Când schimbările climei îndrăznesc să nu fie de acord cu posibilul viitor preşedinte republican al Americii

Corespondenţe din SUA

Marea Vale Centrală din California dă aproximativ 8% din producţia agricolă totală a Statelor Unite, este sursa naţională principală de roşii, struguri, bumbac, caise şi asparagus. Oferă, de asemenea, cam 90% din producţia mondială de migdale. Productivitatea ei agricolă se bazează pe un sistem complex de irigaţii, apa provenind de la suprafaţă, din râuri, sau fiind extrasă din puţuri. După seceta cumplită, de 4 ani, în Vestul Americii peste400.000 hectarezac necultivate, mulţi migdali şi alţi pomi fructiferi au fost lăsaţi să se usuce, iar unele oraşe mai mici n-au apă deloc. Atâta apă s-a scos din puţuri încât cea mai mare parte a solului din valea lungă de 720 km s-a surpat, anul trecut, pe alocuri chiar cu 40 de centimetri, drumurile s-au şubrezit, canalele transportând apă către Sud sunt pline de crăpături.

Şi, în pofida acestor semne prevestitoare de rele, într-un sondaj naţional recent, n-a existat nici măcar un singur stat american din toate cele 50 câte are Uniunea, unde majoritatea celor chestionaţi să creadă şi să afirme că încălzirea globală i-ar afecta şi pe ei, personal! Între timp, seceta grozavă a înzecit numărul de incendii, peste tot, în Vest. California, Oregonul, statul Washington şi Alaska ard. La 18 august, peste 2,9 milioane de hectare, o suprafaţă de două ori mai mare decât judeţul Prahova, al României, au ars, 200 de case au fost mistuite de flăcări, 13 oameni au pierit în ele. Într-una din sâmbetele trecute, la 23 august, incendiul cu neputinţă de stăpânit din rezervaţia Okanogan, în statul Washington, de la Pacific, a fost cel mai mare din istoria acelui stat şi a distrus o suprafaţă mai întinsă decât a oraşului New York. Armata, Garda Naţională şi mii de civili s-au alăturat pompierilor veniţi, practic, din toate colţurile lumii, şi au încercat, toţi împreună, să stăvilească urgia tsunami-ului de foc.

De asemenea, sondajul naţional amintit ne spune că 24% dintre americani nu cred că încălzirea globală este reală, sau provocată de mâna omului. 56% dintre republicanii din Congresul SUA pun şi ei la îndoială schimbarea climei, precum şi avertismentele în această privinţă ale oamenilor de ştiinţă. Unul dintre ei, congresmanul republican Duncan Hunter, din ţinutul nostru, al Californiei de Sud, crede că schimbarea climei este reală, dar că nu este provocată de intervenţia omului. Şi debitează astfel de aberaţii în timp ce, în oraşul Ramona şi în alte părţi din districtul lui, unii dintre localnici cară apa cu camioanele-cisternă, pentru că puţurile lor au secat, şi în timp ce acasă puţurile unora au secat, congresmanul Hunter este foarte ocupat în Congres, pe Hill la Washington, unde se împotriveşte tratatului cu Iranul şi pledează pentru intervenţia militară americană în Ucraina…

Dovezile ştiinţifice că încălzirea globală este o realitate şi că, în mare măsură, se datorează activităţilor omului sunt copleşitoare. În California, consumul de apă a fost redus, pentru cei mai mulţi locuitori ai statului obligatoriu cu 25%. Şi totuşi, afurisitul de sondaj de luna trecută, de care tot amintim, ne mai zice că majoritatea congresmanilor republicani din statul nostru nu cred că schimbările climei se întâmplă şi că ar fi posibil să vorbim de aşa ceva abia cândva, în viitor. De asemenea, toţi susţin extinderea producţiei de combustibili fosili, inclusiv forajele offshore, în largul coastelor Californiei, precum şi expansiunea exploatării gazelor de şist.

Situaţie în care, pe bună dreptate, ne putem întreba de unde apare această nepotrivire flagrantă, între ce crede majoritatea oamenilor, din întreaga lume, şi ce gândesc conservatorii americani, adică republicanii? Două motive ne vin în minte, corelate. Primul este acela că lumea marelui business, sau o bună parte din ea, nu vrea să se oprească să facă bani din combustibilii fosili şi din exploatarea şi mai intensivă a resurselor. Al doilea motiv că, atunci când preşedintele Obama şi Partidul Democrat vor să promoveze ceva, orice ar fi acel ceva, republicanii din Congres se împotrivesc, nu contează despre ce ar fi vorba, cu excepţia, să zicem, că mama copilului este întotdeauna certă, că steagul american este steagul tuturor americanilor, sau că plăcinta cu mere este cea mai populară plăcintă din America. Cele două pricini pentru care republicanii gândesc cum gândesc se corelează de minune când vine vorba de schimbările climei. Industria petrolieră furnizează bani pentru campaniile electorale, bani care, într-o majoritate copleşitoare, se duc la republicani – Centrul pentru politici responsabile (vezi www. opensecrets.org) arată că, în 2016, 95% dintre banii amintiţi vor merge către ei. Republicanii din Congres vor fi fericiţi să primească această asistenţă financiară, ca să poată, astfel, să-i facă opoziţie lui Obama pe tema schimbării climei, dar şi pe alte probleme, cum ar fi asistenţa medicală, educaţia, reforma sistemului penitenciar, şi altele. Iar Fox News, finanţată de marele business, de super Comitetul de Acţiune Politică (PAC) al republicanilor, şi cu banii din reclamele electorale ale Partidului Republican, va rămâne televiziunea – şcoală a publicului republican, iar acesta va vota pentru candidaţii care, indiferent ce se va întâmpla în lumea reală, inclusiv ”vremea neobişnuită”, adică ştirea principală seară de seară, nu-şi vor schimba nici gândirea, şi nici opţiunile politice. Sunt candidaţii dintr-un comentariu recent în ”Washington Post”, zugrăviţi drept ”nişte tipi mergând de la pesimism, la nefericire” în ce priveşte schimbarea climei, iar asta este, probabil, ceea ce-şi doreşte industria petrolieră.

Dar s-ar putea ca Mama Natură să le-o ia înainte. Când vine vorba de modificările climei, cei mai mulţi dintre republicani menţionează că susţin exploatarea gazelor de şist, dar noi ştim că injectarea în scoarţa terestră a apelor reziduale, asociată cu scoaterea gazelor din şisturi, au produs un număr mai ridicat de cutremure – statul Oklahoma, din centrul Americii, de pildă, a avut, recent, de 600 de ORI mai multe cutremure, decât avusese înainte de începerea exploatării gazelor de şist, iar astăzi oamenii au început să dea atenţie acestor întâmplări. Jeb Bush, candidat la nominarea republicană pentru Prezidenţiala 2016, în mod vădit constrâns de faptul că oraşe mari din statul Florida vor avea de suferit din pricina ridicării nivelului apelor oceanului, a admis, în prezent, că schimbările climei sunt plauzibile, dar a adăugat că, numai şi numai din această pricină, nu ar trebui să modificăm nimic din bunul mers al vreunei căruţe pline cu profituri economice. În cazul lui Bush a apărut, deci, o schimbare, dacă ne amintim că, până mai luna trecută, staff-ul său de campanie nici măcar nu a vrut să rostească vorbele ”schimbarea climei”, deşi toţi primarii republicani din oraşele de pe coastele Floridei au început să se pregătească de inundaţii şi de alte rele.

Prin urmare, pe ici, pe colo, a început să licărească un strop de speranţă. Vestul Americii, însă, continuă să ardă, în timp ce producţia agricolă a Californiei se scufundă, încet-încet, împreună cu Marea Vale Centrală…

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Kiki Skagen Munshi 15 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.