A murit părintele „Omului de fier”

Cunoscutul regizor polonez Andrzej Wajda a murit, duminică seara, la Varşovia la vârsta de 90 de ani.

Andrzej Wajda a realizat peste 40 de filme într-o carieră de 60 de ani în cinematografie.

Multe din filmele sale s-au inspirat din perioada poloneză turbulentă a războiului şi din istoria comunismului.

Patru dintre peliculele sale au fost nominalizate la Oscar pentru cel mai bun film străin: „Țara promisă” (Ziemia Obiecana), în 1975, „Domnișoarele din Wilko” (Panny z Wilka), în 1979, „Omul de fier” (Człowiek z żelaza), în 1981 și „Katyń”, în 2007

Este cunoscut mai ales pentru o trilogie de război: „Pokolenie” (O generaţie) -1955, „Kanal” (Canalul) – 1956 şi „Popiol i diament” (Cenuşă şi diamant) – 1958.

Regizorul a primit un Oscar onorific în 2000 şi a câștigat Palme d’Or la Cannes, în 1981, pentru filmul „Omul de fier”.

De-a lungul anilor a fost distins cu numeroase ordine și medalii în Polonia, Bulgaria, Estonia, Franța, Japonia, Letonia, Germania, Ucraina, Ungaria, Italia, Croația și Rusia.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Alexandru Visan 3297 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.