Acuzații șoc în scandalul Germania – Turcia

Șeful diplomației germane, Sigmar Gabriel, i-a acuzat pe susținătorii regimului de la Ankara că i-au amenințat soția pentru că s-au simțit încurajați de o ieșire agresivă a președintelui Recep Erdogan la adresa sa, transmite AFP.

”Prin modul în care domnul Erdogan face lucrurile, unii se simt dintr-odată foarte motivați să o hărțuiască și să o chinuie pe soția mea. Consider că este un lucru grav”, a declarat Gabriel într-o declarație difuzată marți de un post de știri german, explicând că este vorba de îndemnuri amenințătoare, fără alte precizări.

”Când persoane aflate la vârful unui stat atacă alte persoane în particular, există din păcate oameni care consideră că au dreptul să hărțuiască”, a mai spus Gabriel pentru agenția DPA.

Oficialul german s-a referit astfel la atacul foarte agresiv și personal lansat de Erdogan ca reacție la acuzațiile statului german privind ingerința Ankarei în alegerile legislative din Germania.

„El nu cunoaște nicio limită! Cine ești tu ca să-i vorbești președintelui Turciei?… Trebuie să-ți știi limitele! El încearcă să ne dea lecții… De când faci politică? Câți ani ai?”, a declarat Erdogan în timpul unui discurs televizat, într-un atac personal împotriva lui Sigmar Gabriel.

Germania și Turcia au relații tot mai tensionate, în special după puciul eșuat din iulie 2016, din Turcia, și criticile germane asupra epurărilor care au urmat. La rândul său, Ankara acuză Berlinul că-i protejează pe ”teroriști”.

Erdogan a provocat o nouă criză săptămâna trecută, îndemnându-i pe turcii ce locuiesc în Germania să nu voteze nici pentru Uniunea Creștin-Democrată (CDU), nici pentru Partidul Social-Democrat (SPD), nici pentru Verzi la alegerile legislative din septembrie, calificând aceste partide drept ”dușmani ai Turciei”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.