Când doi se ceartă, al treilea câştigă

Cea de-a 17-a etapă a Turului Franţei, Berna – Finhaut Emesson, 185 km – supranumită şi etapa eleveţiană, pentru că s-a desfăşurat în întregime pe pământ eleveţian – a fost una extrem de disputată cu importante schimbări, ca timp, în clasamentul general.
S-a alergat încă din start cu o viteză de peste 45 km pe oră şi, contrar obişnuinţei, primul grup de evadaţi se detaşează târziu, foarte târziu, la peste 20 km de la start. Înainte de start, S. Cavendish, unul din eroii actualei ediţii, cu patru victorii de etapă, şi R. Denis îşi anunţă abandonul. O primă căzătură, cu trei rutieri, W. Baraguil, G. Izaguire şi B. Bozici, ultimul mai suferind o căzătură, ceva mai gravă, şi fiind obligat să abandoneze. Pe căţărarea de categoria a 3-a de la Cote de Saannenmoser se face evadarea, cu 14 rutieri. Înainte d start, N. Quintana, principalul adversar al lui C. Froome, liderul competiţiei, declara că se simte bine, după o zi de pauză, că a pregătit, el şi Movistar, echipa sa, câteva lucuri şi că vrea un rezultat bun de ziua naţională a Columbiei. Din păcate au fost doar nişte vorbe, prestaţia sa în această etapă fiind una cu totul şi cu totul ştearsă. Remarcabil s-a comportat celălalt columbian, J.Pantano, învingătorul etapei precedente şi sosit al doilea în această etapa eleveţiană.
Dar să nu anticipăm. Coborârea de pe Cote de Sannenmoser îi găseşte în faţă pe P. Sagan, S. Clement, T. Kangert, I. Zakarin, D. Pozzovivo, R. Majka, G.Van Avermaet, K. Durasek, T. Voeckler, D. Feillu, T. Gallopin, A. Lutsenko, S. Morabito şi J. Pantano. Deşi se rulează cu aceeaşi viteză medie, de peste 45 km pe oră, distanţa dintre evadaţi şi pluton ajunge la peste 13 minute. Se trece, fără schimbări în configraţia cursei, şi peste cea de-a doua căţărare, tot de categoria a 3-a, cea de la Col de Mosses, vine sprintul e la Martigny, câştigat de P. Sagan, care, cu 190 de puncte în faţa urmăritorului său, M. Kittel, nu mai poate fi dezbrăcat de tricoul verde cu care va intra, fără îndoilală, în Paris.
După acest sprint, grupul evadaţilor se fărâmiţează, plutonul scade diferenţa la 11 minute, P.Sagan o lasă mi moale, iar în faţă se instalează protagoniştii de-acum două zile, J.Pantano şi R. Majka. Vor reedita, oare, sprintul de la Culoz, câştigat de J. Pantano?! Nu, pentru că vine din urmă, în forţă, rusul I.Zakarin. R. Majka nu poate face faţă, cedează, dar J. Pantano se agaţă de roata lui I. Zakarin şi cei doi se bat la sânge pentru întâietate. Mai puternic şi mai decis, I Zakarin se desprinde şi rulează de unul singur spre finiş. Când doi se ceartă, Pantano şi Majka, al treilea, Zakarin, câştigă!
În spate se dau lupte mari între Astana, cu F. Aru în prim-plan, cu Sky care îşi protejează exemplar liderul, pe C. Roome, şi cu Movistar care acţionează dezlânat, haotic, lăsându-l de izbelişte, parcă lipit de asfalt, pe N. Quintana., de lângă care se desprinde R. Porte. Nu-i ia urma N. Quintana, ci C. Froome, care dovedeşte că dispune de nebănuite resurse. Nu-l poate depăşi, până la final pe R. Porte, vor sosi amândoi la peste 7 minute, dar Quintana, depăşit şi de alţi rutieri, va sosi şi mai târziu, alături de B. Molema, care, clasat al doilea în clasamentul general, pierde mai mult de un minut.
Deşi aparent calmă, a fost o etapă importantă, ea clarificând în proporţie de 80 la sută învingătorul ediţiei 2016, nimeni altul decât Chris Froome.

Clasamentul etapei

1. I.Zakarin 04h 36′ 33”

2. J. Pantano la 55”

3. R. Majka 1′ 26”

4. K. Durasek 1′ 32”

5. B. Feillu 02′ 33”

Clasamentul general

1. C. Froome 77h 25′ 10”

2. B. Molema la 02′ 27”

3. A. Yeats 02′ 53”

4. N. Quintana 03′ 27”

5. R. Bardet 04’15”

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Victor Nita 183 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.