Aripile separatiștilor, tăiate de bănci și companii

Președintele Catalan Carles Puigdemont a anunțat inițial că va declara independența Cataloniei la 48 de ore după referendumul de pe 1 octombrie. Nu a făcut-o. A anunțat apoi declarația pentru data de 9 octombrie, în fața parlamentului catalan. Nu s-a întâmplat nici de această dată, după ce, la sesizarea Partidului Socialist din Catalania, care se opune independenței, Curtea Constituțională de la Madrid a suspendat ședința de luni a legislativului regional. Puigdemont a anunțat că independența va fi proclamată marți, 10 octombrie. Numai că, de această dată, el este sfătuit chiar și de membrii marcanți ai propriului partid (Partidul Democrat European din Catalonia) să renunțe la o declarație de independență fără echivoc și să opteze mai degrabă pentru un „comunicat simbolic“, transmite Financial Times.

Reacția în forță a autorităților de la Madrid, slaba organizare a referendumului (fără prag minim de participare, fără Comisia Electorală Centrală, fără observatori independenți), manifestațiile împotriva secesiunii din weekend, care au adunat la Barcelona sute de mii de oameni, „majoritatea tăcută“ a unioniștilor, toate par să fi redus elanul separatiștilor și chiar să provoace sciziuni în coaliția ce susține guvernul autonom catalan. Spre exemplu, Partidul Candidatura Unității Populare, aliatul lui Puigdemont, se opune unei declarații simbolice și cere proclamarea independenței.

Însă poate mai puternic decât acțiunile în justiției intentate la Madrid, decât amenințarea aplicării articolului constituțional ce prevede suspendarea autonomiei sau decât Garda Civilă a fost semnalul marilor bănci și companii din Catalonia. Economia globalizată pare să-i determine pe separatiști să facă pasul înapoi. A doua banca din Catalonia, Banco de Sabadelle, a anunțat că își transferă sediul social la Alicate, în Valencia, iar Caica Bank, cea mai mare din Catalonia, are în vedere mutarea în Palma de Mallorca. Băncile nu vor să se regăsească brusc în afara zonei euro și să piardă finanțarea BCE de la Frankfurt. Incertitudinea politică a dus la anunțuri similare din partea a cel putin trei companii din primele 35 cotate la bursa spaniolă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.