„Abia acum vor vedea moldovenii ce înseamnă să fii prieten cu Putin sau cu Nuland”

Toate sondajele realizate în Republica Moldova îl dau câştigător al alegerilor prezidenţiale pe candidatul pro-rus Igor Dodon, liderul Partidului Socialiştilor. Doar coalizarea partidelor pro-vestice şi desemnarea unui candidat unic ar putea ameninţa poziţia lui Dodon, însă, chiar şi în cazul în care aceste partide vor cădea de acord, se pare că este prea târziu – alegerile au loc pe 30 octombrie. De remarcat şi implicarea redusă a diplomaţiilor occidentale pentru a convinge partidele pro-europene să vină cu un candidat unic.

Într-o analiză postată pe Facebook, fostul premier Ion Sturza vine cu o explicaţie pentru această stare de fapt.

Să nu fim naivi…

La Chișinău e atmosferă de fatalism, alegerile prezidențiale (dacă vor avea loc!) vor fi câștigate de candidatul Kremlinului, agreat de Vlad Plohotniuc – Igor Dodon. Ambasadorii „țărilor partenere” s-au resemnat și ei. Se calculează doar scenarii în care umilința să fie cât mai mică. Cică, Dodon va fi izolat la președinție, fără partid, instrumente și adepți, iar ortacii lui vor trece la solda PD. Totul va rămâne cum a fost..

Greșit!

Dodon este un proiect nici măcar al Rusiei, ci al Kremlinului personal. Este născut în laboratoarele GRU. Nu că ar fi o noutate acest fenomen pentru Republica Moldova. Așa procedează și alte state în țările de la linia de demarcare geostrategică, implică serviciile speciale. Doar că unele o fac mai voalat, prin misiuni diplomatice, ONG-uri.

Igor Dodon este la ordin ca la armată. Шаг в лево, шаг в право – расстрел! Zilnic primește nu numai sacul cu bani, dar și instrucțiuni precise. În ultimul timp relațiile Rusiei cu lumea civilizata s-au înrăutățit foarte mult. Se vorbește și despre un posibil conflict armat. Ceva mai rău ca în timpul războiului rece. Investigațiile cu Boeing-ul doborât în Donbas, masacrul din Alep, spionajul cibernetic, intervenția în alegerile din SUA. Va fi Moldova o excepție?! Bineînțeles că nu!

Anticipez o intervenție brutală. Nu că Moldova ar conta pentru ruși. Contează replica dată americanilor și românilor în Moldova… Abia acum vom vedea ce înseamnă geostrategie, iar moldovenii – ce înseamnă să fii prieten cu Putin sau cu Nuland. Dodon va fi linia de atac. Personal, nu mă tem de Dodon, l-aș dispersa în atomi… Dar cine mai e gata să o facă? Dintre candidați?

Unica soluție rămâne candidatul unic, care va avea o misiune foarte grea – lupta concomitentă cu oligarhia și Dodon. Acest candidat se lasă așteptat. S-ar putea să fie târziu. Cică, nu au bani de toner să printeze acordul de colaborare… Cum îl vedem printat, propun să ne mobilizăm. Altfel, мало не покажeтся!

O săptămână bună să aveți!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.