Washington Post: Capacitățile NSA fac inutile eforturile de a securiza comunicațiile

National Security Agency din SUA intercepteaza datele de geolocatie a sute de milioane de telefoane mobile din intreaga lume, scrie Washington Post, citand documente furnizate de fostul consultant al NSA Edward Snowden.

La sase luni dupa primele dezvaluiri legate de colectarea metadatelor telefonice (durata apelurilor, numerele de telefon apelate), aceasta noua informatie arata ca agentia americana poate sa si urmareasca persoanele, prin intermediul telefoanelor mobile, chiar si atunci cand acestea nu sunt utilizate.

Agentia stocheaza aceste informatii ”de ce cel putin cateva sute de milioane de aparate” si inregistreaza circa ”cinci miliarde” de date de locatie pe zi, arata cotidianul american. ”Obtinem un volum inebs de informatii” de geolocatie peste tot in lume, a confirmat un inalt responsabil al NSA, citat de Washington Post.

NSA se conecteaza la fluxurile de date care fac legatura intre diferite retele de telefonie mobila din lume si acesta este motivul pentru care intercepteaza si datele cetatenilor americani, in mod”incidental”, arata responsabilii NSA.

Pana acum, dezvaluirile facute de Snowden nu indicau, in afara de spionarea a numerosi oficiali straini, inclusiv din state aliate, ca NSA intercepta si altceva in afara de durata apelurilor telefonice si numerele de telefon apelate. Actualele informatii dezvaluite arata insa ca agentia se conecteaza la infrastructura diferitelor retele mobile, inclusiv americane. Cel putin doua companii americane, care nu au fost mentionate, colaboreaza cu NSA, scrie Washington Post.

Scopul acestor inregistrari ese de ”a urmari miscarile si de a descoperi relatiile ascunse diontre persoane”, arata cotidianul american.

Volumul informatiilor stocate de NSA atinge 27 Tb, de doua ori mai mult decat volumul intregului continut al Bibliotecii Congresului, cea mai importanta din lume, scrie Le Monde. Acest volum de informatii este intr-atat de mare incat ”depaseste capacitratea noastra de a-l digera si de a-l trata”, scrie Washington Post, citand un document intern al NSA, din 2012.

”Capacitatile NSA de geolocatie sunt uimitoare (…) si arata ca agentia este capabila sa faca inutile orice eforturi de a securiza comunicatiile”, scrie Washington Post.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.