Adjudecat!

Gotha din Parma

70 de expozanţi provenind din întreaga Italie, prezenţe importante internaţionale au participat la Târgul de antichităţi Gotha din Parma, ce s-a desfăşurat între 15 şi 23 noiembrie.

Într-o scenografie elegantă şi sobră, operele propuse la această ediţie, într-o ofertă de top, au acoperit toate domeniile, de la mobilier la sculpturi, picturi, desene, covoare, porţelanuri, cărţi, bijuterii, toate validate de un comitet ştiinţific de nivel internaţional. Gotha este considerată un muzeu temporar, un punct de referinţă pentru colecţionari rafinaţi şi curatori muzeali provenind din întreaga Europă. Gotha nu este o simplă manifestare expoziţională dedicată anticariatului, ci o adevărată bienală dedicată artei antice, moderne şi contemporane din Italia.

Antichităţi de la o Galerie din Perugia

Antichităţi din Genova

Splendid, un Cap din marmură, grecesc, din epoca elenistică, reprezentându-l pe Zeus, la Galeria Serapide, alături de tablouri renascentiste, precum Madona cu pruncul, realizat în Atelierul lui Antonio Rossellino, autor al unor capodopere expuse la Albert Museum din Londra şi Metropolitan din New York.

Decor japonizant

Coifuri de la Galeria Dame e Cavalieri

A fost adus un omagiu strălucitorilor ebenişti italieni, precum Roberto Canellini, din opera căruia a fost etalat un secretaire veneţian din rădăcină de nuc, datat 1730.

Pictura a fost ca întotdeauna unul dintre ingredientele fundamentale ale succesului de la Gotha. Printre altele, un Ecce Homo de Guido Reni, tripticul Madona florilor, un ulei pe pânză de Gaetano Previati, datat 1858 şi propus de Enrico Gallerie d’Arte din Milano, la al cărei stand a fost expus şi Alaide Banti, un portret de Giovanni Boldini. O Natură moartă de Giorgio de Chirico a putut fi admirată la Galeria Cinquantasei din Bolognia, alături de o figură feminină, o tempera pe hârtie de Mario Sironi.

Galeria 56 din Bologna

Mobilier şi lampadare la Ettore Bocchia din Parma4

Femei pe terasă este un ulei pânză, semnată Massimo Campigli, remarcându-se între piesele interesante expuse la Galeria Tornabuoni din Firenze, alături de splendide Vase din ceramică de Lucio Fontana, dintre anii ’40-’50. Şi pentru a rămâne în acest domeniu merită semnalată şi o selecţie propusă de Raffaello Pernici, cu o dedicaţie de la faimoasele manufacturi italiene din secolul al XIX-lea, precum Ginori, Minghietti, altele de Galileo Chini şi Gio Ponti.

Mobilier şi piese de ceramică în Galeria Luciano Guagenti

Pictură contemporană la Art Gallery din Londra

Un loc important l-au ocupat în expoziţie artele decorative, în special obiectele din sticlă Art Nouveau şi Art Deco. Roberto Centrella din Fumicino a prezentat o selecţie de vase Daum Nancy, dar şi altele Gallé, printre care un splendid exemplar cu un Peisaj de pe lacul Como, datat 1920.

Gustul contemporan e sensibil la lumină şi culoare, de aceea obiectele de sticlă franţuzeşti de la 1900, în contraste puternice, plac şi azi colecţionarilor de artă.

Felice Casorati, Fată şezând, ulei pe pânză, Novara 1963

Reîntorcându-ne în timp, publicul a putut admira o pereche de obeliscuri romane din marmură verde de Carrara cu striaţii în negru şi alb şi două candelabre Ludovic al XVI/lea, expuse la G.N. din Milano.

Nu au lipsit bijuteriile artistice. Elisabetta Tomei din San Marino a adus brăţări de la 1850, decorate cu micromozaicuri.

Picturi la Enrico Gallerie d’Arte din Milano

Bust de marmură din antichitate de la Viterbo4

Atmosfera războinică a fost laitmotivul galeriei milaneze Dame e Cavalieri, unde piesele forte au fost un Coif, făcând parte din accesoriile Ordinului Jartierei şi un alt Coif al Ordinului Dragonilor Francezi.

Un pian de trei milioane şi jumătate de dolari

Pianul din filmul Casablanca, achiziţionat la un preţ record

Un preţ exorbitant pentru un instrument intrat în legendă, de 3,4 milioane de dolari, la Casa de lictaţii Bonhams, de la New York. Este vorba despre pianul din Casablanca, pelicula ce a fost recompensată cu trei Oscaruri.

”Cântă Sam. Cântă «As Time Goes By»”, această rugăminte adresată lui Dooley Wilson de către Ingrid Bergman în Casablanca a rămas o replică mitică în cinema. În centrul scenei un pian. Faimosul Sam le cântă Elsei Lund (Ingrid Bergman) şi iubitului ei Rick (Humphrey Bogart).

Acest pian cu motive marocane verzi pe un fond oranj a fost oferit spre vânzare de un dentist din Los Angelles, Gary Milan.

Humphrey Bogart şi Ingrid Bergman în Casablanca

Pianul a fost fabricat în 1927 de către National Pictures. Acest studio a fuzionat cu Warnner Brothers, societatea de producţie a filmului Casablanca. Pianul de cafe-concert era compus dintr-o claviatură de 58 de clape (în loc de 88) şi a fost transformat după necesităţile filmului, incluzând o balama pentru a permite ridicarea părţii de deasupra unde Rick îşi ascunsese documentele.

Licitaţia a plecat de la 118.000 de dolari.

Au mai fost vândute, la Bonhams din New York, alături de acesta, şi alte piese mitice, precum costumul leului purtat de Bert Lahr în Vrăjitorul din Oz, care a atins preţul de 2,6 milioane de dolari.

Artiştii marocani domină licitaţiile din Paris

Jean-Francois Porteals, Aouicha

Artcurial a organizat în această marţi prima sa vânzare dedicată Spiritului Marocan, 1874-2014. Un frumos succes de 1,59 milioane de euro.

Au fost expuse faimoase lucrări ale orientaliştilor Jean-François Portaels (1818-1895), cu Aouïcha, un ulei pe pânză din 1874, achiziţionat pentru 94.800 de euro de un cumpărător pe internet, José Silbert, cu Partida de dame, datat 1894, care urcat până la 61.300 de euro, depăşind estimările. Cu 150.600 de euro, tabloul Les Allamattes de Jacques Majorelle, datat 1931, nu s-a ridicat la valoarea estimării.

Jose Silbert, Partida de table, adjudecat cu 1,59 milioane de euro

Neaşteptate au fost preţurile pentru Hassan el Glaoui, primul artist în viaţă într-o licitaţie, care a dezmorţit sala. La 91 de ani figurează printre artiştii moderni, şi nu contemporani. 27.300 de euro pentru Cai în galop, evocând o pictură rupestră, estimat la 15.000 de euro. Mai mult decât dublul estimării, şi un tablou, L’Aouache, care a plecat de la 52.600 de euro.

Cai în galop de Hassan el Glaoui

Clou-ul pentru tablourile moderne a venit de la un străin Ahmed Louardiri (1828-1974). Guaşa sa în culori extrem de vii, Muzică şi veselie, s-a ridicat la 73.700 de euro, deşi estimarea era de numai 18.000 de euro. Este pentru prima dată când artiştii marocani din anii ’50-’70 ating asemenea preţuri în Franţa.

Cesar, Acumulare de steaguri marocane, vândut cu 169.200 de euro

Cea de a treia parte a licitaţiei a fost consacrată artei contemporane, având-o curator pe Meriem Sebti, directoarea publicaţiei de artă Diptyk. În catalog figurează 10 artişti şi un sculptor francez, César (1921-1998), care a creat o surpriză. Acumulare de steaguri marocane a fost achiziţionată pentru 169.200 de euro.

Camille Claudel inflamează Casa de licitaţii

Aurora de Camille Claudel

O marmură a muzei lui Rodin, Aurora, datată 1898, a fost achiziţionată pentru 2,46 milioane de euro la Cornette de Saint Cyr. Ea a depăşit estimările, primul ciocan ridicându-se la 2,1 milioane de euro, ultimul oprindu-se la 2,46 milioane de euro. Este un record absolut pentru sculptoriţă pe piaţa franceză şi al doilea cel mai mare preţ pe scena mondială după bronzul Valsul, datat 1864, în prima versiune, adjudecat pentru 5,12 milioane de lire sterline, la Sotheby’s din Londra.

Această marmură a fost realizată înainte de intrarea lui Claudel în clinica de psihiatrie, în 1903. Este o lucrare de o forţă extraordinară, atunci când ea a reuşit să se elibereze în sfârşit de tensiunile dramatice ale formelor, influenţate de Auguste Rodin.

Marmura de o calitate extraordinară este inedită pentru piaţa de artă. Camille Claudel a donat Aurora surorii sale Louise, apoi sculptura a fost conservată timp de un secol în familie până când a ajuns într-o colecţie particulară. Ea a făcut înconjurul lumii, în diferite expoziţii, aducând un omagiu artistei.

”Proprietara lucrării ne-a contactat”, afirma Arnaud Cornette de Saint-Cyr. Casa franceză a preferat o anglo-saxonă, decât să o vândă la New York. Sculptura era ca un vis şi chiar avea titlul de Înger matur.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.