Avion de pasageri dat dispărut

Un avion al companiei malaeziene low-cost AirAsia, care avea 162 de oameni la bord, a dispărut de pe radare la puțin timp după decolare. Piloţii a cerut permisiunea să devieze de la ruta stabilită din cauza condiţiilor meteo nefavorabile. În avion se aflau 155 de pasageri, doi piloţi şi cinci membri ai echipajului. Dispariția avionului a fost confirmată de autoritățile indoneziene, dar și de către compania AirAsia care deținea aparatul.

UPDATE 14:00 Indonezia a suspendat, odată cu lăsarea nopții, căutările avionului dispărut. Operațiunile vor fi reluate dimineață.

„Am întrerupt căutările pentru că începea să se întunece. Condițiile meteorologice nu sunt foarte bune. Vom relua căutările mâine (luni — n.r.) la ora 07.00 (00.00 GMT) sau chiar mai devreme dacă vremea o va permite”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului indonezian al Transporturilor, Hadi Mustofa, pentru AFP.

Un alt purtător de cuvânt citat de Reuters, Tatang Zaenuddin, a declarat că operațiunile de căutare vor fi reluate luni dimineață la ora locală 06.00.

UPDATE Aeronava s-ar fi prăbuşit în mare. Avionul s-a prăbușit în apele din apropierea insulei Belitung, după ce s-a confruntat cu turbulențe și a încercat să devieze de la traseul de zbor stabilit inițial, a declarat șeful departamentului de relații publice al Serviciului de salvare al Indoneziei, Supriandi Minggu, citat de Ria Novosti.

Avionul ar fi survolat în cerc marea în zona insulei pentru a evita o furtună, după care ar fi intrat într-o zonă de turbulenţe şi s-a prăbuşit în apă.

„În acest moment, nu putem afirma nimic cu tărie cu excepția faptului că s-a pierdut comunicarea cu avionul”, a declarat directorul general al aviației civile indoneziene, Djoko Murjatmodjo, pentru publicația locală Detiko, citată de Ria Novosti.

Autoritățile indoneziene au trimis un avion, două elicoptere și șase nave de salvare la locul unde se presupune că ar fi căzut aeronava, relatează Jakarta Globe.

UPDATE Printre pasagerii de la bordul avionului sunt și 16 copii şi un bebeluş, potrivit unui comunicat al AirAsia. În ce privește naționalitățile, conform ultimelor date, la bordul avionului se aflau 156 de indonezieni, trei sud-coreeni, un francez, un malaysian şi un cetăţean al Singapore, potrivit Air Asia.

Avionul decolase de pe aeroportul din Surabaya, al doilea oraş ca mărime din Indonezia şi urma să aterizeze în Singapore. Controlorii de zbor au pierdut legătura cu avionul după aproape o oră de la decolare.

Piloţii a cerut permisiunea să devieze de la ruta stabilită din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, potrivit companiei.

„Avionul a cerut să devieze din cauza meteo”, a anunţat compania pe Facebook.

„Comunicarea cu avionul a fost pierdută în timp ce acesta se afla sub controlul autorităţilor indoneziene pentru Trafic Aerian (ATC)”, a mai precizat AirAsia.

Avionul dispărut este un Airbus A320-200 cu numărul QZ8501. Aeronava era exploatată de către Air Asia Indonezia, o sucursală a companiei Air Asia cu sediul în Malaysia, care domină piaţa companiilor de low-cost în Asia de Sud-Est.

Incidentul vine la câteva luni după ce, în martie anul acesta, un avion Boeing 777 al companiei Malaysia Airlines a dispărut în condiții misterioase cu 239 de persoane la bord.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
George Anghel 1101 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.