Artişti români elogiaţi pe meridiane culturale europene

Succes răsunător al Teatrului Masca la Lisabona

La sărbătoarea Francofoniei din capitala Portugaliei, cele două reprezentaţii cu piesa Pierrot Lunaire, pusă în scenă de Teatrul Masca din Bucureşti, au fost primite cu ovaţii de peste 700 de spectatori! În Jardim da Estrela, unde Institutul Francez din Portugalia a reunit, sub umbrela unei sărbători populare, cele mai importante momente ale festivalului, a avut loc şi recepţia oficială, la care au participat ambasadorii celor 12 ţări francofone implicate în evenimentul din acest an, viceprimarul Lisabonei şi alţi oficiali portughezi.

O numeroasă audienţă s-a strâns pentru a admira spectaolele Teatrului Masca

Aplauze pentru Pierrot Lunaticul

Jocul inconfundabil al lui Mihai Mălaimare şi al actorilor Teatrului Masca, regia, muzica, costumele, luminile au entuziasmat publicul, care i-a răsplătit pe artişti cu urale şi rechemări pe scenă. Spectacolele organizate de ICR Lisabona împreună cu Ambasada României în Portugalia s-au detaşat ca momente centrale ale Sărbătorii Francofoniei din Portugalia şi au reconfirmat faptul că singurul teatru de gest, pantomimă şi expresie corporală din România a devenit, în cei 25 de ani de activitate, un fenomen european.

Expoziţie Paul Neagu la Târgul de artă ArtParis ArtFair

Paris Art Paris Fair la Grand Palais

În perioada 25 – 29 martie 2015, la Târgul de artă ArtParis ArtFair de la Grand Palais, are loc o expoziţie Paul Neagu, prezentată de Galeria Allegra Nomad din Bucureşti în cadrul secţiunii Solo Show. Participarea galeriei din România la acest eveniment este sprijinită de Institutul Cultural Român.

Paul Neagu (1938, Bucureşti – 2004, Londra) a fost considerat de presa britanică de specialitate cel mai important artist român după Constantin Brâncuşi. Expoziţia Paul Neagu-sculptor, desenator, profesor, poet şi performer reflectă complexitatea operei şi convergenţa multiplelor aspecte ale creaţiei artistului din România.

Paul Neagu, Hyphen

Târgul de artă ArtParis ArtFair, aflat sub patronajul preşedintelui Franţei, François Hollande, prezintă o panoramă largă de artă modernă şi contemporană, inclusiv fotografie, proiectare şi cărţi de artă. Invitaţi de onoare în 2015 sunt Singapore şi Asia de Sud-Est. Târgul are, anual, peste 40.000 de vizitatori, printre care curatori, colecţionari, directori de muzee, galerişti, critici şi jurnalişti.

România participă pentru prima oară la acest eveniment cultural, la care sunt selectate anual galerii importante reprezentând artişti de calibru.

Paul Neagu a fost un excepţional artist londonez de origine română, care a exercitat o mare influenţă asupra generaţiilor de sculptori britanici şi europeni.

Paul Neagu la Art Paris

Neagu este renumit mai ales pentru sculptura sa, în cadrul căreia foarte cunoscut este ciclul de lucrări hyphen.

Născut în 1938 la Bucureşti, Paul Neagu a absolvit Institutul de Artă „Nicolae Grigorescu” în 1965. S-a stabilit în Anglia în 1970, după participarea la o expoziţie alături de Joseph Benys şi Tadensz Kantor.

Paul Neagu este considerat a fi unul dintre cei mai enigmatici artişti britanici contemporani. A urmat o carieră complexă, fiind sculptor, pictor şi actant de performance. A educat câteva dintre elitele sculpturii britanice din ultimii 20 de ani, cum ar fi Anish Kapoor, Tony Cragg, Richard Deacon, Anthony Gormley şi Rachel Whiteread. Neagu a continuat să lucreze, mai ales să picteze până în mai 2004, când problemele sale de sănătate au început să se agraveze.

Sculptură în lemn Paul Neagu

Lucrările lui Neagu au fost expuse în galerii şi muzee renumite, cum ar fi Tate Gallery, Muzeul de Artă Modernă (Oxford), Whitechapel Gallery, Serpentine Gallery, Institutul de Artă Contemporană, Muzeul de Artă Queens (New York) şi Muzeul de Artă Contemporană (Los Angeles), precum şi cu ocazia Bienalei de la Veneţia. Sculpturile, desenele şi lucrările/performance pot fi întâlnite atât în colecţii private, cât şi în colecţiile muzeelor cum ar fi: Tate Gallery, British Museum, Victoria and Albert Museum (Londra), Philadelphia Art Museum, Tochigi Museum (Japonia).

Raţional, de o exasperantă luciditate în relaţie cu exteriorul şi cu sine însuşi, ludic şi grav în acelaşi timp, Paul Neagu investeşte creaţia artistică şi nenumăratele sale forme de acţiune cu un conţinut, în cel mai exact înţeles al cuvântului, terapeutic. El încearcă, simultan, vindecarea prin geometrie a tuturor dezordinilor şi îmblânzirea geometriei prin chemarea ei la o viaţă aproape organică (…) Încorporată în lucruri sau presimţită dincolo de configuraţia lor, această geometrie este în mâna artistului elementul primar al unei adevărate geneze”, scria criticul de artă Pavel Şuşară.

De la Britten la Romanian Roots. Corul de Copii Radio a cucerit publicul din Grecia

Corul de copii în Grecia

Unul dintre cele mai cunoscute evenimente muzicale internaţionale din Grecia, deosebit de apreciat şi pe plan european, Festivalul Internaţional de Muzică Evmelia, ediţia a IV-a, din oraşul grecesc Volos, a fost deschis, joi, 26 martie, de Corul de Copii Radio, ansamblu ce anul acesta sărbătoreşte 70 de ani de la înfiinţare.

Şi de această dată, Corul de Copii Radio a dovedit că îşi merită titlul de Ambasador Cultural al Uniunii Europene, titlu acordat de către Federaţia Corurilor din UE şi datorat numeroaselor sale performanţe pe scenele din toată lumea, prin prestaţia de mare valoare artistică şi prin frumoasa prezenţă scenică ce a încântat publicul şi specialiştii deopotrivă.

Repertoriul prezentat a fost o adevărată călătorie prin lumea muzicii, corul abordând piese din spaţii geografice diferite, din perioade diferite şi sonorităţi foarte diverse. Astfel, dacă în prima parte copiii au cântat celebra compoziţie pentru cor A Ceremony of Carols de Benjamin Britten, în partea a doua, cei 50 de copii, sub conducerea dirijorului Voicu Popescu, au dezvăluit grecilor veniţi la concert rădăcinile româneşti, prezentându-le spectacolul multimedia Romanian Roots. Astfel, publicul din Volos a ascultat piese de folclor, muzică sacră bizantină şi piese semnate de compozitori români contemporani. Corul a fost acompaniat la pian de Magdalena Faur.

Vă mulţumim că aţi venit la noi si ne-aţi arătat frânturi din minunata voastră cultură”, a spus un spectator după concert. ”Nu am cuvinte să vă felicit. Corul are o claritate extraordinară”, apreciază un bariton vienez prezent la festival.

Festivalul Internaţional de Muzică Evmelia continuă până pe 2 aprilie şi are pe afiş orchestre, solişti, dirijori şi formaţii muzicale din Serbia, Slovenia, Olanda, Japonia, Macedonia, Italia, Bulgaria, Polonia, Austria, Muntenegru, Bosnia-Herţegovina şi Grecia.

Participarea în cadrul Festivalului Internaţional de Muzică Evmelia, Grecia, a deschis seria turneelor internaţionale pe care Corul de Copii Radio le va susţine în acest an aniversar: pe agenda corului urmează turnee la Milano (în contextul Expoziţiei Universale Milano 2015), Lugano (Elveţia) şi München, unde va evolua în finala prestigiosului concurs internaţional de muzică corală Let the Peoples Sing, organizat sub egida European Broadcasting Union.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.