Armamentul românesc începe să ajungă în Ucraina

Două avioane de transport militar americane de tipul Hercules au adus marţi la Harkov două sisteme LAROM (sistem de rachete cu lansare multiplă), fabricate în România, şi un sistem spaniol Teruel-3 destinate armatei ucrainene, informează agenţia de presă ITAR-TASS, citând surse din rândul rebelilor, scrie AGERPRES.

Din cele două avioane-cargo au fost descărcate o cantitate mare de muniție pentru armamentul adus. Harkov este un important centru industrial din nord-estul Ucrainei, controlat de autoritățile de la Kiev.

După aceea, lansatoarele de rachete multiple au pornit pe o cale ocolitoare în direcția Starobelsk, scrie agenția rusă de presă, care specifică faptul că nu a putut confirma această informație din alte surse.

Președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, a declarat într-un interviu acordat sâmbătă postului BBC că state membre NATO s-au arătat dispuse să furnizeze țării sale arme de înaltă precizie pentru ca armata ucraineană să poată lupta împotriva separatiștilor proruși, dar a refuzat să precizeze care sunt respectivele state. Ulterior, consilierul președintelui Poroșenko, Iuri Luțenko, a scris pe pagina sa de Facebook că SUA, Franța, Italia, Polonia și Norvegia vor livra Ucrainei arme și vor trimite consilieri militari care vor ajuta armata ucraineană.

La solicitarea agenției Reuters de a confirma informația, oficiali din ministerele apărării din Italia, Polonia și Norvegia au negat că guvernele lor ar intenționa să furnizeze arme Ucrainei, iar un responsabil american neprecizat a dezmințit la rândul său un astfel de acord.

LAROM cât și Teruel 3 sunt sisteme de rachete similare instalațiilor GRAD aflate la dispoziția teroriștilor din estul Ucrainei, armament livrat de Federația Rusă.

Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a declarat pentru BBC, după summitul NATO din Țara galilor, că mai multe state membre NATO s-au arătat dispuse să furnizeze Kievului arme de înaltă precizie, dar a refuzat să precizeze care sunt respectivele state.

Ulterior, consilierul preşedintelui Poroşenko, Iuri Luţenko, a scris pe pagina sa de Facebook că SUA, Franţa, Italia, Polonia şi Norvegia vor livra Ucrainei arme şi vor trimite consilieri militari care vor ajuta armata ucraineană.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.