Cât gunoi mai adună voluntarii între 3 și 80 de ani de pe ambele maluri ale Prutului

Voluntari din fiecare judeţ al ţării şi-au pus mănuşile în weekend-ul trecut, au luat saci şi au participat la ‘Let’s Do It, România!’, cea mai mare mobilizare din ţară, cu scopul de a strânge deşeurile din arealele naturale. Încă de la primele ore ale dimineţii, sute de voluntari au venit la punctele de înregistrare, iar acţiunea s-a încheiat în jurul orei 15:00, când partenerii de la salubritate au început colectarea sacilor.

Au urmat raportări, calcule, iar suma care a rezultat este amețitoare. Peste 136.000 voluntari au strâns peste 168.000 de saci cu deşeuri în Ziua de Curăţenie Naţională ‘Let’s Do It, România!’. Organizată pentru cel de-al cincilea an, acţiunea a devenit o tradiţie pentru români, care aleg să-şi ofere timpul şi energia pentru o cauză în care cred cu tărie. În topul judeţelor cu cei mai activi voluntari se găsesc Botoşani (16 000 voluntari – 8000 saci – intermediar), Maramureş (12 000 voluntari – 10 780 de saci), Vaslui (11 500 voluntari – 14 500 de saci), Gorj (10 140 – 14 000 de saci), Suceava (6 900 voluntari – 10 350 de saci), Prahova (6 200 voluntari – 8000 de saci), Buzău (5 582 voluntari – 10 952 de saci), Arad (5 042 voluntari – 6212 de saci).

Deşeurile colectate de către voluntari au fost deşeuri precum: PET-uri, sticlă, doze de aluminiu, veselă de plastic, materiale textile, îmbrăcăminte şi încalţăminte, dar şi deşeuri electronice. O problemă des întâlnită de voluntari au fost cadavrele de animale (câini, pisici, păsări, cai) aruncate în ape, păduri şi pe marginea drumului. Participanţii la ‘Let’s Do It, România!’ provin din medii variate şi au vârste şi ocupaţii diferite. Printre voluntari se numără elevi, care au venit împreună cu profesorii şi şcoala, angajaţi din companii din diverse domenii, familii, persoane cu dizabilităţi şi chiar deţinuţi, care realizează astfel muncă în folosul comunităţii. Dacă cel mai tânăr voluntar are doar 3 ani, a venit însoţit de părinţi şi învaţă să respecte natura, cel mai vârstnic voluntar are 80 de ani şi i-a impresionat pe cei din jur prin implicare şi dedicare.

Anul acesta, România a facut curăţenie alaturi de Republica Moldova, coordonând şi activitatea de la Chişinău. Activitatea a cuprins 9 parcuri din Chişinău, iar la protestul împotriva deşeurilor din spaţiile verzi au participat 3.522 de voluntari, elevi, studenţi, profesori, funcţionari publici, avocaţi, doctori, ingineri, programatori, cântăreţi, mame şi taţi, bunici şi nepoţi. Participanţii la curăţenie au colectat din spaţiile verzi 8.068 de saci, dintre care, peste 2 500 de saci cu deşeuri reciclabile. Marea parte a deşeurilor colectate au fost sticle şi ambalaje de plastic şi veselă de unică folosinţă, însă voluntarii au luptat şi cu pneuri de maşini, canapele şi tehnică de uz casnic.
”Mulţumim tuturor voluntarilor care an de an aleg să se implice în schimbare şi participă la acţiunile noastre de curăţenie.’Let’s Do It, România!’ este un simbol al voluntariatului în România, un exemplu că românii se pot uni pentru o cauza pozitivă, o dovadă că românilor le pasă de natură şi de mediul în care trăiesc. Ne bucurăm să vedem că oamenii înţeleg că este nevoie de implicare constantă pentru a schimba mentalităţi şi a îmbunătăţi problema deşeurilor. Dorim ca, prin această iniţiativă, să atragem atenţia autorităţilor naţionale şi locale că România are nevoie de o reformă urgentă pentru colectarea a ceea ce aruncăm, altfel riscăm să sufocăm România de deşeuri!” a declarat Andrei Coşuleanu, director executiv ‘Let’s Do It, România!’.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.