Băsescu, atac la UDMR: Blocați reforma statului

Traian Băsescu acuză UDMR că blochează eforturile de „reformare a statului român”, prin nepunerea în dezbatere publică a Legii sănătăţii.

Băsescu a spus, miercuri, la radioul public, că face un „apel la politicienii din UDMR să înţeleagă că sunt politicieni care servesc România, şi nu politicieni care blochează eforturile de reformare a statului român”.

Potrivit lui Traian Băsescu, tot UDMR, care a blocat reorganizarea administrativă a ţării, blochează acum promovarea noii legi a sănătăţii.

Băsecu consideră că „singurul motiv” al blocării acestui proiect este „traficul de influenţă făcut de baronii sistemului de sănătate şi de baronii medicamentelor, care par mai importanţi decât interesul naţional”.

Ce prevede legea pe care o susține Băsescu și pentru care atacă UDMR

Băsescu a declarat în vara acestui an că România are nevoie de un sistem sanitar în care spitalele să devină fundaţii sau societăţi comerciale. „Ne trebuie un sistem în care spitalele să nu mai fie spitale de stat. Spitalele trebuie să devină fundaţii sau societăţi comerciale sau orice care să aibă contract cu medicii, cu asistentele medicale şi să se ştie foarte bine la ce se aşteaptă orice cetăţean când intră într-un spital. Ce prestaţii se fac gratuit, ce prestaţii sunt cu plată, cine are asistenţă gratuită, cine trebuie să-şi plătească asistenţa. Atâta timp cât vom sta cu aceste uzine de paturi şi de analize şi de diagnostice, de prea multe ori eronate, nu vom avea un sistem de sănătate performant, iar resursa privată, în afară de cea de la stat, trebuie să fie o componentă care să funcţioneze şi ea în interiorul sistemului de sănătate”, a declarat Traian Băsescu.

Ca să-şi poată duce la îndeplinire planul, Băsescu anunţa că a pus la treabă o comisie prezidenţială de specialitate. Comisia a făcut deja o propunere de lege pe care UDMR, spune Băsescu acum, nu vrea să o îmbrățișeze.

„Deci, ceva se întâmplă acolo şi o nouă lege a sistemului de sănătate este necesară. O lege despre care eu spun că poate fi comparabilă cu Legea Educaţiei, din punctul de vedere al modului de a revoluţiona sistemul. Aş spune că sănătatea este la fel de importantă ca şi educaţia, pentru că oamenii trebuie să poată merge cu încredere la un sistem medical naţional, însă, pe legislaţia actuală, nu există niciun stimul de modernizare a sistemului de sănătate. Sper că în baza raportului comisiei prezidenţiale, un proiect de lege va fi gata în luna octombrie, spre a fi lansat în dezbatere publică şi apoi adoptat”, a declarat Traian Băsescu în vara acestui an.

Ulterior afirmațiilor lui Băsescu, consilierul prezidenţial Virgil Păunescu a declarat că spitalele de stat s-ar putea transforma, într-o primă fază, în fundaţii „pentru a intra în competiţie directă cu clinicile şi spitalele private”.

„Sistemul actual de sănătate suferă din cauza monopolului. Tot acest ansamblu duce la o senzaţie de incoerenţă în ceea ce priveşte politicile sanitare. Aşa încât propunerea Comisiei Prezidenţiale este un radicală, şi anume va urma o perioadă în care se vor întâmpla două lucruri: punerea operatorilor din sănătate într-o poziţie care să permită competiţia cu mediul privat (transfomarea spitalelor de stat în fundaţii, în primă fază), respectiv trecerea la un sistem de asigurări private obligatorii care să permită asiguratorilor privaţi să ofere un pachet de bază. Noi sperăm să avem cât mai repede această propunere şi să o punem pe masa Ministerului Sănătăţii şi, la final, sperăm că va exista suficientă voinţă politică pentru ca această schimbare să fie votată”, a spus Păunescu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Alexandru Visan 3297 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.