Capodopera enesciană „Oedip”, în premieră absolută la Covent Garden

Luni, 23 mai, cea dintâi montare a Oedip-ului enescian prezentată în Marea Britanie va avea premiera la Opera Regală Covent Garden, una dintre cele mai celebre scene muzicale ale lumii. Melomanii britanici, dar nu numai, vor avea astfel ocazia să descopere una dintre capodoperele incontestabile ale muzicii moderne într-un spectacol ce beneficiază de evoluţia unor staruri internaţionale de primă mărime.

Spectacolul a fost produs în anul 2011 pentru Théâtre Royal de la Monnaie din Bruxelles, în concepţia dramatică a regizorilor Àlex Ollé şi Valentina Carrasco, doi dintre membrii vizionarului grup de creaţie La Fura dels Baus din Barcelona. Montarea îl are în rolul principal pe bas-baritonul danez Johan Reuter, al cărui nume încununează o distribuţie de zile mari ce îi mai include pe Sir John Tomlinson (Tiresias), Sarah Connolly (Iocasta), Sophie Bevan (Antigona) şi Marie-Nicole Lemieux (Sfinxul).

Orchestra va fi condusă de Leo Hussain, un entuziast al creaţiilor lui George Enescu, care va debuta, cu această ocazie, la pupitrul Operei Regale Covent Garden.

La cele 6 reprezentaţii programate între 23 mai şi 8 iunie sunt aşteptaţi în jur de 15.000 de iubitori de operă din întreaga lume. Importante publicaţii de profil, precum Opera Magazine sau Classical Source, dar şi generaliste, consideră spectacolul un eveniment care nu trebuie ratat şi, totodată, una dintre atracţiile perioadei următoare într-o capitala suprasaturată de producţii de cel mai bun nivel. De altfel, Oedip-ul de la Covent Garden poate inaugura, în plan internaţional, o crucială schimbare de percepţie privind muzica lui George Enescu, care nu a atins, în ciuda geniului său unanim recunoscut, popularitatea altor compozitori proeminenţi ai secolului 20.

Cu ocazia premierei, Institutul Cultural Român din Londra oferă un vin d’honneur, în onoarea ansamblului de la Covent Garden, la care vor participa, alături de cântăreţi şi muzicieni, Kasper Holten, directorul muzical al Royal Opera House, Alex Beard, director executiv al Royal Opera House, şi, din partea coorganizatorilor români, Nagy Mihály, vicepreşedinte al Institutului Cultural Român, Cosmin Onisii, chargé d’affaires al Ambasadei României în Regatul Unit, şi Dorian Branea, directorul ICR Londra.

Reamintim că, pentru a pune în evidenţă cât mai bine capodopera enesciană, ICR Londra a derulat, împreună cu Opera Regală Covent Garden, mai multe evenimente reunite sub genericul Luna Oedip la Londra. Atât la Covent Garden, cât şi la sediul Institutului, au avut loc concerte şi discuţii cu principalii protagonişti, la care au participat bas-baritonul Johan Reuter, dirijorul Leo Hussain, Kasper Holten, directorul muzical al Operei Regale, compozitorul şi muzicologul Dan Dediu, regizoarea Valentina Carrasco, basul Sir John Tomlinson, mezzo-soprana Sarah Connolly, soprana Rodica Vică, pianista Diana Ionescu ş.a. De-a lungul Lunii Oedip, la ICR Londra şi la Opera Regală au fost prezentate expoziţiile Oedip: o istorie vizuală a Muzeului Naţional „George Enescu” şi Interludii în cheie fotografică de Cornel Brad.

Luna Oedip la Londra este un program realizat de către Institutul Cultural Român din Londra în parteneriat cu Opera Regală Covent Garden, cu sprijinul Ambasadei României în Regatul Unit al Marii Britanii şi al Muzeului Naţional „George Enescu” din Bucureşti.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.