Agresat în Microsoft dă cu pixul în EADS

De mai bine de un deceniu, Dragoş Rişcanu, un păgubit româno-elveţian, patron al firmei Omnis Group, insistă cu încăpăţânare, cu acte în regulă, să aducă la cunoştinţa autorităţilor române şi a instituţiilor europene că sunt tâlhărite. În timp, prin tot felul de ticluiri judiciare, infractorii au fost transformaţi în victime şi reclamantul în infractor.

După cum reiese din miile de scrisori şi documentele trimise de omul de afaceri către anchetatorii români, americani şi europeni, tâlharii care au găurit portofelul Uniunii Europene şi au golit vistieria statului poartă gulere albe şi, în spatele luptei antipiraterie (mai nou anticorupţie), profitând de campaniile repetate de informatizare ale birocraţiei româneşti, au furat un pachet de programe software muncit de angajaţii firmei Omnis. Firma privată RSC a asigurat prăduiala, fiind secondată de Serviciul Român de Informaţii şi de concernul Microsoft.

„Au furat codul sursă al sistemului ISIS.NET abia finalizat, la a cărui dezvoltare luaseră parte ca angajaţi ai Omnis Group şi l-au folosit în cadrul firmei Romanian Soft Company”, spunea cu ani în urmă Dragoş Rişcanu (www.coruptia.ro), afirmaţiile sale, confirmate de ORDA şi de OLAF, fiind încă neînsuşite de DNA.

Ei bine, începând cu 2004, multe lucruri ciudate s-au întâmplat. Referitor la cazul de mai sus a apărut o carte în două volume (2010), Microsoft. Îngerul Păzitor, unde afacerea este tratată în amănunt şi au fost realizate nenumărate emisiuni tv. Lucrarea semnată de jurnalistul Dan Coste prevestea tsunami-ul ce avea să lovească politichia dâmboviţeană cinci ani mai târziu prin deschiderea dosarului de mare corupţie instituţionalizată numit Microsoft.

În acest timp, nici autorităţile statului nu au pierdut vremea. Îmboldit de ancheta internaţională demarată în mai multe ţări, Parchetul General (mai precis Direcţia Naţională Anticorupţie) a deschis în secret mai multe dosare. OLAF a anchetat cu delicateţe atacul la bani europeni, încercând din răsputeri să nu se atingă de gigantul american care apare în acte, iar Dragoş Rişcanu se alege cu proprietăţile furate, cu un imobil incendiat, cu cherosen în rezervorul de motorină de la barcă şi frânele de la maşină sabotate.

Dând dovadă de vrednicie, după un deceniu de anchete şi procese, după ce buboiul corupţiei româneşti s-a spart, iar arestările şi procesele în dosarul Microsoft se ţin lanţ (exact cum spunea omul de afaceri româno-elveţian în nenumărate intervenţii adresate autorităţilor), DNA îl cheamă pe Dragoş Rişcanu în calitate de martor. Păgubitul nu dă cu subsemnatul în dosarul unde a fost “agresat” în fel şi chip şi unde i se refuză de ani şi ani accesul (dosarul 85/P/2011), ci în dosarul EADS deschis cu nr. 245/P/2015 (vezi documentul).

Epuizându-şi resursele financiare, juridice şi nervoase, omului de afaceri i-a mai rămas o singură stratagemă – miştoul neaoş românesc. În acest sens, ori de câte ori are ocazia, îi pune pe infractorii responsabili la gazeta de perete (www.coruptia.ro), încercând să atragă atenţia cititorilor din spaţiul virtual asupra ridicolului situaţiei în care se află instituţiile europene (OLAF, anchetatorii români, SRI, MAI, ORDA şi alţii). Deoarece recomandarea OLAF către DNA este de a finaliza ancheta în dosarul 85/P/2011 până cel mai târziu în 24 august 2015, Rişcanu spune că va data în judecată Comisia Europeană la Curtea Generală din Luxembourg şi va deschide proces împotriva Microsoft în SUA.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Eduard O. Ohanesian 147 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.