Aplauze furtunoase pentru Angela Gheorghiu, la Teatro alla Scala

Într-un recital cu casa închisă, susţinut la Teatro alla Scala din Milano, Angela Gheorghiu a fost răsplătită cu standing ovations, acordând la final nu mai puţin de şapte bisuri. Ea a fost acompaniată la pian de Jeff Cohen.

Programul recitalului a inclus atât creaţii ale unor compozitori străini, precum Jean-Philippe Rameau, Georges Bizet, Gabriel Fauré, Jules Massenet, Claude Debussy, Serghei Rahmaninov, cât şi compoziţii româneşti, de inspiraţie folclorică, create de George Enescu, Sabin Drăgoi, Gheorghe Dima, Marţian Negrea, Tiberiu Brediceanu, George Ştefănescu şi Eduard Caudella.

Angela Gheorghiu şi Jeff Cohen au colaborat de mai multe ori, unul dintre recitaluri desfăşurându-se chiar pe scena teatrului milanez, în 2007. Cea mai recentă apariţie a celor doi a fost în martie 2013, de asemenea, într-un recital, susţinut la “Broad Stage”, în Los Angeles.

Piesele interpretate în prima parte de Angela Gheorghiu au fost din repertoriul francez. Frumoasă, într-o vaporoasă rochie din voal în culoarea şampaniei, soprana a atacat lucrarea lui Rameau, “Le Grillon”, apoi, “Chant d’amour” de Bizet, “Nuit d’étoiles” de Claude Debussy, “Élégie” de Jules Massenet…

“Este interesant de observat cum această artistă a reuşit, după 20 de ani de carieră, să păstreze intactă fascinaţia atât în timbul vocal, cât şi în reflexele din registrul acut, scânteietoare mai ales în bemolurile lui Rahmaninov din «Ape primăvăratice»”, notează cronicarul de la “GB Opera Magazine”, continuând: “În partea a doua, Angela Gheorghiu a fost o adevărată ambasadoare a culturii din ţara sa”. Îmbrăcată într-un costum tradiţional, a interpretat piese româneşti: “Languir me fais” de George Enescu, “Mugurii” de Marţian Negrea, “Cine m-aude cântând”, “Bade pentru ochii tăi” de Tiberiu Brediceanu, “De ce nu-mi vii” de Gheorghe Dima, “Mândruliţă de la munte” de George Ştefănescu, şi “Crizanteme” Sabin Drăgoi…

Angela Gheorghiu. Foto Cosmin Gogu

După terminarea programului oficial şi după aplauzele furtunoase de la sfârşit, într-unul dintre cele şapte bisuri a interpretat o arie din “Adriana Lecouvreur”, de Cilea, ultimul său rol de pe scena de la “Staatsoper Wien”. A continuat cu “O mio babbino caro”, din opera “Gianni Schicchi” de Puccini, arie dedicată mamei sale prezentă în sală. Aplauze şi pentru “All the things you are” de Oscar Hammerstein, melodia atât de cunoscută din interpretarea lui Frank Sinatra, ca un omagiu adus naţionalităţii partenerului său, Jeff Cohen.

Salutând publicul alături de Jeff Cohen

Ovaţii… şi nenumărate chemări la scenă. Angela a închis recitalul cu două bisuri: “I could have danced all night” din musicalul “My Fair Lady” şi o piesă românească cu influenţe orientale.

După câte se poate vedea, un program extrem de variat şi amplu, cu lucrări de la Rameau la Martini, Bizet, Fauré, Massenet, Debussy, Rahmaninov, Enescu, Mezzetti, Drăgoi, Dima, Brediceanu, Ştefănescu şi Caudella. Dar să nu uităm şi de interpretarea remarcabilă a “Dansurilor populare româneşti”, de Bela Bartok, datorată pianistului Jeff Cohen.

Soprana română Angela Gheorghiu este o adevărată Divă. Din imensul număr de opere interpretate şi de apariţii scenice sau de înregistrări, spicuim câteva date.

S-a născut la Adjud şi, încă din copilărie, a fost clar că destinul său este muzica. A absolvit Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, având-o profesoară pe Mia Barbu.

Foto: Cosmin Gogu

Angela Gheorghiu şi-a făcut debutul internaţional în 1992, în Zerlina din „Don Giovanni”, la “Royal Opera House Covent Garden”, apoi, în Adina din “Elixirul dragostei”, la “Staatsoper” din Viena, şi în Mimi din “Boema” la “Metropolitan Opera” din New York. La “Royal Opera House Covent Garden” a cântat pentru prima dată în mult aclamata „La Traviata”, avându-l la pupitru pe Sir Georg Solti. În 1994, când BBC a difuzat această operă, presa remarca: „S-a născut o stea”.

De atunci, scenele lumii au fost deschise pentru marea noastră soprană. A cântat în toate marile opere din lume, la New York, Philadelphia, Londra, Paris, Salzburg, Berlin, Tokyo, Roma, Seul, Veneţia, Atena, Monte Carlo, Chicago, Sao Paolo, Los Angeles, Lisabona, Valencia, Palermo, Amsterdam, Kuala Lumpur, Zürich, Viena, Salzburg, Moscova, Buenos Aires, Palermo, Baalbek, Milano şi multe altele.

Angela Gheorghiu şi pianistul Jeff Cohen

Angela Gheorghiu a semnat primul său contract de înregistrări în 1995, cu “Decca”, cu care a lucrat la realizarea mai multor DVD-uri, printre care „La Traviata” şi „Adriana Lecouvreur”, cu Orchestra Royal Opera House Covent Garden, „L’elisir d’amore” cu Orchestre de l’Opéra de Lyon, „La Bohème” cu Orchestra del Teatro alla Scala di Milano şi CD-uri precum „Arias” cu Orchestra del Teatro Regio di Torino, „Verdi Heroines” cu Orchestra Sinfonica „Giuseppe Verdi” din Milano, „My World and Mysterium” cu London Philharmonic Orchestra.

Angela Gheorghiu a jucat rolul titular din filmul „Tosca” de Benoît Jacquot, dar şi rolul Julietei în „Romeo et Juliette” pentru Online Classics.

Angela Gheorghiu şi Jeff Cohen în recitalul de la Scala

Dintre ultimele sale întregistrări să notăm “L’amico Fritz” de Mascagni şi “Fedora” de Giordano, o Antologie de arii din repertoriul italian şi francez, “La Rondine”, live de la Metropolitan (2009), “Faust” de Gounod, “Adriana Lecouvreur” de Cilea la Covent Garden. A înregistrat, de asemenea, “Homage to Maria Callas”, cu Royal Philharmonic Orchestra, dirijată de Marco Armiliato.

Pentru cariera ei strălucită, Angela Gheorghiu a primit mai multe distincţii: “Gramophone”, “Diapason d’Or”, “Choc du Monde de la Musique”, “Cecilia Prize” (Belgio), “Deutscher Schallplattenkritik-Preis”, “Echo Award”, “Musica e Dischi Foreign Lyric Production Award”, “USA Critics Award”, dar şi “La Medaille Vermeille de la Ville de Paris” şi titlurile de “Ofiţer al Ordinului Artelor şi Literelor”, dar şi de “Cavaler al Ordinului Artelor şi Literelor” acordate de Guvernul francez.

Aplauze şi ovaţii

A fost răsplătită cu titlul de “Female Artist of the Year” la “Classical Brit Awards” în 2001 şi 2010.

În decembrie 2010, Angela Gheorghiu a devenit “Doctor Honoris Causa” al Universităţii de Arte din Iaşi. În acelaşi an, Angela Gheorghiu a fost decorată cu Ordinul „Steaua României” în grad de Comandor – cea mai înaltă decoraţie acordată de către preşedintele României. În octombrie 2012, Angela Gheorghiu a primit Medalia „Nihil Sine Deo” din partea Regelui Mihai I al României, pentru promovarea valorilor culturii româneşti în străinătate.

După ultimele sale premiere cu “Adriana Lecouvreur” la Staatsoper Wien şi “La Bohème” la Opera “La Bastille”, avându-l la pupitru pe Daniel Oren, pe agenda sa viitoare figurează concerte la München, la Frankfurt, Hamburg, Paris, Praga, Viena şi Moscova…

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.