Calitatea apei

Scandalurile mai mult sau mai puțin vizibile din ultima vreme ar fi trebuit să ne aducă în atenția la modul serios problema calității apei. Asta deoarece au existat destule situații în care stocuri importante de apă îmbuteliată au fost retrase de pe piață pentru că nu îndeplineau standardele de calitate. Au existat astfel de cazuri chiar și în rețeaua publică de alimentare cu apă. Totuși, este important să ținem cont de faptul că reglementările privind asigurarea calității apei în rețeaua publică sunt foarte stricte și implică un număr considerabil de instituții care verifică activitatea operatorilor.

Oricât de puțin probabil ar fi ca apa din rețea să aibă probleme, în cazul în care acestea apar, este important să luăm câteva măsuri simple care să ne scutească de orice neplăceri.

De fiecare dată când constataţi o deteriorare a aspectului apei de la robinetul dumneavoastră vă recomandăm:

· lăsaţi apa să curgă câteva secunde

· informaţi-vă dacă apa nu a fost oprită pentru intervenţii

· verificaţi dacă şi vecinii dumneavoastră au aceeaşi problemă.

Nu trebuie să permiteţi intervenţii ale persoanelor neautorizate la sistemul de alimentare cu apă şi nici la reţeaua interioară.

Pentru atenuarea gustului de clor al apei, lăsaţi apa într-un recipient sau vas descoperit înainte de a o bea. Dacă se poate, chiar la frigider, dar nu mai mult de 24 de ore. Frigul va disipa gustul. Sau o puteţi servi cu cuburi de gheaţă. De asemenea, câteva picături de lămâie sau o frunză de mentă vor face ca gustul de clor să dispară, iar noile arome pot fi chiar plăcute. Câteva cuvinte și despre clor. Contrar unor percepții destul de răspândite, prezența clorului în apă nu este un semn privind lipsa calității acesteia. Din contră, clorinarea reprezintă cea mai eficientă metodă de dezinfecție a apei prin care operatorii se pot asigura că trimit în rețea apă sigură pentru băut. Există și niște limite foarte clare privind pragurile maxime și minime de concentrație a clorului în apă. Tocmai de aici provine mica problemă a mirosului și gustului de clor. Asta deoarece omul percepe prezența clorului în apă încă de la concentrații mult mai mici decât cele minime prevăzute de lege. Dar, cum am văzut, există soluții simple pentru rezolvarea acestei mici probleme.

Un alt aspect important pe care trebuie să îl avem în vedere ține de urmărirea periodică a modului în care operatorii se asigură de calitatea apei livrate. Tocmai pentru a nu exista suspiciuni privind obiectivitatea analizelor și pentru a asigura un control asupra acestora, fiecare operator este obligat să facă propriile analize, dublate însă de analizele realizate de către autoritățile competente. De exemplu, în București există 56 de puncte de control stabilite de către Direcția de Sănătate Publică și Autoritatea Municipală de Reglementare a Serviciilor Publice și 181 de puncte de control computerizate ale Apa Nova- Compania de Ape București. Rezultatele acestor analize sunt prezentate zilnic în presă, dar pot fi verificate și pe site-ul operatorului în cadrul unei secțiuni dedicate.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.