Antreprenor român: Modelul de dezvoltare bazat pe capitalul străin și-a atins limitele

Președintele Asociației Oamenilor de Afaceri din România, Florin Pogonaru, susține că e momentul pentru mobilizarea capitalului românesc pentru că modelul de dezvoltare bazat pe capitalul străin și-ar fi atins limitele.

„Din punct de vedere al mediului de afaceri cred că în momentul de față economia României trăiește un mare moment de schimbare a modelului de afaceri. Cred că modelul de dezvoltare bazat în primul rând pe capitalul străin și-a atins limitele. Este foarte bun, a fost foarte bun dar haideți să recunoaștem că am ajuns la anumite limite. Acum trebuie să ne concentrăm pe ce putem face noi, pe puterile noastre inclusiv pe mobilizarea capitalului local”, a spus Pogonaru în cadrul evenimentului „Banii Tăi Expo” organizat de Bursa de Valori București.

Omul de afaceri susține că în acest moment capitalul românesc se irosește. „Trebuie să recunoaștem că nu mai putem continua să ne bazăm numai pe capital străin, dar să recunoaștem că ceea ce se întâmplă în momentul de față cu irosirea capitalului românesc, fie el că se află sub managementul fondurilor de pensii, că este vorba de capitalul de retail care nu este mobilizat, este un lucru foarte rău. Uneori am impresia că trăim un moment de schimbare precum ‘Marea Glaciațiune’, în ceea ce privește modelul de dezvoltare pe piața românească. Vedem pe de o parte oameni care sunt conștienți de acest lucru și încearcă prin astfel de evenimente (Banii Tăi Expo n.r.) să se adapteze, dar vedem pe de altă parte hărțuieli continue între Dinozauri și Cowboy pe piața de capital care nu ajută pe nimeni și care în niciun caz nu sunt menite să crească credibilitatea mediului de afaceri”, a mai declarat Pogonaru.

Recent, Pogonaru a prezentat într-o conferință de presă obstacolele fiscal care le pun piedici oamenilor de afaceri. „Am două veşti privind mediul de afaceri. Una este bună şi alta proastă. Vestea bună este că în ultima perioadă în mediul de afaceri, mai ales la nivelul micilor antreprenori, se simte energie, se simte cumva credinţa că pentru a reuşi nu mai trebuie să ai nu ştiu ce legături la Primărie, la Guvern sau mai ştiu eu unde. Spiritul acesta s-a tradus într-un oarecare optimism. În mod clar este aşa ceva şi este un lucru îmbucurător. Vestea proastă este că inclusiv aceşti antreprenori când vor să facă afaceri sesizează că sunt imediat suspectaţi că sunt infractori. Sesizează că mentalitatea aceea că businessman-ul e bişniţar, că fură, s-a întărit în ultima vreme şi sub presiunea unor exemple nefericite“, a spus omul de afaceri. Pogonaru este inițiatorul mall-ului de proximitate Veranda de la Obor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4565 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.