Anunțul ministerului în scandalul burselor pentru studenți

Ministerul Educaţiei va asigura, începând de luni, alocarea banilor de burse pentru studenţi pentru luna iulie, lună în care intră şi zile de vacanţă, iar universităţile au obligaţia să îşi modifice metodologiile proprii de acordare a burselor, astfel încât studenţii să primească bursele şi în vacanţă, fără să existe întârzieri, a declarat duminică pentru News.ro secretarul de stat pentru învăţământ superior, Gigel Paraschiv, după ce Liga Studenţilor de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi (LS IASI) a reclamat că bursele studentilor vor fi virate abia în toamnă, pentru că nu au fost alocaţi bani în acest sens.

„Ordinul prin care Ministerul Educaţiei Naţionale modifică metodologia de acordare a burselor a fost publicat în Monitorul Oficial din 5 iulie. Potrivit ordinului, bursele, indiferent de categorie, se acordă pe toată durata anului universitar (12 luni). Studenţilor înmatriculaţi în ultimul an de studiu al ciclurilor de studii de licenţă sau de master care beneficiază de orice tip de bursă în ultimul semestru de studii al respectivului ciclu li se va/vor acorda acelaşi tip de bursă/burse până la finalizarea anului universitar respectiv, adică până în luna septembrie, indiferent de momentul în care susţin examenul de finalizare a studiilor. În aceste context, în care ministerul a făcut toate demersurile legale pentru acordarea burselor, universităţile au obligaţia să stabilescă rapid metodologia proprie şi să le dea studenţilor banii care le revin legal”, a explicat secretarul de stat.

Întrebat dacă universităţile pot refuza acordarea burselor şi în perioada vacanţei, secretarul de stat a spus că nu crede că vor exista astfel de situaţii.

„Nu cred că vor fi astfel de situaţii. Ministerul pune presiune pe ei (responsabilii din universităţi) să acorde bursele. Ei ne dau în cap cu autonomia şi cu faptul că în contractul instituţional au bani pentru 8.3 luni. Nu se specifică care luni. Cinstit, ar putea fi universităţi care să nu dea banii, din păcate, poate din comoditate sau neimplicare. Dar mizăm pe buna-credinţă şi pe respectarea legii”, a mai spus secretarul de stat.

El a admis că în bugetul de stat pentru anul 2017 nu au fost prinse aceste burse, pentru că alocarea lor a fost decisă ulterior aprobării bugetului, astfel că sumele vor fi prevăzute abia la rectificarea bugetară, însă susţine că la acest moment sunt bani.

„Este adevărat că în bugetul de stat pentru anul 2017 nu au fost prinse aceste burse, alocarea lor fiind decisă ulterior aprobării bugetului. În acest context, la prima rectificare vor fi prevăzute sumele necesare completării fondului de burse cu perioada de vacanţă. Dar, în acset moment sunt bani pentru burse, aşa că univeristăţile au obligaţia să acorde banii studenţilor”, adăugat secretarul de stat.

Liga Studenţilor de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi (LS IASI) a reclamat anterior că bursele studentilor vor fi virate abia în toamnă, pentru că nu au fost alocaţi bani.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.