Brexit: Cum arată dezbaterile economice pro și contra

Grupurile economice și de afaceri in întreaga lume au declanșat dezbateri serioase în legătură cu eventualitatea ieșrii Marii Britanii din Uniunea Europeană în urma referendumului ce va avea loc la 23 iunie. Fondul Monetar Internațional Fondul a avertizat că o ieşire a Marii Britanii din UE ar fi o nouă lovitură dată economiei mondiale.

Brexit-ul ar putea provoca pagube regionale şi globale severe prin perturbarea actualelor legături comerciale, a spus Maurice Obstfeld, oficial de rang înalt al FMI. În Marea Britanie, planificatul referendum din iunie privind apartenenţa la UE a creat deja incertitudini pentru investitori. FMI a înrăutăţit estimarea de creştere a PIB-ului britanic pentru acest an la 1,9%, faţă de 2,2% previzionat anterior.

“Negocierile cu privire la măsurile post de ieșire probabil vor fi prelungite, rezultând o perioadă prelungită de incertitudine sporită, care ar putea cântări foarte mult asupra încrederii investitorilor. Consecințele variază de la „destul de rău la foarte, foarte rău”, a declarat șefa FMI, Christine Lagarde. Politicianul conservator Priti Patel, un puternic militant pentru Brexit, a spus că FMI a avertizat Marea Britanie că se joacă cu focul și atunci când a stabilit un plan pentru a limita deficitul. “Acum economia noastră este mai puternică decât aproape toate celelalte economii majore. Astăzi FMI vorbește de rău Marea Britanie pentru că vrea să preia controlul de la Bruxelles. FMI nu este independent pentru că este finanțată de către UE. FMI a greșit în mod constant în previziunile legate de economia Marii Britanii. Greșește și acum”, a spus Patel, Confederația Industriei Britanice CBI estimează că impactul Brexit, în baza unui raport realizat de PwC, ar putea echivala cu 5% din PIB – aproape 100 miliarde de lire sterline – și ar putea costa 950.000 de locuri de muncă până în 2020.

Chiar și într-un scenariu în care se va garanta un acord de liber schimb cu UE, PIB-ul Marii Britanii ar putea să scadă cu 3%. Ar fi o „lovitură reală pentru nivelul de trai, locuri de muncă și creșterea economică”, potrivit directorului general Carolyn Fairbairn.

„Economiile din reducerea contribuțiilor la bugetul UE și reglementările vor fi în mare măsură compensate de impactul negativ asupra comerțului și investițiilor. Chiar și în cel mai bun caz aceasta ar provoca un șoc serios pentru economia Marii Britanii”, a mai spus oficialul CBI. Dar Matthew Elliott, directorul executiv al Vote Leave, a declarat că oficialii CBI vor fi obligați să admită că ocuparea forței de muncă și economia vor crește după ieșirea Marii Britanii din UE. Institutul pentru Studii Fiscale Brexit ar costa Marea Britanie între 20 și 40 de miliarde de lire sterline, conform ISF.

Guvernul ar trebui să găsească 5 miliarde de lire sterline care reprezintă echivalentul cheltuielilor publice tăiate grație prezenței Regatului în UE. De aemenea, este nevoie de 5 miliarde care să acopere cheltuielile publice și de 5 miliarde pentru cheltuielile de securitate socială și să crească diverse taxe care să atragă, evident, alte 5 miliarde de lire.

IFS a pus la îndoială afirmațiile Vot Leave, grupul care conduce campania pentru Brexit, că Marea Britanie ar economisi 350 de milioane de lire sterline pe săptămână din contribuțiile pe care Regatul nu le mai plătește UE, declarând că aceste câștiguri s-ar pierde prin incertitudine de piață. Vote Leave susține că IFS este “un braț al propagandei UE” pentru că 11% din fondurile primite în 2014 au venit de la Consiliul European. “IFS nu este o organizație neutră. Dacă ieșim din UE, IFS se va confrunta cu o gaură de 800.000 de lire sterline”, susțin cei de la Vote Leave.

Economiștii Brexit Grupul de campanie, format din opt economiști respectați, a fost creat special pentru acest referendum în scopul susținerii taberei care dorește ieșirea Marii Britanii din UE. Acesta susține că economia Regatului va crește cu 4% în următorii patru ani de la părăsirea Uniunii pentru că va fi ajutată de relaxarea poverii reglementărilor UE și de tarifele mai mici la importurile venite din afara blocului comunitar.

Asta va duce, susțin cei din grup, la o stimulare a cheltuielilor de consum. Organizația Mondială a Comerțului Directorul general al Organizației Mondiale a Comerțului (OMC), Roberto Azevedo, a avertizat exportatorii britanici că vor fi expuși riscului de a plăti până la 5,6 miliarde de lire sterline în cazul Brexitului.

Eventuala Ieșrire nu va exclude Marea Britanie de la tranzacționarea cu parteneri internaționali, dar aceasta s-ar putea derula în condiții mai rele pentru Regat. Azevedo a spus că e imposibil de estimat cât va dura până când Regatul va putea restabili condițiile de comerț existente acum în cadrul UE. Matthew Elliott, directorul executiv al campaniei Vot Leave, a contracarat spunând: „În momentul de față relațiile noastre comerciale sunt dictate de UE, iar acest lucru înseamnă că întreprinderile britanice sunt supuse unor constrângeri inutile.

În prezent nu avem o voce în cadrul OMC pentru că suntem doar una dintre cele 28 de țări reprezentate de UE. Dacă vom vota Ieșirea, vom putea lua înapoi controlul asupra propriilor noastre relații comerciale. Aștept cu nerăbdare un viitor mai sigur și mai prosper”, susține Elliott. Organizația pentru Cooperare Economică și Dezvoltare Secretarul general al Organizației pentru Cooperare Economică Cooperare și Dezvoltare, Angel Gurria, a spus: „Părăsirea Europei ar impune o taxă Brexit asupra generațiilor viitoare În loc de finanțare a serviciilor publice, această taxă ar fi o pierdere totală, fără nici un beneficiu economic”.

Potrivit OCDE, până în 2020, PIB-ul în Marea Britanie ar putea cu 3-5% sub nivelul la care ar fi fost dacă ar fi rămas în UE, adică echivalentul unei pierderi de 2.200 de lire sterline pentru fiecare gospodărie. Președinte al Consiliului Business din Vote Leave, John Longworth, neagă predicțiile OCDE spunând: „. Acesta este un raport defectuos, care face ipoteze ce au fost respinse fără menajamente de către economiștii seniori”. Vote Leave adăugat că OCDE este părtinitoare după ce a primit 30,5 milioane de euro de la UE între 2007 și 2014.

Standard & Poor Agenția de evaluare economică și financiară Standard & Poor a apreciat că Brexit ar putea duce la o retrogradare a ratingului de credit pentru Marea Britanie de la AAA la AA sau chiar mai jos dacă relațiile cu Bruxelles-ul se vor deterior în perioada post-referendum.

Standard & Poor a retrogradat de la stabil la negative perspectivele Marii Britanii în contextual temerilor privind Brexit, invocând de asemenea posibilitatea unui al doilea referendum scoțian pentru independență, care ar crește instabilitatea. Vote Leave a declarat că „Norvegia, Liechtenstein și Elveția au toate rating AAA de la Standard & Poor și se află în afara UE. Nu există nici un motiv pentru a crede că Marea Britanie nu va mai fi la fel. Vom negocia cu UE pentru comerț liber și pentru cooperare prietenoasă, astfel încât nu vor fi perturbări în economia Marii Britanii pentru a justifica o retrogradare a ratingului”. Banca Angliei Banca Angliei a cântărit, de asemenea, eventualitatea Brexit și posibilitatea unei unei recesiuni care ar putea duce la „o creștere semnificativă a inflației” și „de creștere a șomajului”.

Guvernatorul instituției, Mark Carney, a subliniat că riscurile unui vot pentru Ieșire “ar putea include o recesiune tehnică”. Însă, nici dacă rămâne în UE, economia nu va putea avea o evoluție foarte bună, potrivit raportului Băncii Angliei, care și-a modificat în sens negativ estimările privind PIB-ul țării. Conform lui Carney, în cazul-ul Brexit-ului, băncile îşi vor muta probabil unele afaceri în UE. Impactul ”Brexit-ului” asupra City-ului londonez va depinde în mare parte de relaţiile comerciale dintre Regatul Unit şi UE, a explicat Carney.

Recunoaşterea mutuală, cu ajutorul căreia UE şi Marea Britanie îşi acceptă regulile fiecăreia, ar avea un impact mai redus decât recunoaşterea ‘unei a treia ţări’, conform căreia UE permite doar băncilor din statele din afara blocului comunitar să aibă acces la piaţa unică dacă acceptă reglementări similare. Fostul cancelar Lord Lamont – un susținător al cauzei Brexit – a răspuns, spunând că guvernatorul vorbește nechibzuit și că Regatul are o economie puternică și care poate să stea pe propriile picioare așa cum se întâmplă în celelalte state moderne independente. Uniunile Sindicatul Transporturilor feroviare si maritime (*RMT*) s-a declarat în favoare Ieșrii Marii Britanii din UE.

În felul acesta, susțin oficialii RMT, vor fi stopate atacurile la adresa drepturilor sindicale, negocierilor colective, protecției locurilor de muncă și a salariilor. Sindicatul susține că politicile UE alimentează privatizarea feroviară, ceea ce face imposibilă vreodată a renaționalizării serviciilor. Secretarul general al RMT, Mick Cash, a declarat că UE s-a căsătorit cu privatizarea, austeritatea și cu atacarea democrației”. Însă, TUC, Centrul Național al Sindicatelor Britanie, s-a pronunțat ferm pro-UE.

Conform unui studiu comandat de TUC, concediile plătite, protecțiile pentru lucrătorii agențiilor, măsurile de sănătate și siguranță precum și ratele de compensare vor fi expuse riscului în situația Brexit. Michael Ford, din partea TUC, susține că muncitorii nu vor mai putea apela la Curtea Europeană pentru Justiție în cazul Ieșirii. În opinia secretarului general TUC, Frances O’Grady „Brexit ar însemna că lucrătorii vor fi bântuiți de ani de incertitudine în ceea ce privește drepturi, cum ar fi concediul plătit, concediul prental și de tratament egal pentru fracțiuni de de normă”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Cretu 866 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.