Festivalul de la Mamaia, salvat de Daniela Cojocaru

de Lucian Gheorghiu şi Cristian Oprea

 

Daniela Mihaela Cojocaru, o voce absolut admirabilă, a fost aleasă pe merit de juriu drept câştigătoarea Trofeului Mamaia 2010 la cea de-a 40 aniversare a Festivalului Naţional de Muzică Uşoară Mamaia. Juriul a împărţit cu înţelepciune premiile de la secţiunea Creaţie între tinere talente şi între seniorii componisticii româneşti.

Astfel, au fost premiaţi Dragoş Dincă şi Adi Cristescu, dar şi inegalabilul Marcel Dragomir.

La decernarea premiilor Mamaia 2010, duminică seara, bucuriile şi împunsăturile, dar şi inerentele bâlbe au făcut casă bună pe scena Teatrului de Vară Soveja din Constanţa.

Seara de gală a început cu un recital foarte bun, care a inaugurat secţiunea EuroMamaia. Au urcat pe scena ce a găzduit cel mai vechi festival de muzică uşoară românească nume consacrate la muzicii uşoare europene, laureate ale manifestărilor internaţionale de gen, precum Eurovision.

Au urcat pe scenă, după Ovi şi Paula Seling, câştigătorii locului al treilea de la Eurovision, Sandra Kim (Belgia), cea mai tânără câştigătoare din istoria concursului de muzică uşoară Eurovision, Next Time (Macedonia) – trupa concurentă în 2009 şi Chiara (Malta), de trei ori participantă la Eurovision.

Decernarea premiilor s-a lăsat cu emoţii, mulţumiri şi uşoare înţepături. Maestrul Marcel Dragomir, considerându-se nedreptăţit pentru că a primit doar premiul al III-lea, li s-a adresat organizatorilor: „Poate că din când în când ar trebui schimbaţi membrii juriului şi chiar preşedintele juriului”. Tranşant, fără resentimente, dar direct, Mădălin Voicu, preşedintele juriului, avea să-i replice mai târziu: „Dacă piesa nu era interpretată de doamna Mihaela Mihai, piesa nici nu trecea de preselecţie”. Maestrul Voicu, într-un gest de recunoştinţă, i-a rugat să o aplaude din nou marea Mihaela Mihai. Artista, uşor dezamăgită de decizia juriului, mulţumind publicului, la primirea premiului alături de compozitor, a întrebat: „Aşa-i că melodia merita marele premiu?”. Nici artista şi nici compozitorul se pare că nu au înţeles că Mamaia recunoaşte nu doar valorile consacrate, dar are menirea să propulseze, să-i lanseze pe cei care bat la porţile afirmării, cu talent şi tenacitate. Festivalul de la Mamaia aşa a procedat şi cu domniile lor la începuturile carierelor.

Vizibil emoţionaţi, compozitori sau interpreţi au urcat pe scenă pentru a-şi ridica premiile. Premiul Fundaţiei Ion Voicu i-a fost conferit, în afara politicienei Udrea, lui Adrian Romcescu şi Danei Dorian pentru Imnul Festivalului Mamaia, prezentat în premieră anul acesta. Cele mai multe mulţumiri ale concurenţilor s-au îndreptat către Orchestra Fundaţiei Fantasio şi către dirijorul şi compozitorul Viorel Gavrilă, printre altele şi un minunat dascăl pentru vocile tinere.

Puşi pe ghiduşii, prezentatorii au scăpat şi mici bâlbe: Horia Moculescu a spus „a patra aniversare a Festivalului Mamaia” în loc de a patruzecea, Aurelian Temişan şi-a botezat colega de prezentare, pe actriţa Alexandra Velniciuc, spunând „Alexandra Ungureanu”. Alexandra Velniciuc a scăpat un… ebism, adică o contaminaţie, cum se mai spune: „Pe texturi de…”, barbarism apărut prin contaminaţia expresiilor texte şi versuri. Trioul Horia Moculescu, Alexandra Velniciuc şi Aurelian Temişan au fost cel mai reuşit cuplu de prezentatori de mulţi ani încoace.

Mergând pe moda „Pora-Raluca Turcan”, şi preşedintele comisiei de organizare a festivalului, Cristian Zgabercea, a spus despre un site ce transmisese în sistem de net TV spectacolele şi care are iniţialele HD de la High Definition: „Televiziunea Hunedoara”. Anterior, aceeaşi confuzie au făcut-o jurnalista şi deputata PDL când vorbind despre canalul TVR HD, au spus „TVR Hunedoara”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Oprea 843 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.