Real Madrid a câştigat a 10-a cupă a campionilor

Blestem sau ghinion pentru Atletico: s-a repetat la indigo scenariul horror de acum 40 de ani. Ronaldo l-a egalat pe Messi în clasamentul all time al golgheterilor în CL. Unde s-au dus cele 59 de trofee ale campionilor.

 Blestemul ultimelor 20 de secunde

Atletico cu tot efectivul rezistă eroic. În ultimele 5 minute nu s-a mai ieşit din propiul „16”. Ultima fază a meciului. Corner pentru adversar. După această fază Atletico va câştiga în premieră cel mai preţios trofeu european, spre disperarea celor de la Real Madrid, care de un deceniu nu au mai reuşit nimic. Se execută cornerul şi total nemarcat fundaşul central al adversarilor înscrie sec pe sub portar,  aducând o egalare nesperată. Cei de la Atletico sunt cu modalul la pâmânt. În ultimele 10 secunde trec de centrul terenului dar nu mai pot face nimic.

Din această relatare lipsesc numele principalilor actori. Lipsesc intenţionat, pentru că acum nu (prea) mai contează. Nu mai contează ce s-a întâmplat pe 15 mai 1974 pe stadionul Heysel din Bruxelles în finala Cupei Campionilor Europeni disputată de Bayern Munchen şi Atletico Madrid.

Contează însă că pe 24 mai 2014, pe „Da Luz” din Lisabona s-a repetat la indigo (minus unele elemente ce ţin de timp) ceea ce s-a întâmplat acum 40 de ani şi 10 zile. Trecem la paralele „egale”:

–          2014: antrenorul argentinian Diego Simeone îl trimite în teren nerefăcut pe cel mai bun jucător al său, Diego Costa, acesta nu rezistă şi este înlocuit după 9 minute. Atletico pierde astfel şi o schimbare, extrem de utilă pe final de meci.

–          1974: antrenorul argentinian Juan Carlos Lorenzo îl trimite în teren nerefăcut pe Jose Ufarte, cel mai bun jucător spaniolilor. După 30 de minute acesta cere schimbare.

–          2014: cu 20 de secunde înainte de finalul meciului, la o fază fixă, fundaşul central al Realului, Ramos înscrie şi egalează după o schemă cunoscută, utilizată ultima oară în semifinale (Ronaldo şi Bale se deplasează la bara a doua pentru a relua mingea ce urmează să vină din corner, atrăgând doi apărători după ei, un alt coleg face paravan pe centru unui apărător, după care în mijlocul careului apare Ramos, care aparent nu participa la fază şi reia nemarcat spre poartă)

–          1974: cu 20 de secunde înainte de finalul prelungirilor, la o fază fixă fundaşul central Schwarzenbeck înscrie şi egalează după o scemă de utilizată de Bayern (la cornere sau lovituri libere din lateral, atacanţii centrali se deplasează spre bara a doua, un mijlocaş face paravan, dar mingea este trimisă pe linia de 16 metri unde Schwarzenbeck (de regulă) sau Breiten nemarcaţi şutează violent, pe culoar, la poartă.

–          2014: În prelungiri, cu jucătorii complet demoralizaţi şi obosiţi, Atletico nu mai contează şi primeşte 3 goluri

–          1974: La rejucare, peste 2 zile, Atletico nu a mai contat deloc şi a primit 4 goluri fără drept de apel.

–          2014:  Real Madrid a avut în teren un sextet de jucători de valoare mondială – Casillas, Ramos, Marcelo, Di Maria, Ronaldo, Bale – care nu aveau corespondent la Atletico

–          1974: Bayern a avut în teren un sextet – Maier, Breitner, Schwarzenbeck, Beckenbauer, Uli Hoeness, Müller – fără corespondent la orice echipă europeană a timpului

Toate aceste elemente (comune), plus superioritatea din teren (şi Bayern şi Real au dominat) sunt cele care au contat decisiv şi au făcut diferenţa (pe merit) acum, şi cu 40 de ani în urmă.

Real Madrid – Atletico Madrid 4-1 d.p. (0-1, 1-1)

Lisabona: 170

Estadio da Luz

Spectatori: 60.976

Arbitru: Bjorn Kuipers (Olanda)

Asistenţi: Sander van Roekel şi Erwin Zeinstra (Olanda)

Al patrulea oficial: Cüneyt Çakır (Turcia)

Adiţionali: Pol van Boekel şi Richar Liesveld (Olanda)

Real Madrid: Casillas – Carvajal, Ramos, Varane, Coentrao (min.59 – Marcelo) – Modric, Khedira (min.59 – Isco), Di Maria – Bale, Benzema (min.70 – Morata) – Cristiano Ronaldo.

Pe bancă: Diego Lopez – Pepe, Arbeloa, Illarramendi

Antrenor: Carlo Ancelotti

Atletico Madrid: Courtois – Juanfran, Miranda, Diego Godin, Luis Filipe (min.83 – Alderweireld) – Garcia (min.66 – Sosa), Tiago, Gabi, Koke – Diego Costa (min.9 – Adrian Lopez, David Villa.

Pe bancă: Aranzubia – Cristian Rodriguez, Mario Suarez, Diego.

Antrenor: Diego Simeone

Au înscris: 0-1 (min.36 – Godin), 1-1 (min.90+4 – Ramos), 2-1 (min.110 – Bale), 3-1 (min.118 – Marcelo), 4-1 (min.120 – Ronaldo, pen).

Cartonaşe: Varane, Ramos, Khedira, Marcelo, Ronaldo – Godin, Koke, Garcia, Villa, Gabi, Juanfran, Miranda. 

Şuturi pe spaţiul porţii: 12 – 6

Şuturi la poară: 9 – 4

Cornere: 9 – 9

Total pase: 859 – 546

Pase exacte: 657 – 325

Faulturi: 19 – 27

Ofside-uri: 0 – 4

Posesie: 60% – 40%

MVP meci: Sergio Ramos (Real Madrid)

Top 5 golgheteri Champions League 2013/2014

Cu golul înscris în minutul 120, Cristiano Ronaldo (golgheterul actualei ediţii a Champions League) l-a ajuns pe Messi în clasamentul all time, amândoi având 67 de goluri marcate. Ronaldo împarte cu Messi locul 2-3 all time, pe primul loc fiind Raul, fostul jucător al Realului şi al nemţilor de la Schalke04. Cei mai prolifici 5 marcatori ai ediţiei actuale sunt:

  1. Cristiano Ronaldo (Real Madrid) – 17 goluri (1.003 minute jucate)
  2. Zlatan Ibrahimovic (PSG) – 10 goluri (646 minute jucate)
  3. Diego Costa (Atletico Madrid) – 8 goluri (571 minute jucate)
  4. Lionel Messi (Barcelona) – 8 goluri (630 minute jucate)
  5. Sergio Aguero (Mancester City) – 6 goluri (429 minute jucate) 

 

A 5-a finală „domestică” în C1 

Real Madrid – Atletico de Madrid este cea de a 5-a finală din C1 în care se întâlnesc echipe din aceeaşi ţară. Dar este prima finală în care se întâlnesc două echipe din acelaşi oraş. Celelalte patru finale „domestice” au fost:

1999/2000: Real Madrid – FC Valencia 3-0

2002/2003: A.C. Milan – Juventus Torino 0-0 (3-2 pen.)

2007/2008: Manchester United – Chelsea Londra 1-1 (6-5 pen.)

2012/2013: Bayern Munchen – Borussia Dortmund 2-1

Spania ia „totul” pentru a patra oară

Sezonul european 2013/2014 este unul 100% spaniol, pentru că ambele trofee (Champions League şi Europa League) sunt câştigate de echipe din Spania. Trofeul Europa League a fost câştigat săptămâna trecută de FC Sevilla, care a trecut de Benfica Lisabona cu 4-2 după lovituri de departajare. Şi alt treilea trofeu, Supercupa Europei va ajunge tot în Spania.

Este pentru a patra oară când toate trofeele ajung în Spania.

1958: Real Madrid >CCE; FC Barcelona > Cupa Oraşelor Târguri (actuala EL)

1960: Real Madrid >CCE; FC Barcelona > Cupa Oraşelor Târguri

2006: FC Barcelona>Liga Campionilor; FC Sevilla> Europa League

Unde s-au dus cele 59 de trofee

–          Real Madrid: 10 trofee

–          A.C. Milan: 7 trofee

–          Bayern München, FC Liverpool: 5 trofee

–          Ajax Amsterdam, FC Barcelona: 4 trofee

–          Internazionale Milano, Manchester United: 3 trofee

–          Benfica Lisabona, Juventus Torino, Nottingham Forest, FC Porto: 2 trofee                  

–          Aston Villa, Borussia Dortmund, Celtic Glasgow, Crvena Zvezda Beograd,  Chelsea Londra, Feyenoord Roterdam, Hamburger SV, Ol. Marseille, Steaua Bucureşti, PSV Eindhoven: 1 trofeu

10 ţări au cucerit trofeul

–          Spania: 14 trofee

–          Anglia, Italia: 12 trofee

–          (West) Germania: 7 trofee           

–          Olanda: 6 trofee

–          Portugalia : 4 trofee

–          Franţa, Romania, Scoţia, Yugoslavia: 1 trofeu

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.