Băsescu T. vorbește despre Udrea E: ”Un om care nu minte, nu am auzit să ia bani”

Prima apariţie într-un talk-show televizat a fostului preşedinte al României, Traian Băsescu, are loc la TVR1, în emisiunea Vorbeşte Liber de la TVR 1, conform stiri.tvr.ro.

Las după mandatul meu o justiţie funcţională, a declarat Traian Băsescu luni seara, în prima emisiune la care participă după terminarea mandatului. România are cu 10 mii de kilometri pătraţi mai multă suprafaţă prin câştigarea procesului de la Haga; am trecut ţara prin criză, într-un moment extrem de greu; am negociat în favoarea României în perioada 2014 -2020, am accelreat toate procesele de a rămâne conectaţi de Eurozonă, a mai enumerat Băsescu succesele mandatului său.

Despre Elena Udrea: Nu am avut nicio informatie până am plecat din mandat că Elena Udrea ar fi implicată în lucruri ilegale. Gala Bute, până eu mi-am terminat mandatul, doamna Udrea nu a fost chemată să dea explicaţii. Nu voi intra în corul mediatic care se desfăşoară acum la adresa Elenei Udrea, mai ales că mâine acest om se prezintă în faţa judecătorului. Voi respecta comportamentul prin care să nu încerc să influenţez vreo decizie. Orice aş spune despre dosare, i-ar face un deserviciu. […]Am încredere în acest om. Când un judecător va spune că este vinovată, voi recunoaşte indiscutabil această decizie”, a afirmat Traian Băsescu.

Eu o ştiu ca un om care nu minte şi în care poţi să ai încredere, a mai spus Băsescu despre Elena Udrea. „Am încredere şi în justiţie, şi în Elena Udrea”, a mai spus fostul şef al statului.

„Eu n-am auzit-o pe femeia asta vorbind de bani, să ia bani să facă ceva, sunt 11 ani de când colaborez cu ea şi am şi investit enorm încredere şi politic.Recunosc că e o situaţie de Guinness Book, e aşa o avanlanşă, pentru care trebuie să fii extrem de tare să rezişti, să ai un caracter foarte puternic, să fii extrem de tare să rezişti”, a adăugat el.

Despre miniştrii cabinetului Boc care au probleme cu justiţia: „Eu n-am susţinut pe nimeni în faţa justiţiei. Şi nimeni n-a găsit un culcuş la mine. Justiţie trebuie să-şi facă treaba, iar un preşedinte nu are ca misiune să stea după fiecare minsitru, ci să facă instituţiile statului să funcţioneze.n-am susţinut pe nimeni în faţa justiţiei şi nimeni nu a găsit un culcuş la mine. Se aşează şi cei condamnaţi, nu vorbim de Videanu care nu este condamnat, cei condamnaţi se aşează în galeria Mureşan, Voiculescu, larga galerie de miniştri, că avem aproape un Guvern întreg condamnat”.

Despre finanţarea campaniilor: „Nu m-am ocupat niciodată de finanţarea campaniilor mele.[…] Dacă va trebui să răspund, cu siguranţă mă vor chema procurorii”.

Despre cazul Varujan Vosganian: Dacă mă uit că la Udrea s-au votat 4 cereri de arestare într-o seară, iar la Vosganian nici să ajungă în faţa procurorilor nu l-au lăsat… au fost comentarii în presă despre cine e bărbatul şi cine e femeia, deşi nu poţi să îi confunzi. Doamna Udrea n-a contrazis ce-a susţinut timp de 10 ani, că justiţia trebuie să funcţioneze.

Despre mandatul preşedintelui Klaus Iohannis: Cred că este devreme. Îmi dau seama ce însemană să vii de le primărie la preşdintie si de aceea cred că e devreme. Nu-i putem reproşa preşedintelui Iohannis lipsa de voinţă şi lipsa de mesaje corecte. A dat mesaje corecte. Ce cred că nu se va realiza este să guverneze cu un guvern PNL.

Despre viitorul său în spaţiul public: „Aproape două luni am tăcut. Văd că spaţiul public nu mă lasă în pace. A pornit o campanie furibundă de desfiinţare a mandatului meu şi mă văd nevoit să îmi apăr mandatul. Voi reveni în viaţa publică. Prin declaraţii. Nu am aspirații să ajung premier, dar nu tac. O să revin prin declarații. Nu intru în PMP, rămân un partener. Avem o generație de tineri ratată, cea din care face parte Șova, Ponta, Ridzi. Toți au zis să vină tinerii și au fost o dezamăgire. Mă uit la Tomac, unul dintre puținii care au rămas alături de mine ca de altfel și cei 5-6 parlamentari de la PMP. O să le fiu recunoscător și o să îi ajut cât pot.”

Despre Ucraina: ”Ucraina e cea mai mare problemă de securitate pe care o avem si e o „ciorbă” în care nu ne putem amesteca. Riscurile sunt majore. România nu are nevoie de o frontieră cu Federaţia Rusă. Ucraina trebuie să rămână în deplinătatea sa teritorială. Va rămâne probabil, cel putin în acest stadiu, o ţară cu perspectiva de a se transnistriza. […] Putin era in perspectiva escaladării sancţiunilor şi Rusia nu mai poate duce sancţiunile. A vrut să evite sancţiunile, de asta s-a ajuns la Minsk 2. Dar el şi-a atins obiectivul de etapă. Nu întrevăd riscul ca România să fie atacată de Federaţia Rusă. România e membru NATO. Ce trebuie România să evite: să nu mai aibă niciodată frontieră cu Federaţia Rusă.

Despre eşecul formării guvernului Leancă 2 în Republica Moldova: S-au dus in parlament fără să aibă alianţă făcută. N-au avut alianţă nici cu Partidul Liberal, nici cu un al treilea. Trebuia să aibă alianţă ori cu PL-ul, ori cu comuniştii lui Voronin.

Despre cel mai mare regret al său după mandate: N-am ajuns la viziunea asupra a ceea ce trebuie să regret. Un regret generic este că n-am avut tot timpul o majoritate care să accelereze mai puternic reformarea României. Marea problemă nu este la servicii, nu e la justiţie, marea problemă este că în partea de executiv n-am găsit înţelegere să depolitzăm administraţia.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.