Atacuri teroriste în Belgia (Video/Foto)

Bruxelles-ul a fost paralizat marți dimineață de mai multe explozii puternice în ceea ce par a fi atacuri teroriste coordonate. Atacurile, care au avut loc în aeroportul Zaventem și în cel puțin o stație de metrou, s-au soldat cu numeroase victime. Un bilanț provizoriu prezentat de presă arată cel puțin 34 de morți și zeci de răniți.

Update 18.01 O fotografie cu presupuși atacatori de pe aeroport a fost făcută publică de presa belgiană (detalii și imaginea aici).

Update 17.10. Cel puțin 34 de oameni au murit în urma exploziilor – 14 la aeroport și 20 la stația de metrou Maelbeek, anunță și publicația belgiană L’Echo.


Update 16.12: Primarul din Bruxelles a anunțat că cel puţin 31 de persoane au fost ucise, iar alte aproape 200 sunt rănite în atentatele comise marţi în Bruxelles.

„Atacurile teroriste s-au soldat, conform bilanţului preliminar, cu 31 de morţi şi aproape 200 de răniţi”, a declarat primarul. În staţia de metrou Maelbeek au fost ucise 20 de persoane, alte 106 fiind rănite.

Update 15.15 Armata belgiană a detonat un pachet suspect găsit la aeroportul din Bruxelles, relatează centrul de criză din Belgia, transmite BBC. O altă detonare controlată a avut loc şi la staţia de metrou Maelbeek.

Pe aeroportul Zaventem din Bruxelles au fost găsite arme după exploziile de marți dimineață, a declarat o sursă pentru agenția Belga. Canalul VRT transmite că poliția a găsit o armă de asalt Kalașnikov lângă un atacatorul mort. Potrivit mai multor martori, înainte de cele două explozii de pe aeroport o persoană a strigat în arabă, iar apoi s-au auzit focuri de armă.

Update 14.31: Potrivit postului public VRT, citat de Reuters, numărul persoanelor decedate la aeroport și metrou a ajuns la 34.

Update 14.27 Atentatele de la Bruxelles, revendicate de militanţii organizaţiei Stat Islamic

Update 13.20: Publicația Le soir anunță că cel puțin 26 de persoane au murit în exploziile care au lovit aeroportul Zaventem și stația de metrou Maelbeek. Cel puțin 11 persoane au murit și 81 au fost rănite la aeroport, iar 15 au murit la stația de metrou, alte 55 de persoane fiind rănite. Același bilanț al victimelor decedate- 26 de morți – a fost transmis și de către Ministerul Sănătății belgian și operatorul de transport STIB, relatează agențiile de presă.

Una dintre exploziile produse marți dimineață la aeroportul Zaventem este foarte probabil să fi fost cauzată de un atacator sinucigaș, a anunțat procurorul federal al Belgiei, Frederic Van Leeuw.

”În această dimineață au avut loc două explozii în sala de plecări la Zaventem (aeroportul din Bruxelles), dintre care una probabil a fost cauzată de un atacator cu bombă sinucigaș; după circa jumătate de oră a avut loc o explozie la (stația de metrou) Maelbeek”, a spus Frederic Van Leeuw.

Update: AFP transmite că cel puțin 21 de persoane au murit în exploziile care s-au produs marți, la Bruxelles, pe aeroportul Zaventem și în cel puțin o stație de metrou, potrivit unui bilanț provizoriu anunțat de pompieri.

Update:După cele două explozii care au avut loc marți dimineață pe aeroportul internațional Zaventem din Bruxelles, la o oră distanță, explozii au avut loc și la metrou. În stația de metrou Maelbeek din Bruxelles s-au produs cel puțin două explozii, iar la stația Schuman, ambele în apropierea principalului sediu al Comisiei Europene și a sediului Consiliului European, s-ar fi produs o altă explozie, potrivit unor martori citați de presa locală.

O fotografie în care apar prezumtivi suspecți, aflați în genunchi, a fost postată pe rețelele de socializare (foto mai jos).

Polițiștii belgieni au găsit trei centuri sinucigașe nefolosite pe aeroport, transmite Rusia Today.

Nivelul de alertă teroristă a fost ridicat la 4, nivelul maxim, pe întreg teritoriul ţării. Traficul feroviar spre aeroportul Zaventem a fost suspendat, iar cursele aeriene suspendate.

Premierul belgian Charles Michel a scris, marți, pe Twitter, că urmărește situația de la un minut la altul, afirmând că prioritatea din acest moment este reprezentată de victime și oamenii din aeroport.

„Guvernul federal monitorizează îndeaproape situația. Prioritatea absolută sunt victimele și acordarea asistenței la aeroport”, a scris politicianul.

Atacurile au început cu două explozii pe aeroportul internațional din Bruxelles. Aeroportul a fost închis, iar zborurile spre capitala Belgiei, deviate.

Autorităţile au activat planul de catastrofă regională şi toate drumurile care duc spre aeroport sunt închise, inclusiv traficul feroviar spre şi dinspre aeroport care a fost închis.

„Toată rețeaua noastră este închisă în prezent’, a anunțat pe Twitter operatorul de transport local STIB.

De asemenea, Eurostar a anunțat că niciun tren nu mai pleacă sau se îndreaptă spre gările din Bruxelles după exploziile de marți.

Tunelele din Bruxelles au fost închise pentru traficul auto, anunță la rândul său centrul de trafic Mobiris pe contul său de Twitter.

Centrul belgian pentru situații de criză a cerut populației să rămână ‘acolo unde se află după seria de explozii.

Potrivit agenţia de presă Belga, înainte de producerea celor două explozii de la aeroport au fost trase focuri de armă şi s-au auzit strigăte în arabă.

Aeroportul Zaventem, cel mai mare din Belgia și unul dintre cele mai mari din Europa, se află în apropiere de sediul NATO de la Bruxelles.

Din primele fotografiile care au apărut și au fost publicate de presa internațională se poate vedea că aeroportul are geamurile sparte, fumul se ridică deasupra clădirii, iar o porțiune din plafon s-a prăbușit. Potrivit Sky News, exploziile au avut loc în salonul de Plecări, lângă ghişeul companiei American Airlines.

Într-o intervenție telefonică pentru Știrile B1 TV, antrenorul Mircea Rednic a dezvăluit că fiica sa se afla pe aeroportul, urmând ca la ora 10.20 să decoleze spre România.

„În timp ce vorbeam cu ea s-a auzit o explozie foarte puternică. Acum cinci minute au fost preluați de cei de la Securitate, băgați într-o încăpere. Stau acolo închiși. E o gălăgie mare, fum, cădeau tavanele în timp ce alergau. Fiica mea e speriată. E haos mare acolo, era plin aeroportul. Acum sunt toți scoși pe pistă”, a spus Rednic.

În urmă cu doar câteva zile, poliția belgiană l-a arestat pe teroristul principal al atacurilor de la Paris, din noiembrie, Salah Abdeslam.

Imagini de la locul atacurilor


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.