ARTmania Festival invadează oraşul de pe Cibin

În săptămâna 4-10 august 2014, turişti şi localnici sunt invitaţi la cea de-a IX-a ediţie a “ARTmania Festival” din Sibiu. Către weekend ei vor descoperi live istoria muzicii contemporane graţie unor artişti de primă mărime ai culturii rock, de la zei la “Nymphe”, de la experimente instrumentale până la greii heavy metal şi cei mai influenţi reprezentanţi ai culturii gothic metal.

De nouă ani, festivalul “ARTmania” reuneşte artişti din toate colţurile lumii, promovând schimbul intercultural, oferind iubitorilor de artă un program cultural variat ce include, pe lângă concerte, expoziţii, workshopuri şi alte evenimente dedicate artelor frumoase.

Scena Principală a Festivalului va fi construită în interiorul Complexului “Balanţa” sub numele de „ARTmania Vampires’ Den”, prin care organizatorii vor să deschidă un nou capitol în istoria evenimentului. „ARTmania Vampires’ Den“ va găzdui în weekend concertele unora dintre cei mai cunoscuţi artişti internaţionali.

În timp ce scena din Piaţa Mare va găzdui concerte cu acces liber, în curtea interioară a “Palatului Brukenthal”, unde va fi amplasată “ARTmania Acoustic Stage”, şi în Curtea “Casei Altemberger” a “Muzeului de Istorie”, pe “ARTmania Post Rock Stage”, se vor desfăşura concerte cu acces special.

Tides from Nebula

Concertele din Piaţa Mare promovează renumite formaţii rock din România. Zdob şi Zdub, etno-rockeri care îmbină elementele hip-hop, drum’n’bass, jungle, punk şi dau naştere unui crossover muzical original, unde se întâlnesc intensitatea urbană şi spiritul rural, va concerta sâmbătă seară într-un show live spectaculos, cu formaţia Verde din Cluj în deschidere, iar Alternosfera va cânta tot sâmbătă, cu grupul Tagma din Sibiu în deschidere.

Pe “ARTmania Altemberger Stageva evolua, joi 7 august, în premieră în România, trupa britanică de post şi math-rock 65daysofstatic, care are la activ cinci albume de studio şi un soundtrack: The Fall of Math, One Time For All Time, The Destruction of Small Ideas, We Were Exploding Anyway, Wild Light şi Silent Running. 65daysofstatic se caracterizează prin sunete la fel de speciale şi distincte. Mix-ul de post şi math-rock este puternic şi captivant.

Diary of Dreams

Tot acolo va putea fi ascultată, vineri, 8 august, trupa suedezăEF. Formată în 2003, după albumul de debut “Give Me Beauty…Or Give Me Death” din 2006 şi piesa “Hello Scotland”, a concertat în multe ţări din Europa şi Asia. O trupă explozivă, ce poate fi caracterizată prin noţiunile progres, experiment şi concentrare. Deşi trupa a evoluat în timp de la genul hardcore la cel cu accente de post rock, EF şi-a păstrat abordarea hardcore într-un mod original.

Anul 2013 a marcat un deceniu de existenţă a formaţiei, ocazie cu care a lansat cel de-al patrulea album de studio – Ceremonies.

Grupul Tides from Nebula, care va evolua pe aceeaşi scenă, a fost înfiinţat în 2008 în Polonia. În decursul unui an a scris 50 de minute de muzică instrumentală ambientală de chitară, cu note emoţionale şi plină de energie. Aceasta a fost baza albumului de debut, „Aura”, lansat în martie 2009 şi primit cu entuziasm de critici şi de public. A mai primit recenzii deosebit de calde din partea presei poloneze şi internaţionale, devenind cel mai important grup post-rock al Poloniei.

Hauschka

Pe scena din curtea “PalatuluiBrukenthal” este aşteptat cu nerăbdare, vineri, 8 august, Volker Vertelmann, cunoscut ca Hauschka, unul dintre cei mai renumiţi susţinători ai “pianului modificat”, al cărui sunet este alterat prin inserarea unor obiecte străine între sau pe coardele, ciocănelele şi pe amortizoarele instrumentului.

Volker Bertelmann a început să studieze pianul când avea 9 ani, după o revelaţie pe care a avut-o în timpul unui concert Chopin din oraşul său natal de lângă Düsseldorf. Pâna la vârsta de 18 ani compusese deja prima sa coloană sonoră şi semnase un contract cu “Sony Music” în 1994. În perioada următoare a fost pasionat de muzica electronică. A descoperit că plasarea un anumit obiect în interiorul unui pian creează o lume sonică în care artistul poate reproduce sunete diverse, cum ar fi cele de chitară bass, gamelan sau cinelul unui set de tobe.

La aproape două decenii de la începutul carierei, Volker Bertelmann, zis Hauschka, este comparat adesea cu Eric Satie, John Cage şi Steve Reich.

Rîul Doamnei

Tot în premieră în România, pe aceeaşi scenă, va evolua în 7 august cea mai influentă şi impresionantă voce a rockului progresiv din toate timpurile, Peter Hammill. Născut în 1948 la Londra, Hammill şi-a început cariera de solist vocal şi compozitor pentru Van der Graaf Generator, un proiect neconvenţional care a marcat cultura anilor ’70.

Cine nu a ascultat abordarea proto-punk din “Nadir’s Big Chance”, nu a simţit emoţiile din “Over” sau nu fost uluit de aranjamentele neconvenţionale din “The Silent Corner and the Empty Stage” nu va crede că Peter Hammill a fost geniul din spatele aceloraşi opere de artă.

Peter Hammill a fost menţionat ca sursă de inspiraţie pentru mulţi artişti. În plus, pe lângă numeroasele albume solo, el a scris muzică pentru balet, film şi televiziune.

Daemonia Nymphe, ansamblul ezoteric format în Grecia, va concerta sâmbătă, 9 august, tot pe “Brukenthal Acoustic Stage”.

Equilibrium

Membrul fondator, Spyros Giasafakis, este primul artist cunoscut în lume care compune şi cântă improvizaţii pe instrumente antice elene, precum kithara, lira şi varvito – făurite de mână. Datorită costumelor şi măştilor excepţionale, participarea la un concert Daemonia Nympheinduce senzaţia stranie că personajele din scenele de pe vasele antice prind viaţă.

Trupa a întreprins turnee în numeroase ţări europene, iar prezentările ansamblului au fost capturate în documentare tv, scurtmetraje (Life in Five Acts) şi în producţii DVD (Treasures of Athens and Olympia).

În “Vampires’ Den”este anunţat pentru sâmbătă concertul trupeidin zona folk metal Equilibrium.

În “Vampires’ Den”, accesul va fi permis după ora 15.00, iar petrecerea se va încheia înainte de apusul lunii în nopţile de vineri şi sâmbătă, 8 şi 9 august. Concertele vor începe la ora 16.00 şi se vor încheia în jurul orei 02.00, iar în paralel publicul va profita de multe alternative culturale: expoziţii, proiecţii video oferite de “Dracula Film Festival”, evenimente “Cărtureşti Pop-Up Store”, Caravana cu Jocuri de la “Happy Color”, expoziţii găzduite de “Photo România” şi tineri artişti îndrăgostiţi de “ARTmania”.

Rage

Rage aniversează 30 de ani de carieră la “ARTmania Festival” 2014 şi va concerta vineri, 8 august, în rolul de headliner, în aceeaşi zi cu Eluveitie şi Diary of Dreams.

Rage împlineşte în acest an trei decenii de carieră metal şi reiterează propria istorie, de la începutul anilor ’80 când se numeau Avenger şi promovau „Prayers of Steel”, trecând prin succesul anilor ’90 cu abordarea clasică „Lingua Mortis”, până în 2009, când au luat locul trei la „Bundesvision Songcontest”.

În 2014, trio-ul format din Peavy Wagner, Victor Smolski şi André Hilgers este departe de pensionare, chiar dacă îşi scrie memoriile şi lansează piese şi versiuni nepublicate.

Să amintim printre trupele prezente la “ARTmania Festival” şiDiary of Dreams, care va urca pe scena “Vampires’ Den” vineri noapte, 8 august. Seara următoare prilejuieşte întâlnirea cu cvintetul italian de extrem metal Rîul Doamnei, care creează un amestec de genuri ce sfidează convenţionalul. Muzica lor include agresiunea morţii, trăsături thrash şi grandoarea atmosferică de black metal simfonic.

Chitara şi percuţia agresivă intră în armonie cu uverturi gotice şi fragmente melodice cu elementele etnice puternice. Rîul Doamnei are un istoric larg de concerte, în special în Italia şi în Europa de Est. De-a lungul anilor, trupa şi-a câştigat un loc aparte în categoria metal-ului extrem, fiind cap de afiş al mai multor festivaluri underground ca “Transylvanian Alliance Tour”. Trilogia lor anti-religioasaă a început în 2006 cu “Le Serpent Rouge” şi s-a încheiat la sfârşitul anului 2011, cu lansarea “FATIMA”, un album controversat care a adus formaţia în lumina reflectoarelor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Victoria Anghelescu 1046 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.