Cu agricultorii în clocot, premierul francez arată acuzator către Italia și Spania

Aflat sub presiunea protestelor agricultorilor, care au ameninţat că începând de luni vor „asedia” Parisul, guvernul preşedintelui francez Emmanuel Macron a acuzat duminică ceea ce a numit practicile de „concurenţă neloială” ale unor parteneri din UE, precum Spania sau Italia, relatează agenţiile France Presse şi EFE, preluate de Agerpres.

Cu 24 de ore înaintea unei posibile blocări a capitalei franceze de către agricultori, premierul recent numit de Macron, Gabriel Attal, a susţinut duminică un discurs în care a evidenţiat termeni precum „independenţă” şi „suveranitate” şi a pus sub semnul întrebării modul de funcţionare a Uniunii Europene.

„Vom lupta împotriva concurenţei neloiale. Agricultorilor noştri li se impun reguli (fitosanitare) şi altora nu”, a criticat premierul în discursul susţinut la puţin timp după ce a vizitat o exploataţie agricolă. „Nu este normal ca voi să fiţi împiedicaţi să folosiţi anumite produse (…), în timp ce ţări vecine, Italia sau altele”, le pot utiliza, a remarcat şeful guvernului francez, adresându-se agricultorilor, pe care încearcă să-i tempereze.

El a mai menţionat că cel puţin 40% din fructele şi legumele de pe piaţa franceză sunt importate, mai ales din Spania şi Italia, în timp ce agricultorii francezi se lovesc de unele reguli de mediu incluse în legislaţie, prin urmare Gabriel Attal a promis că le va cere partenerilor din UE măsuri care să favorizeze suveranitatea alimentară a Franţei.

Declaraţiile premierului francez, care conduce un guvern considerat foarte pro-UE, atrag atenţia întrucât pot pune sub semnul întrebării însăşi funcţionarea pieţei unice europene.

Totuşi, într-un interviu televizat, ministrul francez al agriculturii Marc Fesneau a exclus posibilitatea unei „închideri a frontierelor” pentru produsele spaniole sau italiene, cum a cerut extrema-dreaptă.

În cele mai mult de zece zile de când durează protestele agricultorilor francezi, mulţi dintre aceştia s-au plâns de produsele agricole venite în special din Spania, considerând că aceste produse creează o situaţie de concurenţă neloială întrucât au preţuri reduse şi standardele de mediu spaniole sunt mai puţin restrictive decât cele franceze.

Premierul francez le-a promis agricultorilor noi măsuri de sprijin, în special în chestiunea terenurilor care, conform noilor norme de mediu ale UE, trebuie lăsate în pârloagă.

Dar aceste promisiuni nu mulţumesc agricultorii, două sindicate ale acestora ameninţând că începând de luni la ora 13:00 GMT vor începe un „asediu pe durată nedeterminată” al Parisului, acţiune în care „toate axele de transport către capitală vor fi ocupate de agricultori”, care vor bloca astfel căile de acces în oraş.

„Premierul a luat în calcul doar o parte din cele 122 de revendicări pe care i le-am adresat”, a explicat preşedintele sindicatului agricol FNSEA, Arnaud Rousseau, care i-a cerut premierului Gabriel Attal să discute cu protestatarii fiecare revendicare în parte.

Protestele agricultorilor s-au înmulţit în statele UE, aceştia fiind nemulţumiţi de restricţiile ce le sunt impuse prin politicile de mediu ale UE, de pătrunderea liberă pe piaţă a produselor ucrainene şi de creşterea costurilor, unele din aceste costuri fiind tot rezultatul noilor politici de mediu sau al unor decizii guvernamentale, precum creşteri de accize la combustibil ori eliminarea unor subvenţii.

Fermieri francezi amenință cu „asediul Parisului”

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 7
Author

11 Comentarii

  1.  „Nu este normal ca voi să fiţi împiedicaţi să folosiţi anumite produse (…), în timp ce ţări vecine, Italia sau altele…”
    La „altele” includea UrcRuina ?
    Ce Zici, cioVrigare BuZat ?
    măRog … 🤮
    (●●● RăuPorKKaK ●●●}

  2. Cel puţin 40% din fructele şi legumele de pe piaţa importate.
    Sa fie multumiti ca n-au ajuns la 80%importuri la legume/fructe.

    „Vom lupta împotriva concurenţei neloiale. Agricultorilor noştri li se impun reguli (fitosanitare) şi altora nu”
    Astia se plang de state UE, nu orice state, Spania si a Italia. Statul roman inchide ochii la importurile nonUE, la Turcia ridica neputincios din umeri si zice ca nu poate verifica intrarile de fructe si legume ca nu are cu ce. In cazul Ucrainei li s-a cerut sa nu faca nimic sa treaca camioanele in voie, fara sa faca nici o verificare, nici daca soferii au incalca legea, rutiera, transportatorii ucrainieni stat in stat, in colonie.

  3. Aceiasi situatie este si in Romania cu produsele taranilor nostrii, care nu pot venii cu recoltele lor pe piata, datorita marfurilor aduse din import.Din pacate noi inca dormim si nu actionam la fel cum o fac acum francezii.Cum procedeaza agricultorii nostrii, seamana ca un fel de defilare al utilajelor pe care le au ei ,nimic mai mult.Le-au scos la o mica plimbare ca sa le vada tot romanul cum arata .

  4. Cam tinerel ca să pară credibil, să aibă autoritate. Pentru fermierii, alți decât cei de fotovoltaice, care muncesc din greu trebuie totuși de o voce mai fermă mai credibilă că are și experiență. Lauda că cel mai tânăr președinte l-a numit pe el, cel mai tânăr prim ministru al Franței nu e destul. Ce zice ex comisarul Dacian Cioloș în chestiunea “ Nu este normal ca voi să fiţi împiedicaţi să folosiţi anumite produse (…), în timp ce ţări vecine, Italia sau altele” sau a “terenurilor care, conform noilor norme de mediu ale UE, trebuie lăsate în pârloagă” (și până acum trebuia lăsat un procent ca să capeți subvenția) referitor la impactul pentru fermierii din România. L-a sunat pe premier sau ministrul agriculturii să-i consilieze despre ce de petrece, despre ce se poate obține acum sub presiune protestelor? Sau ca și intre anii 2010-2014 când francezii l-au declarat comisarul lor, a rămas tot soțul soție sale.

  5. Ce să-i faci, trebuie să folosească numai castraveți drepți franțuzești!…aia din spania și italia sunt neconformi!…n-au prezervativele pe ei…pardon nu sunt țiplați…

  6. De-abia câteva zile prim-ministru, Attal – numele-i aproape identic numelui unuia care-a distrus UE, Jacques Attali, fost presedinte al Comisiei Europene, sursa tuturor dezastrelor, însa icoana, tartor, nec plus ultra a(l) stângii franceze -, de-abia câteva zile, asadar, prim-ministru, Attal, si deja demagog desavârsit. Fara cusur. Tipul, eurofil convins, ar fi trebuit s-o arate pe UrSSula si Comisia ei cu degetul, fiindca tipii au încheiat un acord de liber schimb cu tarile MERCOSUR (America de Sud), 100% defavorbail taranilor UE. @Prostia a-ngropat UrcRuina deja: subscriu.

  7. Alt lepra mincinos politic! De ce e vinovate Italia și Spania, daca ei au deschis granițele importurilor din astea două țări datoare vândute marilor concerne și lăsat sau au deschis piata libera la consum din orice tara în Franța? Pentru că, sunt complici la distrugerea a ceea ce înseamnă agricultura și pomicultura în Europa?! De ce nu au refuzat înțelegerea că terenul agricol al Franței sa devina paragină?! Nu cumva sunt complici la toate aceste decizii aiuritoare și distrugătoare? Nu cumva sunt complici la decimare globală prin orice metoda?! Dar, cine e prost sa recunoască greșelile și ororile care distruge viața de pe pământ😉😯?! Macron? Merkel? Ur.sula? Europa? America?

  8. OARE NU SE POATE CA NAPOLEON BONAPARTE SĂ SE SCOALE ȘI SĂ FACĂ ORDINE ÎN „= CUM SĂ NUMESC ACEASTĂ ȚARĂ„- CARE ACUM 30 DE ANI ERA -„LUMINA DE LA PARIS VINE ” CE ESTE AZI FRANȚA? CONGOUL FRANCEZ – CICĂ A DEPĂȘIT-O ! CE ZICI GENERALE DE GAULLE?? DAR TU- D”ARTAGNAN?

  9. Ca este luata si Romania in vizor de frantzuji, astia de zeci de zeci de ani asa o tin, cu mult ani inainte ca Romania sau alte tari din est sa fie primite. Aceiasi treba statul UE sau francez n-au rezolvat nimic decat dupa certa si faze ca pe stadion, sau nu exista interes decat sa-i lase sa aiba part3 de moarte lenta, ca poate renunta de tot la agricultura, intre timp ca importuri.
    Agricultori romani slabe sperante sa vina careva unul din politica sa se bata pentru ei, in Parlamentul European si in institutiile europene. La Bucuresti nu i-au ajutat cu practic cu mai nimic, promisiuni.
    Ditamai Franta n-a facut sau reusit sa rezolve convenabil ceva de decenii, Romania nici atat, se mai si mira de ce apar in Europa misicari suveraniste.

  10. se mai schimba vremurile, agricultura eco nu inseamna sa indopi ratele si gastele cu furtunu’

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.