Arpad Paszkany și Iuliu Mureșan, citaţi la DIICOT Cluj

UPDATE Oamenii de afaceri Arpad Paszkany și Iuliu Mureșan au fost citaţi pentru audieri la sediul DIICOT Cluj Napoca în dosarul privind presupusa delapidare a clubului de fotbal CFR Cluj. Paszkany, fost finanţator al clubului de fotbal CFR Cluj, a sosit, joi, în jurul orei 13, cu maşina proprie, la sediul DIICOT Cluj, susținând că nu ştie de ce a fost chemat la audieri.

„Habar nu am de de am fost chemat. Mi-au spus procurorii să vin la ora 13.00, au fost la mine acasă la ora 7.00. Eu oricum mă trezesc devreme”, a spus acesta.

Preşedintele clubului de fotbal, Iuliu Mureşan, este aşteptat la audieri la DIICOT Cluj la ora 16.00.

Procurorii au descins joi la mai multe adrese din Bucureşti şi Cluj, inclusiv la sediul CFR Cluj.

DIICOT a anunțat că procurorii din Cluj efectuează cercetări într-o cauză în care s-a dispus începerea urmăririi penale in rem sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de de constituire a unui grup infracţional organizat, delapidare cu consecinţe deosebit de grave în formă continuată, evaziune fiscală în formă continuată şi spălare de bani în formă continuată.

Dosarul vizează constituire a unui grup organizat pentru delapidare şi spălare de bani în legătură cu patrimoniul clubului sportiv. Persoane din conducerea clubului și-ar fi însușit banii nelegal, prin intermediul unor off-shore-uri din Cipru şi insulele Seychelles. Prejudiciul depăşeşte opt milioane de euro.

Comunicatul DIICOT:

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Cluj efectuează cercetări într-o cauză în care s-a dispus începerea urmăririi penale in rem sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de de constituire a unui grup infracţional organizat, delapidare cu consecinţe deosebit de grave în formă continuată, evaziune fiscală în formă continuată şi spălare de bani în formă continuată.

La data de 19.05.2016 procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Cluj efectuează un număr de 20 de percheziţii pe raza municipiilor Bucureşti şi Cluj-Napoca urmând a fi citaţi în vederea audierii un număr de 10 persoane.

În cauză există suspiciunea rezonabilă că în perioada 2008 – 2013 mai multe persoane, având atribuţii de gestiune sau administrare în cadrul unei societăţi comerciale care deţine un club sportiv, şi-au însuşit suma de 8.485.682 euro din patrimoniul respectivei societăţi.

S-a reţinut că activitatea infracţională a fost săvârşită prin intermediul mai multor entităţi rezidente şi nerezidente (firme off-shore din Cipru şi din Seichelles) controlate faptic de către un membru al grupului. Din cercetările efectuate în cauză a rezultat că firmele off-shore au fost folosite pentru prestarea unor servicii de consultanţă şi intermediere în domeniul sportiv cu privire la care există suspiciuni de fictivitate (privind transferul unor jucători de la club, optimizarea activităţii echipei şi altele) ori care au executat debite faţă de clubul sportiv provenind din cesiuni de creanţă suspecte.

Faptele au fost îndreptate asupra elementelor patrimoniale ale Clubului provenite din primele încasate cu titlu de bonus de calificare directă în grupele Champions League oferite de UEFA.

Totodată, s-a reţinut că membrii grupului au evidenţiat în actele contabile ale societăţii comerciale cheltuieli care nu au avut la bază operaţiuni reale ori au evidenţiat operaţiuni fictive, în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale, prejudiciul datorat bugetului de stat fiind de aproximativ 1.500.000 euro.

Cauza este instrumentată împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Cluj.

Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul structurilor de combatere a criminalităţii organizate Sălaj, Maramureş şi Bistriţa –Năsăud, precum și jandarmi.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Serviciul Român de Informații.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Julieta Tarnovan 4245 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.