrivit acesteia, 80% dintre primarii incompatibilii sunt de la USL, iar 658 sunt incompatibili din cauza prezenţei în societăţile de Apă şi Canal.

În ultimele luni mai multi primari şi presedinti de Consilii Judetene au fost declaraţi incompatibili de ANI. Luna trecută, Agenţia a constatat existenta stării de incompatibilitate în cazul a 42 de alesi locali din judetele Sibiu si Constanta ca urmare a exercitarii simultane de catre acestia atat a functiei de primar sau viceprimar, cât şi a calităţii de reprezentant al localităţii pe care o conduc in cadrul Adunarii Generale a Actionarilor a societatilor comerciale de interese local.

Astfel, 22 de alesi locali din  Constanţa s-ar fi aflat în stare de incompatibilitate ca urmare a exercitării simultane atât a functiei de primar sau viceprimar, cat si a calitatii de reprezentant al unitatii administrativ – teritoriale in cadrul Adunarii Generale a Actionarilor a S.C. RAJA S.A. Constanta. De asemenea, 20 de primari din judeţul Sibiu s-ar fi aflat în stare de incompatibilitate ca urmare a deţinerii simultane a funcţiei de primar si a calitatii de reprezentant al unitatii administrativ – teritoriale în cadrul A.G.A. a S.C. APA CANAL S.A. Sibiu. Aceasta este situaţia care a îngrijorat cel mai mult, pe motiv că ar putea viza sute de alţi aleşi locali.

Acuzaţi de incompatibilitate sunt şi preşedintii CJ Constanta, Nicusor Constantinescu şi CJ Brasov, Aristotel Cancescu, dar şi primarul Sibiului Klaus Johannis.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8531 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.