AMR intervine în sprijinul judecătorilor care au achitat-o pe Mariana Rarinca

Asociaţia Magistraţilor din România ne-a trimis la redacţie un document excepţional: Cererea de intervenţie în favoarea judecătorilor Risantea Găgescu şi Damian Dolache de la Curtea de Apel Bucureşti, care au achitat-o pe Mariana Rarinca în aşa-zisul procesul cu Livia Stanciu, preşedinta ÎCCJ, într-un dosar de şantaj făcut de DNA.

Documentul are nr. 318 din 15.12.2015 şi este semnat chiar de Gabriela Baltag, preşedinta Asociaţiei Magistraţilor din România. Este adresat „Secției disciplinare pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii”, acolo unde astăzi, 16.12.2015, este pe rol „judecarea” celor doi judecători ai Curţii de Apel care au „îndrăznit” s-o achite pe Mariana Rarinca.

AMR: „Dacă primiţi concluziile Inspecţiei Judiciare, dreptatea are puține şanse să mai triumfe vreodată în România”

Înainte de a vă prezenta principalele argumente ale AMR în această speţă concretă, pentru a vedea mai clar care este poziţia judecătorilor faţă de intervenţia Inspecţiei Judiciare în actul de Justiţie, iată concluzia formulată de AMR:

După cum se vede, AMR subliniază prevederile art. 6 din CEDO, considerînd că, în procesul Rarinca vs. Stanciu, judecătorii Risantea Găgescu şi Damian Dolache „au procedat la o examinare echitabilă, corectă a cauzei, dar mai ales proporțională, examinare ce a oferit tuturor părților implicate în litigiul garanțiile legii, la cele mai înalte standarde”. De asemenea, AMR consideră că Inspecţia Judiciară de pe lîngă CSM „s-a comportat ca o instanță în casație”, afectînd „independența și imparțialitatea judecătorilor”!

AMR consideră că acuzaţiile aduse celor doi judecători de către Inspecţia Judiciară sînt „dintre cele mai ridicole”, acestea fiind „un atentat la vocaţia fiecărui judecător din această ţară de a se „supune legii şi conştiinţei sale”, o violare evidentă a independenţei lui”! Drept urmare, în finalul acestui document, într-un mod aproape dramatic, AMR scrie: „Dacă primiți concluziile Inspecției Judiciare, în maniera existentă în acest caz, putem afirma fără nicio îndoială că dreptatea are puține șanse să mai triumfe vreodată în România”!

Întrucît acest document pe care ni l-a trimis Asociaţia Magistraţilor din România (AMR) este şi o radiografie a Justiţiei şi o analiză a raporturilor dintre instituţiile angrenate în înfăptuirea acesteia, vă prezentăm integral Cererea de intervenţie a AMR în favoarea judecătorilor Risantea Găgescu şi Damian Dolache de la Curtea de Apel Bucureşti, care vor fi judecaţi pentru că au achitat-o pe Mariana Rarinca în procesul cu Livia Stanciu, preşedinta ÎCCJ:

Reamintim că judecătorii Risantea Găgescu şi Damian Dolache de la Curtea de Apel Bucureşti au intrat în colimatoriul Inspecţiei Judiciare după ce au dat o sentinţă definitivă de achitare Marianei Rarinca în procesul şantaj pe care i l-a intentat Livia Stanciu, preşedinta ÎCCJ. Rarinca a fost arestată peste 100 de zile, condamnată în prima instanţă la închisoare cu suspendare, apoi fiind achitată la Curtea de Apel Bucureşti. La solicitarea DNA, s-a acceptat o cale de atac extraordinară şi procesul s-a rejudecat. De această dată, Mariana Rarinca a fost din nou condamnată la închisoare cu suspendare.

Chiar astăzi, la „Secția disciplinară pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii”, cei doi judecători care o achitaseră pe Mariana Rarinca vor fi judecaţi pentru „îndrăzneala” de a se opune unui Rechizitoriu formulat de DNA!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ion Spânu 1818 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.