Andre Greipel a învins capcanele de la Benevento

Pluton păcălit de o evadare surpriză. Un „ciot” şi pavate înaintea sosirii pe plat. Oraş în sărbătoare dar nu pentru ciclişti. Clasamentele la zi.

Diego Ulissi a păcălit plutonul

Etapele a IV-a şi a V-a din Il Giro, primele două de pe teritoriul Italiei, erau destinate – ca de obicei – sprinterilor, finish-ul fiind pe plat. În etapa a IV-a însă sprinterii au luat o plasă de zile mari. Cu 9 km înainte de linia de sosire, exista o căţărare nerepertoriată, practic un „ciot” de câteva sute de metri, dar cu o pantă maximă de 12% pe o porţiune de aproape 80 de metri. Exact pe acest „ciot”, Diego Ulissi de la Lampre-Merida a ţâşnit dintr-un grup de cca 40 de rutieri şi a început să ruleze de parcă era la o etapă de contratimp individual. În permanenţă Ulissi a avut între 8 şi 12 secunde avans faţă de pluton. Nimeni nu l-a luat în serios pe italian; de regulă, un evadat care are un avans de până în 10 secunde, este prins în 4 sau 5 km. Neatenţia unor din pluton, lipsa de interes a altora (de regulă, favoriţii nu se înghesuie să îmbrace tricoul roz în primele etape, pentru a nu se expune şi pentru a nu fi vânaţi. Şi aşa, Ulissi, care nu este sprinter, ci om de clasament general, a câştigat etapa, cel mai bun rezultat pentru echipa sa în acest an. La festivitatea de premiere, organizatorii au comis-o rău de tot. L-au anunţat (şi chemat pe podium) pentru a-l îmbrăca în tricoul roz – tricoul care se acordă liderului din clasamentul general – pe fostul lider, Marcel Kittel. Abia după 5 minute organizatorii s-au dezneticit şi l-au anunţat pe Tom Dumoulin.

Andre Greipel victorie categorică

Şi etapa a V-a a fost una cu elemente ieşite din comun. Sosirea a avut loc în localitatea Benevento, aflată în mare sărbătoare: în premieră, Benevento Calcio a promovat în Serie B, aveniment aşteptat de localnici de mai bine de 80 de ani. Oraşul era pavoazat în tot ce se putea în culorile clubului, şi, după cursă, mulţi rutieri au crezut că ornarea oraşului a fost făcută în cinstea lor. Conform programului, pe ultimii km s-au făcut două circuite prin oraş. Finalul era clar pentru sprinteri, dar numai ultimii 2 km erau pe plat. Înainte de aceştia, pe întinderea a 1,5 km o căţărare nerepertoriată deloc cu o pantă minoră, dar cu două sectoare de pavate. Practic, două capcane în toată regula (ascensiunea + pavatele) Această porţiune a triat serios sprinterii şi, mai ales, a făcut imposibilă constituirea de trenuleţe. Nici măcar lansatorii nu au putut să-şi ajute oamenii lor. Norocul celor care s-au bătut la sprint a fost că au memorat traseul când s-a trecut pentru pentru prima oară prin zona liniei de sosire. Finalul a fost excelent gestionat de sprinterul german Andre Greipel, care a cîştigat etapa cu câţiva metri buni avans. Tricoul roz a rămas tot în posesia lui Tom Dumoulin. În etapa a VI-a, Ponte – Roccaraso (157 km) avem primul finish în căţărare din acest tur.

Etapa a IV-a: Catanzaro – Praia a Mare (200 km)

  1. Diego Ulissi (Lampre-Merida) – 4:46:51

  2. Tom Dumoulin (Team Giant-Alpecin) + 0:05

  3. Steven Kruijswijk (LottoNL-Jumbo) + 0:05

Etapa a V-a: Praia a Mare – Benevento (233 km)

  1. Andre Greipel (Lotto Soudal) – 5:40:35

  2. Arnaud Demare (FDJ) – a.t.

  3. Sonny Cobrelli (Bardiani-CSF) – a.t.

Tricoul roz” – Clasamentul general

  1. Tom Dumoulin (Team Giant-Alpecin) – 19:40:48

  2. Bob Jungels (Etixx-Quick Step) + 0:16

  3. Diego Ulissi (Lampre-Merida) + 0:20

  4. Georg Preidler (Team Giant-Alpecin) + 0:20

  5. Steven Kruijswijk (LottoNL-Jumbo) + 0:24

  6. Vincenzo Nibali (Astana Pro Team) + 0:26

  7. Alejandro Valverde (Movistar Team) + 0:27

  8. Ilnur Zakarin (Team Katusha) + 0:35

  9. Jakob Fuglsang (Astana Pro Team) + 0:35

  10. Nick Roche (Team Sky) + 0:37

177. Eduard Grosu (Nippo-Vini Fantini) + 27:20

Tricoul roşu” – Clasamentul pe puncte

  1. Marcel Kittel (Etixx-Quick Step) – 106 puncte

  2. Arnaud Demare (FDJ) – 86 de puncte

  3. Maarten Tjallingii (LottoNL-Jumbo) – 80 de puncte

  4. Andre Greipel (Lotto Soudal) – 69 de puncte

  5. Elia Viviani (Team Sky) – 58 de puncte

Tricoul albstru” – Clasamentul căţărătorilor

  1. Damiano Cunego (Nippo-Vini Fantini) – 14 puncte

  2. Nicola Boem (Bardiani-CSF) – 7 puncte

  3. Julen Amezqueta (Wilier-Southeast) – 6 puncte

Tricoul alb” – Clasamentul rutierilor tineri

  1. Bob Jungels (Etixx-Quick Step) – 19:41:04

  2. Davide Formolo (Cannondale) + 0:41

  3. Sebastian henao (Team Sky) + 1:18

43. Eduard Grosu (Nippo-Vini Fantini) + 27:04

(48 de rutieri – din 198 câţi au luat startul se încadrează la această categorie)

Premiile în bani în Il Giro 2016

  • câştigătorul turului: 115.668 euro plus 90.000 euro de la diferiţi sponsori

  • câştigătorul de etapă: 11.010 euro

  • purtător tricou roz: 1.000 euro/zi

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.