Cazul HexiPharma – iată unde au dus excesele instituţiilor de forţă ale statului

Ştirea că analizele de laborator, potrivit cărora diluarea biocidelor produse de Hexi Pharma nu se confirmă, ar trebui să arunce în aer instituţii, jurnalişti şi chiar opinia publică. Nu se va întîmpla însă aşa! Peste cîteva zile toată emoţia va trece şi, foarte curînd, Tolontan va veni cu o nouă diversiune pe care o vor crede toţi naivii.

Chiar de la începutul scandalului, începusem să scriu un articol căruia îi pusesem titlul: „Şi dacă, în final, toată Afacerea Hexi Pharma se va dovedi că a fost un imens Fîs?” Nu l-am mai terminat, fiind convins că asupra mea se vor năpusti tot felul de zoaie şi chiar acuzaţia că aş putea avea un anumit interes. Nu sînt, de obicei, aşa de fricos, dar am înţeles că orice punct de vedere contrar ideii că Hexi Pharma a diluat biocidele te-ar putea face responsabil de moartea a cîteva milioane de oameni în spitale. Cu biocidul m-aş fi descurcat, dar cu genocidul era mult mai greu, aşa că am rămas în standby!

Recitesc ce scriam atunci, la începutul textului neterminat: „Acum o lună, dacă mă întreba cineva ce este un „BIOCID”, habar nu aveam şi cred că în aceeaşi situaţie era cam toată populaţia ţării, cu excepţia specialiştilor. Acum, pe buzele tuturor este acest cuvînt, fiind identificat cu substanţa care ucide milioane de oameni în spitale! Ca şi cum nu ne mai omoară cancerul, ci biocidul! Într-o asemenea teorie, eu nu pot să cred! Mi se pare că aici este vorba despre jocuri de culise, bine dirijate de cineva interesat, astfel încît manipularea teribilă să ducă spre un scop anume, pe care, neînţelegîndu-l, nu pot să-l înghit pe nemestecate, aşa cum, din păcate, fac mulţi dintre noi. Cu atît mai mult, cu cît, alături de Cătălin Tolontan, a apărut ca multiplicator al acestui caz INIŢIATIVA ROMÂNIEI, acel conglomerat de ONG-işti din preajma Monicăi Macovei, apărut în spaţiul public după Colectiv!” Păstrez intacte mai ales astăzi aceste aserţiuni, cu atît mai mult, cu cît ştirea comunicată chiar de către Procurorul General al României îmi cam dă dreptate.

Căutasem atunci şi o definiţie a BIOCIDELOR şi am găsit-o la Secretariatul tehnic de produse biocide din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică ce aparţine de Ministerul Sănătăţii: „Biocide – Produsele biocide sunt substanţe active si preparate conţinând una sau mai multe substanţe active, condiţionate într-o formă în care sunt furnizate utilizatorului, având scopul să distrugă, să împiedice, să facă inofensivă si să prevină acţiunea sau să exercite un alt efect de control asupra oricărui organism dăunător, prin mijloace chimice sau biologice”.

Mai mult, chiar, am găsit pe site-ul Ministerului Sănătăţii un „Registru Naţional al Produselor Biocide”, în care erau trecute produsele din această categorie, precum şi „Producătorul”, substanţele active, concentraţiile admise etc:


HEXI PHARMA era doar unul dintre numeroşii producători, după cum se vede în tabelul de mai sus! Pe prima pagină a acestui „Registru Naţional”, de pildă, din cele 16 produse, doar unul aparţine Hexi Pharma: ACTYSOL! Nici pe pagina 2 lucrurile nu stau altfel, căci din cele 18 produse, numai BIXOL este produs de Hexi Pharma:


Şi, tot aşa, pe toate cele 166 de pagini ale „Registrului Naţional de Produse Biocide”, unde găsiţi firme din SUA, Germania, Franţa Estonia, Germania etc. Unul dintre aceste Registre Naţionale, cel din care am facsimilat documentele de mai sus, poate fi consultat de pe site-ul Ministerului Sănătăţii, la adresa

http://www.ms.ro/documente/Registrul%20National%20al%20Produselor%20Biocide,

%20actualizat%20pana%20la%20data%20de%2001%

20septembrie%202015_3233_12604.pdf.

Cînd s-a anunţat posibilul prejudiciu produs de Hexi Pharma, de circa 50 milioane de euro, mi-a fost foarte clară ideea că afacerea cu biocide este rîvnită de „concurenţă” ori de către persoane sau instituţii care vor să pună mîna pe banii lui Dan Condrea! În astfel de cazuri, oricînd poate să-ţi apară în drum un copac gros care nu vrea nici de-al dracului să se dea la o parte din calea ta!

Acum, că fabrica Hexi Pharma s-a închis, cînd Dan Condrea a murit, iată că analizele biocidelor au ieşit ca fiind bune, deşi acum ceva timp erau, potrivit eminenţei sale Tolontan, diluate cu 2.000%! Dacă ne-am coborî la mintea lui Tolo, ar trebui să calculăm procentajul de la BIOXOL (v. tabelul de mai sus) astfel:

– 1. dacă „reţetarul” prevede Triclosan în proporţie de 0,02 g/% de produs finit atunci

– 2. în spitale ajungea Bixol-ul cu substanţa activă Triclosan în proporţie de 0,00001 g/% de produs finit!

Există oare vreun aparat care să măsoarea o astfel de concentraţie?, căci apa chioară cred că poate să conţine mai mult Triclosan decît Bixol-ul lui Condrea!

Acum toată lumea vede că ne-am furat-o, că analizele lui Tolo n-au fost altceva decît ceea ce tratatele serviciilor secrete numesc „exagerarea convingătoare”, însă efectele s-au produs şi să recunoaştem că ne-am lăsat prostiţi nu prea ne vine la îndemînă!

N-am nici o îndoială că „lotul 2” de analize, despre care vorbea Procurorul General că va fi trimis într-o altă ţară, va ieşi diluat, poate nu de 2.000 de ori, dar într-un procent care să nu dea peste cap întru totul campania mediatică extraordinară care a dus la închiderea Hexi Pharma!

În aşteptarea acestui al doilea test, încerc să aflu un răspuns de la maestrul Titi Aur sau de la jurnaliştii care au susţinut mereu teoria sinuciderii lui Dan Condrea, arătîndu-le încă o dată fotografia aceasta, realizată la doar cîteva minute după ce maşina lui a fost pulverizată de impactul cu copacul:


ÎNTREBARE: Este posibil ca un şofer să conducă maşina pe distanţa de 52 m pe un teren accidentat, avînd roţile pe iarbă, astfel încît să nimerească voit acel copac, cu intenţia sinuciderii? Atrag atenţia, ca şofer cu experienţă ce sînt, că nu accept răspunsuri simple de genul „da” sau „nu”, altfel cer demonstraţia practică, fie ea şi în poligon! Pînă atunci, şoferii pot să-şi amintească din trafic ce se întîmplă cu maşina atunci cînd te „fură” chiar şi nişte nisip împrăştiat pe carosabil.

Eu cred, mai degrabă, că procurorii au vrut de la început ca moartea lui Condrea să se finalizeze cu varianta „sinuciderii”, căci aceasta este singura situaţie în care „cazul” se închide de la sine! Varianta „accidentul” presupunea investigaţii amănunţite despre starea maşinii, despre sistemul de frînare, despre sistemul de direcţie etc. Şi varianta „crimei” presupunea cam aceleaşi expertize, la care se adăuga şi căutarea presupusului criminal! Aşa, cu „sinuciderea”, e mult mai simplu, chiar dacă nişte cîrcotaşi ca noi pun întrebarea incomodă: ce pilot senzaţional era Condrea, dacă a reuşit să controleze maşina pe iarbă şi printre şleauri, astfel încît să nimerească direct în copacul acela? Vorba bancului: „Ce preţizie, domnule, ce preţizie!”

P.S. La cîteva zile după explozia subiectului Hexi Pharma, am fost într-un spital din Craiova şi am văzut cum arată „săpunul lichid” produs de această firmă, comparîndu-l cu cel pe care-l folosesc acasă. Părea mult mai bun decît cel luat din piaţă! Atunci mi s-a aprins beculeţul prudenţei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ion Spânu 1818 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.