Băsescu: Nu va fi război în zona Mării Negre. Românii nu trebuie să se teamă de vreo agresiune

Președintele Traian Băsescu a declarat, luni, că, în urma referendumului de duminică, nu există riscul unui război în Crimeea şi că ţara noastră nu este în pericolul unei gresiuni din partea Rusiei sau Ucrainei.

Nu va fi război în zona Mării Negre şi nici nu există riscuri de securitate directe, a dat asigurări preşedintele.

„Categoric nu, nu ne temem de război. Nici în regiunea Mării Negre, nici în Ucraina, cu atât mai puțin în Crimeea. În Crimeea nu se schimbă nimic din punct de vedere militar. În niciun caz românii nu trebuie să se teamă de o agresiune din partea Rusiei sau Ucrainei. Dacă am fi fost în pericol direct aș fi spus-o. Dar nu avem riscuri directe de securitate, în ceea ce privește riscurile regionale, acestea sunt în creștere. Pentru mine, ce s-a întâmplat în Crimeea este o proiecție pentru un scenariu posibil în Republica Moldova. În niciun caz România nu va interveni militar, să tăiem din capul locului că România va interveni de capul ei în Republica Moldova”, a spus Traian Băsescu.

„Deocamdată, Moldova și-a asumat un statut de neutralitate. Adesea am depistat aproape o plăcere a politicienilor moldoveni la vârf să bârfească mai degrabă România decât Federația Rusă. Abordarea politică la Chișinău e una riscantă, de a nu spune direct în față la Moscova cum vor să rezolve problema transnistreană, cum vor să evolueze spre Vest. În Republica Moldova avem o majoritate proeuropeană la guvernare care nu îndrăznește să-i spună Rusiei ce e de spus, și avem o poziție anti-europeană puternică. Nu e un parcurs garantat al Republicii Moldova spre UE”, a adăugat Băsescu.

Băsescu, despre Putin: El face o treabă excelentă pentru Federația Rusă, dar pentru UE nu

„Putin este un om puternic care nu va ezita niciodată să apere interesele Federației Ruse, iar asta ar face orice conducător al Rusiei. El are categoric obiectivul restabilirii granițelor URSS, într-o formă sau alta: dacă va merge cu vorba bună, atunci cu vorba bună, dacă nu, cu tancurile. Este clar că a reușit să îi facă pe ruși să viseze din nou la puterea și granițele URSS. Din punct de vedere al Federației Ruse, Putin își face treaba excelent, dar pentru UE, nu”, a spus Traian Băsescu.

Președintele a mai spus că Rusia ar trebui cel puțin sancționată economic în urma intervenției sale miliare în Crimeea.

„Nu cred că îl vor întoarce din drum, dar sancțiunile economice trebuie aplicate. Marea întrebare este dacă se va vrea politic o aplicare până la capăt a sancțiunilor împotriva Rusiei, și noi vom susține asta la următorul Consiliu European sau nu”, a mai spus Traian Băsescu.

Nu e în interesul României ca premierul să aibă o poziţie dubioasă legat de R. Moldova

„Pentru mine, a fost un semnal extrem de neplăcut conferinţa făcută de Iurie Leancă cu premierul Ponta la Bucureşti şi punerea sub semnul întrebării a numărului de burse pe care le acordăm tinerilor moldoveni. Nu mi-a plăcut deloc, mai ales că nu este nici în interesul Republicii Moldova şi nici în interesul României ca prim-ministrul României să aibă o poziţie dubioasă legat de Republica Moldova”, a spus preşedintele.

„Hai să reducem numărul de burse (…), hai să mai vedem ce mai putem face noi, preşedintele mai trebuie lăsat cu părerile lui, acest lucru nu ne face bine. Leancă poate să aibă ce părere vrea”, a mai comentat Băsescu.

Ce s-a întâmplat în Crimeea este o proiecţie pentru un scenariu care s-ar putea întâmpla în Republica Moldova

Şeful statului a precizat, însă, că ce s-a întâmplat în Crimeea este o proiecţie pentru un scenariu care s-ar putea întâmpla în Republica Moldova, adăugând: „Nu ne-ar conveni un astfel de scenariu aplicat în Republica Moldova”.

Traian Băsescu a ţinut să precizeze că adesea a depistat „aproape o plăcere a politicienilor moldoveni, la vârf, să bârfească mai degrabă România, decât Federaţia Rusă”.

„Este un lucru pe care trebuie să îl spunem cinstit, le-am spus şi în faţă când am avut ocazia să o fac”, a spus Băsescu.

„Dacă dreapta va desemna un singur candidat la prezidențiale, va câștiga. Lui Geoană nu-i dau nicio șansă”

Întrebat dacă Victor Ponta va candida la prezidențiale, Băsescu a evitat să dea un pronostic.

„Îmi este foarte greu să vă spun, am făcut un pronostic care nu mi-a reușit nicicum, că nu se rupe USL și nu mai vreau pronosticuri. Ce cred eu că se va întâmpla, și sper, este ca după europarlamentare dreapta își va desemna un singur candidat și va merge cu el la prezidențiale. Nici nu are importanță numele celui care va candidat din partea stângii, el va obține între 35-50%, dar niciodată peste 51%. Dacă dreapta își va alege un candidat, matematic, stânga n-are cum să dea un președinte al României”, spune Băsescu.

Despre șansele lui Mircea Geoană la prezidențiale, Băsescu spune că nici măcar nu poate vorbi despre candidatură

„Nu-i dau nicio șansă lui Geoană, nici măcar să fie lăsat de Ponta să fie candidat. S-au produs multe lucruri, între timp, pe eșichierul politic al stângii”, a spus Băsescu.

Despre problema maghiară: Este o normă a decenței, ești musafir, nu te amesteci în problemele de organizare administrativă a unui stat vecin sau prieten

”Marea problemă e că aici se face un joc: nimeni nu definește autonomia pe care o doresc liderii politici. Dacă vorbim de autonomie administrativă, ce autonomie mai mare decât au acum? Județele Covasna și Hargita produc mult mai puțini bani decât consumă anual, ele primesc din redistribuire din restul țării. Momentul în care aceste declarații au fost făcute e prost, pentru că dă impresia ca ar fi corelații. Ce mi-ar plăcea însă să văd ca au o atitudine fair-play față de statul român, adică să fluture și steagul românesc alături de steagurile lor, ca la mitingul PMP”, a declarat președintele.

”Problema e atunci când simbolurile României sunt disprețuite, sunt aruncate, atunci e o sfidare. Cel puțin la nivelul instituțiilor statului nu am găsit nicio corelare între Crimeea și declarațiile separatiste din zona secuiască”, a afimat Băsescu.

”Anul acesta au fost printre cele mai liniștite manifestări, ba chiar alături de steagul Ungariei a aparut și steagul României. Ce nu mi-a plăcut însă a fost reluarea de către cetățeni maghiari din Ungaria a susținerii Ținutului Secuiesc. Asta o putem discuta noi, politienii români cu cetățenii români și maghiari. Se cunoaște foarte puțin ce face Guvernul pentru comunități, prin alocări de bani pentru biserici în străinătate, prin finanțări de ziare și radiouri, tipăriri de carți”, a continuat șeful statului.

”Este o normă a decenței, ești musafir, nu te amesteci în problemele de organizare administrativă a unui stat vecin sau prieten. E o problemă a noastră internă, nu vin alții să ne spună ce avem de făcut”, a spis Băsescu.

Update: Elena Udrea poate să îl bată fizic pe Victor Ponta. În alegeri, nu-mi dau seama

”Elena Udrea poate să-l bată pe Victor Ponta fizic dacă e nevoie, dar în alegeri nu-mi dau seama. Pe mine m-a surprins pozitiv evoluția politică a Elenei Udrea ca discurs, ca atitudine. Va fi un om politic care să aibă ceva de spus în politica românească”, a declarat șeful statului.

Întrebat dacă ar sfătui-o pe Udrea să intre în curs pentru prezidențiale, Băsescu a spus că trebuie întâi să aștepte să treacă alegerile europarlamentare. ”Ce știu este că ar fi un opozant necruțător”, a precizat președintele.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.