Bruxelles: Comisia Europeană regretă declarațiile lui Băsescu despre unire

Urmatorul mare proiect pentru Romania dupa aderarea la UE ar trebui sa fie unirea cu Moldova, il citeaza Euractiv.com pe presedintele Romaniei. Este o declaratie care a provocat mirare in cercurile europene si i-a oferit premierului Victor Ponta, rivalul presedintelui Traian Basescu, ocazia sa-l acuze ca destabilizeaza mica tara din Estul Europei, dand apa la moara comunistilor de la Chisinau, comenteaza Euractiv.com.

Articolul publicat de Euractiv este semnat de bulgarul Georgi Gotev, un jurnalist cu experienta in diplomatie, care a facut parte din echipa de diplomati care, in 1993, deschidea misiunea Bulgariei la UE. Incepand din 1998 a inceput sa scrie despre subiectele europene ce priveau bulgaria, iar apoi a fost purtator de cuvant al Pactului de Stabilitate in Europa de Sud-Est.

Un diplomat european a declarat pentru Euractiv ca executivul UE a regretat declaratia lui Traian Basescu. Apoi, Bruxelles-ul a lasat sa se inteleaga ca discutiile despre Romania Mare erau ultimul lucru de care UE avea nevoie pentru a tine in viata initiativa Parteneriatului Estic, care si asa a primit o lovitura serioasa in urma refuzului Ucrainei de a semna Acordul de Asociere la UE, ca urmare a presiunilor Rusiei.

Cand Euractiv i-a cerut presedintelui Basescu sa comenteze ideea sa despre unificarera Romaniei cu Republica Moldova, replica primita a fost un hohot de ras, scrie site-ul citat.

Nu la fel a reactionat fostul premier moldovean Vlad Filat, presedintele Partidului Liberl Democrat de la Chisinau, care face parte, impreuna cu PDL din Partidul Popular European. Si Filat sa aflat la Vilnius, unde a participat la o reuniune a liderilor PPE.

Filat a declarat pentru Euractiv ca afirmatiile lui Basescu nu fac decat sa foloseasca comunistilor pro-rusi din Republica Moldova. ”Ii ajuta pe cei care speculeaza pe marginea acestui lucru, cum sunt comunistii si cei care detin puterea la Moscova, ii ajuta.”

Intrebat daca a discutat cu Basescu despre ”proiectul unirii”! in marja reuniunii PPE, Filat a raspuns negativ. Intrebat daca Basesc s-a consultat cu cineva din Republica Molodva inainte de a face asemenea declaratii, Filat a raspuns: ”In niciun caz cu noi.”

Apoi, fostul premier Vlad Filat a refuzat sa raspunda la o intrebare tot mai des ridicata in Romania, potrivit Euractiv: cea legata de o posibila candidatura a lui Traian Basescu la presedintia Republicii Moldova. ”Haideti sa nu mergem atat de departe”, a spus Filat.

Euractiv scrie ca, avand in vedere ca mandatul lui Basescu se incheie in 2014 si ca el nu mai poate candida la presedintia Romaniei, comentatorii romani sugereaza ca el ar putea incerca sa candideze la presedintia tarii vecine. Alegerile din Republica Moldova ar urma sa aiba loc in 2016.

La Summitul de la Vilnius al Parteneriatului Estic, presedintele Basescu a fost rugat de reporteri sa explice declaratiile facutemiercuri, 27 noiembrie, la postul public de televiziune din Romania, cand a aratat ca isi doreste ca tara sa se uneasca cu Moldova vecina.

”Romania a avut un prim proiect fundamental – aderarea la NATO, un al doilea proiect fundamental – aderarea la UE. Al treilea proiect ar trebui sa fie unirea cu Moldova. Nu este nicio indoiala. Nu se poate face nimic impotriva vointei romanilor din dreapta si din stanga Nistrului”, a spus Basescu, citat de Euractiv.

Presa din Romania a sesizat insa imediat ca presedintele a confundat Nistrul cu Prutul, scrie site-ul citat.

Nu in ultimul rand, Euractiv arata ca declaratiile lui Basescu privind unirea Romaniei cu Republica Moldova i-au servit lui Victor Ponta, care s-a plasata mai aproape de linia urmata de Bruxelles. ”Cel mai important lucru pe care Romania il poate face este sa sprijine integrarea Moldovei, sa faca lucruri concrete, un gazoduct, un pod, o autostrada”, a spus Ponta. ”Declaratiile lui Basescu ii servesc lui Voronin.”

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.