Ce au găsit hackerii în documentele fundațiilor lui George Soros

Hackerii au reușit să pună mâna pe mai mult de 2.500 de e-mailuri ale miliardarului George Soros. O parte a presei americane se concentrează mai mult pe identitatea hackerilor, despre care scrie că acționează la ordinul Kremlinului, fiind aceiași care au penetrat sistemul informatic al Comitetului Național Democrat, cu scopul de a pune bețe în roate campaniei prezidențiale a lui Hillary Clinton. O altă parte a presei americane dorește însă să afle mai degrabă despre ce este vorba în documentele publicate pe site-ul DCLeaks.

Agenția Bloomberg scrie că Fundația pentru o Societate Deschisă a raportat incidentul la FBI încă din luna iunie. Purtătoarea de cuvânt Laura Silber spune că a fost angajată o firmă privată de securitate cibernetică, care a stabilit că scurgerea a fost limitată și că a fost posibilă printr-un intranet folosit de conducerea fundației și de parteneri.

Site-ul DCleaks a publicat în acest weekend documentele sustrase de la fundația lui George Soros. Site-ul a fost creat de ”activiști americani care respectă libertatea cuvântului, drepturile omului și guvernarea poporului de către popor”.

Documentele provin din mai multe departamente ale organizațiilor lui Soros. Cele mai multe documente provin de la Fundația pentru o Societate Deschisă și privesc entități din mai toate regiunile globului, inclusiv Banca Mondială și Casa Albă. Documentele sunt din intervalul 2008-2016. Printre ele se numără și unele intitulate ”Criza europeană: Evoluții esențiale din ultimele 48 de ore” (cu referire la criza imigranților) sau ”Dezbaterea despre Ucraina în Germania”. Este vorba despre strategii, planuri de acțiune, priorități și alte activități ale fundației, inclusiv rapoarte despre alegerile din Europa, politica migrației și a azilului în Europa.

Un e-mail publicat în cursul săptămânii trecute de WikiLeaks arată cum Soros a sfătuit-o pe Hillary Clinton cum să gestioneze criza politică din Albania din 2015, sfaturi pe care Clinton le-a urmat întocmai.

Draga Hillary,
O situație gravă a apărut în Albania, care necesită o atenție urgentă, la nivelurile superioare ale guvernului Statelor Unite. Este posibil să știți că o demonstrație de opoziție la Tirana, vineri, a dus la moartea a trei persoane și distrugerea de proprietăți.
Există îngrijorări serioase în continuare legat de o contra-demonstrație care urmează să fie organizat de către partidul aflat la guvernare, miercuri, și un eveniment organizat de opoziție cu două zile mai târziu, pentru a comemora victimele. Perspectiva a zeci de mii de oameni care intră pe străzi într-un mediu politic deja inflamat bolnav pentru afectează revenirea ordinii publice și a procesului democratic fragil al țării.
Cred că două lucruri trebuie să fie făcute de urgență:
1. Folosiți greutatea deplină a comunității internaționale asupra prim-ministrului Berișa și a liderului opoziției, Edi Rama, pentru a preveni alte demonstrații publice și să modereze public declarațiile.
2. Numiți un înalt oficial european în calitate de mediator. În timp ce eu sunt preocupat de retorica folosită de ambele părți, sunt deosebit de îngrijorat cu privire la acțiunile primului-ministru.
[…]
SUA și UE trebuie să lucreze în deplină armonie in aceasta privinta, dar date fiind aspirațiile europene ale Albaniei, UE trebuie să preia inițiativa. De aceea, am sugerăm numirea unui mediator, cum ar fi Carl Bildt. Martti Ahtisaari sau Miroslav Lajcak, toți aceștia au legături puternice în Balcani.
Fundația mea din Tirana monitorizează situația îndeaproape și poate furniza o analiză independentă a crizei.
Vă mulțumesc, George Soros

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.