„Atacurile la adresa industriei alimentare din România pot avea consecinţe grave şi pe termen lung”

Ioan Popa, proprietarul Transavia, unul dintre cei mai importanţi producători de carne de pui din România, a încercat să explice pentru cotidianul.roriscul enorm al scandalurilor „alimentare” din ultima perioadă. El crede că acestea reprezintă un atac cu consecinţe foarte grave pentru industria alimentară din ţara noastră.

„Ceea ce s-a întâmplat în ultima perioadă reprezintă un atac foarte violent la adresa industriei alimentare româneşti. Dacă ai întreba pe cineva în acest moment ce ar vrea să mănânce dimineaţa, când se trezeşte, sincer omul ar sta mult pe gânduri. Spun asta pentru că, în ultima perioadă, nu a existat o zi fără o alarmă alimentară. Aflăm zilnic din media că nu avem voie să mâncăm pui, pentru că este infestat cu salmonela, carnea de vită este de fapt de cal, laptele este contaminat cu aflatoxină, fructele şi legumele sunt toxice ş.a.m.d. Nu este normal ceea ce se întâmplă. Nu este normal să generalizezi, să distrugi industria naţională pentru că vei avea consecinţe foarte grave pe termen lung. Mă întreb dacă nu cumva cineva vrea ca noi să importăm din ce în ce mai mult, dacă nu există un interes pentru asta…”, a declarat pentru cotidianul.ro Ioan Popa, fondatorul şi directorul general al Transavia, companie care activează de 22 de ani pe piaţa avicolă din România.

Întrebat cum consideră că au gestionat autorităţile române scandalurile alimentare recente, proprietarul Transavia este de părere că acestea reacţionează foarte lent şi târziu.

„Am senzaţia că cineva iese să declare numai atunci când este trimis să spună ceva. Or, nu poţi face asta. Trebuie să reacţionezi cu profesionalism. Autorităţile trebuie să acţioneze cu rapiditate, să vină imediat cu răspunsurile clarificatoare. Ele au obligaţia să apere încrederea populaţiei şi producţia internă”, a spus acesta.

Ioan Popa a mai adăugat că autorităţile sunt la curent cu activităţile producătorilor şi ştiu exact ceea ce se întâmplă, lucru care ar trebui să conducă la o comunicare promptă, fără „bâlbâieli”.

„Producătorii, înainte de a sacrifica animalele, au obligaţia să facă diferite teste atât din dejecţiile acestora, cât şi din carne. Toate aceste teste se efectuează înainte de a le introduce într-un abator. Producătorii nu sunt iresponsabili. Nu au cum să identifice o problemă şi să o introducă în lanţul de industrializare. În plus, Autoritatea Sanitar Veterinară are un om care răspunde de fiecare unitate producătoare şi nu este admis ca această persoană să nu cunoască activitatea zilnică. Prin urmare, autorităţile sunt informate în fiecare clipă de ceea ce se întâmplă în fiecare unitate din ţară. Din păcate, alarmele acestea amplificate de televiziuni, de comunicarea proastă cu populaţia pun în pericol o industrie, o piaţă şi aşa firavă şi zdruncină încrederea oamenilor în produsele româneşti”, a spus Ioan Popa.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.