Călătoria cu metroul se scumpește

Începând de sâmbătă, călătoriile cu metroul se scumpesc.

Tarifele vor fi majorate cu 16%-33%, preţul cartelei pentru două călătorii urmând să crească de la 4 la 5 lei, cea cu 10 călătorii de la 15 lei la 20 lei, iar pentru un abonament lunar nelimitat pasagerii vor plăti 70 lei, faţă de 60 lei în prezent.

Pe langa scumpirile prognozate, Metrorex anuleaza și abonamentul de 62 de calatorii.

Pe pagina de internet, Metrorex a anunțat pe data de 11.03.2015 scumpiri ale preturilor pentru calatoriile cu metroul pe cele 4 linii magistrale de metrou, precum si anularea abonamentului de 62 de calatorii ca urmare a „numeroaselor nemultumiri exprimate de publicul calator”.

Potrivit Metrorex, ajustarea tarifelor de călătorie va conduce la o creștere a veniturilor proprii ale societății cu aproximativ 4,4 milioane de lei lunar, sumă necesară acoperirii deficitului de finanțare a societății pe anul 2015.

Anunțata scumpire a călătoriilor cu metroul a stârnit proteste pe internet. Pe site-ul petitieonline.net a fost postată o petiție în care se cerea să nu fie scumpite călătoriile și să nu se anuleze abonamentul de 62 de călătorii.

„Avand in vedere ca lungimea totala a retelei de metrou gestionata de Metrorex este de aproximativ 70 km si avand un trafic mediu zilnic de 600.000 pasageri- date din 2012, in fiecare an metroul bucurestean anunta pierderi- cu toate ca sunt subventionati de la stat au reusit ca sa aibe pierderi cumulative de aproape 40 de milioane de euro in ultimii 4 ani.
Acest lucru este posibil si prin faptul ca pentru fiecare 1.000 de pasageri trafic zilnic sunt „alocati” 6.9 angajati. Ca si comparatie, metroul din Tokyo- care are un profit de 13% in anul fiscal 2013, reuseste sa atinga cifre profitabile cu doar 1.4 angajati pentru fiecare 1.000 de pasageri trafic zilnic.

La un simplu calcul in care includem taxele platite catre stat de angajati/angajatori- ce se revad si in subventiile de la stat destinate Metrorex, precum si pierderile anuale, costurile noastre, ale calatorului de rand, sunt enorme”, se arată în petiția institulată „Nu scumpiți călătoriile cu metroul și mai ales NU anulați abonamentul de 62 de călătorii-Metrorex”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Eugenia Solomon 1416 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.