×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 17 minute
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Duminică, 24 septembrie 2017, 18:32
EUR (€)
-0.0037 ↘
4.5950 RON
USD ($)
-0.0277 ↘
3.8316 RON
• • •
Aiureala din PSD

În clipa în care ideea lui Orlando Teodorovici a început să circule pe agenții, mulți vor fi reacționat cu un semn al crucii și cu un Doamne ferește. Cum să impozitezi Biserica?

De unde pînă unde o asemenea inițiativă? PSD-ul nu este un partid dus la biserică, deși susținătorii săi pot fi socotiți între cei mai devotați credincioși. N-a avansat niciodată un asemenea proiect. În preaplinul de păcate și prostii numit program de guvernare, scris de Vâlcov, Dragnea și cine știe ce dactilografă, nu se pomenea de așa ceva. Puțini știu că impozitarea Bisericii nu este nici proiect, nici politică PSD, nici măcar soluție. Pur și simplu, ne aflăm în fața unei găselnițe a fostului ministru de Finanțe. Teodorovici a fost recompensat cu funcția de consilier onorific pentru că l-a trădat pe Grindeanu și a fost demis pentru că a lansat o idee menită a-i aduce un cîștig de imagine, iar nu pentru că a avansat o soluție salvatoare.

Altceva este de reținut din acest comportament bric-a-brac din PSD. Săptămîna trecută vorbeau despre impozitarea pe cifra de afaceri. Ministrul Finanțelor s-a scăpat cu o viziune nouă asupra Pilonului II de pensii (adică desființarea lui), Olguța Vasilescu anunță o nouă lege a pensiilor, care să reglementeze situația pensiilor speciale. Tot ea ne-a vorbit despre impozitul pe gospodărie, despre care n-am mai auzit nimic. Dacă mai adăugăm ideile lipicioase ale Gabrielei Firea (subvenții la biciclete, la tinerii căsătoriți, cumpărarea ELCEN etc.), ne dăm seama că viața PSD-ului este dominată de acest concurs năstrușnic de idei plăcute electoratului.

De fapt, PSD-ul pare dominat de un concurs de găselnițe care să sporească dragostea și simpatia alegătorilor. Toate cele pomenite mai sus nu sunt elemente dintr-un proiect politic pe măsura unui partid cu pretenții. Ne aflăm în fața unor improvizații de doi lei, făcute pe genunchi sau pe fugă. Cum să mai luăm fața electoratului nostru? Cum să-l mai amețim cu iepurași scoși din pălărie?

De ce este dominat PSD-ul de asemenea inițiative școlărești (pe alocuri, șmecheroase, ca să nu zic golănești)? Aici e aici! A fost contaminat partidul lui Ion Iliescu de vreun virus cu idei stupide? La cît de gomoși sunt conducătorii actuali ai partidului, nici în glumă nu este loc de o asemenea ipoteză. În același timp, oricît s-ar suci și răsuci adepții și adversarii din PSD ai lui Liviu Dragnea, tot nu pot ajunge la cauza acestei derute politice exprimate în aceste 6-7 luni.

Explicația este cum nu se poate mai simplă, aproape băbească. PSD-ul de azi traversează o criză acută de personalități și oameni de valoare. Exact ca și adversarul său de moarte, PNL-ul.

Criza de oameni este boala incurabilă a vieții noastre politice, o boală inoculată de felul în care a fost decontat comunismul și de invazia de personalități promovate de valurile „revoluției din decembrie 1989“. De atunci au început proiectele amatoricești, de atunci au început să domine tot soiul de nulități gălăgioase. România a pornit cu oarece succes pe drumul improvizațiilor și s-a avîntat spre spațiul european cu tot soiul de foști, de aventurieri și de sfertodocți în frunte.

A trecut prima generație de reșapați și a venit rîndul celei de-a doua. Și au venit juniorii de ieri și de alaltăieri ai activiștilor, copiii și nepoții lor, ai băieților de mingi pe la curțile marilor afaceriști din PSD sau din PNL. Și asta avem. Olguța Vasilescu la Muncă, Ilan Laufer la IMM-uri, Rovana Plumb la ce este liber, Cuc la Transporturi, Teodorovici la rezerve. Ce rost mai are să îi înșirăm și pe ceilalți? Același calibru profesional și intelectual, același CV sărac, aceeași mediocritate. Partea de stînga a clasei politice din România este copia fidelă a celei de pe partea dreaptă.

Și atunci de ce să nu devină viața politică din România un soi de buletin de știri al ideilor trăsnite, lansate de niște oameni pe care nu-i poți angaja nici pentru slujbe mult mai modeste?

Excesul de penibil politic trăit de PSD în aceste săptămîni vine numai de la criza de profesioniști și personalități. În ce sunt specialiști Olguța Vasilescu sau Dragnea? Dar Gabriela Firea și Rovana Plumb? Exact în aceleași materii ca și Ludovic Orban sau Raluca Turcan.

Ce personalități științifice, culturale sau de afaceri, ce oameni de nădejde au făcut în ultima vreme un pas către acest partid? Probabil că dacă PSD-ul ar fi fost animat de idei nobile, s-ar fi găsit destui. Dar de cînd PSD-ul a fost dominat numai de combinații și de interese personale, echipa sa de lideri nu putea să arate altfel.

Editorialul complet în ziarul Cotidianul de luni versiunea tipărită - disponibilă la toate chioşcurile şi benzinăriile OMV Petrom şi MOL - sau varianta digitală.

Cornel NistorescuPublicat Duminică, 16 iulie 2017
6665
 | 30
 | 51
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Belphegor
0
Cum adica "cum sa impozitezi biserica"? LA PAUSAL!
Publicat Miercuri, 19 iulie 2017
+Răspunde
Victor
0
Regret enorm ca trebuie sa va acuz iar de amatorism cras national uniform existent, incultura adica, caci BOR a prosperat matrial si ca numar de suflete si pe vremea bolsevismului desfiintand cu condamnari care nu sunt la fel ca si cauza , alta biseric furata si ca suflete si CA PATRIMONIU PRIVAT MATERIAL. BISERICA ESTE O ORGANIZATIE PRIVATA CU PATRIMONIU PRIVATA, PRORIETATE PRIVATA SI VIATA SIRITUALA E UNA CARE PRIVESTE PRIVAT SI NU CU GROHIELI MITICE MIMATE DE TOTI CORIGENTII SI REPETENTII A BUN SIMT SI CRESTINISM, IN FRUNTE CU BOR CORPORATIE CU MERTZURI ULTIM TIP, CA ASA DA BINE CU TOT CU GOATA DE SLINOSI printre care aratarile cavemen cu barbi pana la buric si intoliti ca regii la fata lor de sefi ferma CAP de acum 2000 de ani ,cu forta, botezul e cu forta nu si la protestanti unde el nu exista sau exista la maturitate cu libera alegere, la un animalut care are doar creier reptilian informational urmand a invata cu forta ce i se ordona . Deci sunteti cliseistici ca asa sunteti dresati ca animalele, nu ganditi eementar macar. E OBLIGATORIE impozitarea corporatiei biserica cu astia cu fuste si metale pe cap, barbosii sau ne, OBLIGATORIE. Face bussines si comert chiar la greu. Ba incalca Constitutia fiind stat religios si nu laic Romania, unic mondial cu popime pe bani grei frecand menta, generalime si colenei in Securitate, armata, militie, pur bugetari cu forta durutului in spate ca la nesimtirea lor endemica, binomului polititruc-popa, ca politrucii ilegal le tot dau de la buget patrimoniu piblic, ca si ceilalti in proportie de 80% salarii si altele. Sfinteniile astea false sa si le tina la el in dormitor tovarasul Nistorescu care sigur nici pe Dumnezeu nu stie sa il defineasa canonic, daramite sa faca critica sinoadelor cu dogmele lor ca la ultimii sclavi, dar da din gura ca o baba usa pe harta in tara lui mioriticul. E suficient primitivismul ortodox total romanesc, mimetice rate mecanice Phenian, prefacut.
Publicat Marţi, 18 iulie 2017
+Răspunde
economia de plastilina se rupe
+1
Aferim ! Partidul ateilor care platsesc biserica sa-i faca propaganda electorala s-a tampit ? Bai taranilor astia se fac ca dau pe o parte si apoi nu stiu cum sa ia inapoi pe de alta parte. Ca la salarii , va marim, dar va impozitam si taxam mai mult. v-am dat dar v-am luat. Inca nu s-au hotarat cum sa ia inapoi ce vor la salarii, pentru ca deocamdat si-au dat doar lor, dar cand vor da si prostilor salarii marite (daca vor da) vor avea si taxarea de luat inapoi ce le-au dat.
Publicat Marţi, 18 iulie 2017
+Răspunde
Clarificare
+3
In primul rand sa ne lamureasca Patriarhul Daniel daca slujeste Biserica sau institutia care i-a dat grade pe umar. Asa se explica poate si timiditatea Bisericii in problema familiei traditionale. Financiar Biserica sta OK mult peste nivelul cetateanului credincios, dar cum stam la capitolul pildelor si invataturilor crestine? Ce facem cu lacomia si desfranarea slujitorilor bisericii?
Publicat Luni, 17 iulie 2017
+Răspunde
c.g.
+4
Pt.Radu Dan Mihailescu. Sigur ca dvs. descrieti democratia originala in sos slinos de capitalism de cumetrie montata de batranul edecar Ion si Iliescu impreuna cu pupilul sau, dusmanul de neam si tara, Petre Roman in locul tovarasiei, dupa lovitura de stat din dec.'89, cu pretentie obraznica si tupeista ca ar fi fost revolutie ! Dumneavoastra trebuie sa fiti atent si la amestecul in treburile interne ale ROMANIEI din ultimii 28 de ani a: rusilor, '' colegilor americani '', '' poporului ales '', mercantililor Europei: francezii, englezii, germanii, care au protejat cozile de topor autohtone, niste machitori ( vezi cazul Basescu si Traian ... !), gargaragii si marionete in mega hotiile, mega banditismele, din dec.'89 si pana azi, care au adus amarata asta de tara in ruina: economica, politica, sociala s.a.m/d., nu mai repet ce tot am spus si spun prin comentariile mele ! Sanatate maxima !
Publicat Luni, 17 iulie 2017
+Răspunde
moser
+1
si , ma rog de ce nu am impozita personalul care activeaz in domeni??? ca nu biserica i impozitata ci slujitorii acesteia care s cju nimic diferiti de slujitorii unei agentii de turism...
Publicat Luni, 17 iulie 2017
+Răspunde
c.g.
+2
Pt.Gmbplay. Daca dumneavoastra sunteti '' pe o parte '', atunci considerati ca si eu c.g. sunt '' pe o parte '', numai ca ce spun prin comentarii demonstreaza ca eu nu am stapan, spun fara sa fiu angajat, relele, nemerniciile, din tara asta atat din dreapta cat si din stanga cat si cele care sunt impuse din exterior de dusmanii tarii noastre, nu putini ! Sanatate maxima !
Publicat Luni, 17 iulie 2017
+Răspunde
Gmbplay
0
Așa îmi place cînd sint judecăți toți la un loc pentru ca,nu au treaba cu idealogii de s,jos sau oriunde,vor doar sa parvină si sa se mențină in circa fraierilor, care culmea ii voteaza.
Publicat Luni, 17 iulie 2017
+Răspunde
c.g.
+1
Spune autorul: '' Partea de stînga a clasei politice din România este copia fidelă a celei de pe partea dreaptă.'', dupa umila mea parere de simplu condicar lefegiu, este si nu prea este reala zicerea asta ! Unii condicari, lefegii, taranusi, pensionari, cam 40 % din totalul cu drept de vot, care mai au rabdare, ii mai tin nervii, sa mearga la vot si ii voteaza in proportie mare pe PSD si ALDE, care au dupa alegerile din 11.dec. 2016 o majoritate lejera in Parlamentul ROMANIEI, iar in primavara 2016 PSD au castigat lejer alegerile locale, iar in orasul unde se da ora exacta sectoarele si Primaria Generala sunt PSD -iste ! Trebuie sa fim obiectivi PSD si ALDE sunt singurele formatiuni politice care cu tot amestecul in treburile interne ale tarii noastre a: rusilor, '' colegilor americani '', '' poporul ales '', mercantilii Europei: francezii, englezii, germanii, incearca sa pastreze o manifestare cat de cat patriotica, se mai uita parca si in ochii romanilor amarati si de rand cu salarii si pensii de mizerie ( cele mai mici din zona U.E. ... !) de sorginte fanariota, incearca putin, nu mult, sa mai amelioreze viata asta amarata a majoritatii romanilor ! Sa speram ca datorita impozitarii cifrei de afaceri a firmelor straine sa nu izbucneasaca inca o lovitura de stat ca in dec.'89 cu pretentie golaneasca de revolutie, sa nu asistam la o noua criza politica care sa aduca la butoane calamitati tehnocrate ca cele conduse de Dacian Julien Ciolos, sa speram ca datorita ruinei: economice, politice, sociale in care baltim dupa 28 de ani de mega hotii si mega banditisme economice executate de cozi de topor autohtone protejate din exterior de cei citati mai sus sa nu fim faramati ca sta national unitar in cnezate si voievodate ca in feudalismul timpuriu pentru a fi jefuiti ca ultima colonie din Africa sau America de Sud de bogatiile solului si subsolului in dispret total pentru mediu ! ''AIUREALA '' este in amarata asta de tara nu numai in PSD, Dumnezeu sa ne apere !
Publicat Luni, 17 iulie 2017
+Răspunde
Gmbplay @ c.g.
+3
Ești pe o parte!
Publicat Luni, 17 iulie 2017
+Răspunde
Radu Dan Mihailescu @ c.g.
+5
Nu cred ca sunteti naiv, probabil nostalgic national-comunist. Distrugerea Romaniei s-a realizat tocmai de catre fostii ofiteri de securitate, fostii activisti impreuna cu colaboratorii, copii, nepotii si toti din preajma lor. Acestia infilrati in toate partidele si institutiile statului au pus pe butuci intreprinderi, pentru a le privatiza in folos propriu , au infiintat intrprinderi fara concurenta , incheie contacte cu Statul iar prin clanurile mafiote isi impart sferele de influenta economicaau . In felul acesta au realizat averi imense necuvenite.Majoritatea celor care au primit demnitati sau fost au numiti in diferite functii de raspundere , nu au licenta luate la facultati cu reputatie sau sunt laute on-line.Acesta este valabil pentru toata clasa politica. Pentru a ascunde acesta , in mijaoacele mass-media care ii sustin se ataca globalizarea si in special occidentul reprezentat de coorporatii. Cei care protesteaza au in marea majoritate o buna pregatire, sunt educati , fiind absolventi de facultati renumite din tara sau strainatate. Nu pot accepta coruptia, hotia, angajarea pe post nu pe merite profesionale , potrivit competentei ci prin interventii oculte , spaga, trafic de influenta
Publicat Luni, 17 iulie 2017
+Răspunde
un aiurit
-3
deci sa sa impoziteze pe venit biderica se poate, dar in nici un caz acelasi impozit sa nu fie aplicat si societatilor comerciale Doamne fereste
Publicat Luni, 17 iulie 2017
+Răspunde
TOMITANUL,MARE ZMECHER @ un aiurit
+4
UITA-TE AIURITULE LA SONDAJUL JURNALULUI DIN FRONT PAGE! SEMNIFICATIV,NU? CIT DESPRE IMPOZITARE+FARA DE SALARII DE LA BUGET POPIMEA SI BOR NE LASA FARA PROCESIUNI LA MOASTE,MINUNI SI ALTE ALEA! RISC MAXIM PENTRU PROSTIME! SA FIE! LA BUNA VESTIRE SI FIECARE CU DUMNEZEUL LUI DACA IL ARE! DACA NU,NU!!!!!
Publicat Luni, 17 iulie 2017
+Răspunde
Recomandate
Firea, călcată de bicicliști
Publicat acum 22 ore şi 49 minute
Simona Halep: Mai am un obiectiv anul acesta
Publicat acum 4 ore şi 50 minute
Doftoriceala pe net poate ucide
Publicat acum 8 ore şi 12 minute
De ce crede Rusia că americanii nu vor ataca
Publicat acum 3 ore şi 24 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
5 articole/ Actualizat acum 9 ore şi 52 minute
alarm off
Mostra de la Veneţia
7 articole/ Actualizat Duminică, 10 septembrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Sâmbătă, 23 septembrie 2017
Simona Popescu

De când fiecare telefon, de multe ori mai inteligent decât posesorul, este dotat cu o cameră video, o mulţime de cineaşti amatori îşi postează scurtmetrajele pe Facebook. Au o mare problemă, însă.

Simona PopescuPublicat acum 23 ore şi 29 minute