Ce este mai important pentru germani: Europa sau democraţia?

După Al Doilea Război Mondial, Germania s-a bucurat de două daruri: democraţia şi o Europă integrată a naţiunilor libere.Problema este ca democraţia împiedică salvarea rapidă a euro, în timp ce salvarea euro subminează democraţia. Referendumul este singura soluţie câştigătoare pentru democraţia germană, scrie Der Spiegel.

După Al Doilea Război Mondial, Germania s-a bucurat de două daruri: democraţia şi o Europă integrată a naţiunilor libere. Ambele daruri suferă astăzi enorm de pe urma încercării de a folosi moneda unică pentru integrarea europeană. Săptămâna viitoare, Curtea Constituţională de la Karlsruhe va decide asupra politicii Germaniei în privinţa salvării euro. Problema este ca democraţia

împiedică salvarea rapidă a euro, în timp ce salvarea euro subminează democraţia.
Ce este mai important pentru germani: Europa sau democraţia? Aceasta este întrebarea fundamentală la care Curtea va trebui să răspundă, scrie Der Spiegel.

Salvarea zonei euro a schimbat structura de putere în Germania. Cancelarul negociază la Bruxelles în spatele uşilor închise, acolo ia decizii. Aparatul cancelariei este cel mai puternic, acolo sunt puţinii oameni care ştiu ce se înâmplă şi ce trebuie să se întâmple. Parlamentul a fost redus de Merkel al un grup de nouă deputaţi care sunt uneori consultaţi. Plenul Bundestagului este consultat doar în chestiuni care de multe ori au fost deja puse în aplicare la nivel european, scrie Der Spiegel.

Acolo unde parlamentul, şi prin urmare opoziţia, pierde din rolul său, Curtea Constituţională este câştigătoarea, scrie Der Spiegel. Când vine vorba despre politica europeană, Curtea de la Karlsruhe a devenit un organ al guvernului. Politicienii şi cetăţenii nemulţumiţi că vocea lor nu se aude prin intermediul parlamentului, se îndreaptă către Curte.

Şi mai există şi un al treilea actor, care nu a fost inclus în teoria democraţiei: pieţele fianciare. Ele sunt cele care determina acţiunile politicienilor, de parcă traderii şi nu poporul ar fi sursa puterii politice şi a autorităţii. Principul călăuzitor al pieţelor este lăcomia, iar Merkel a promis deja că va lucra pentru o democraţie care sa se supună pieţei, scrie revista germană.

În toate cazurile, cel care pierde este poporul. Într-o democraţie reprezentativă, alegătorii au puterea asupra parlamentului şi când parlamentul pierde, atunci poporul pierde. Pentru a face lucrurile şi mai rele, oamenii au fost ameţiţi de evenimentele politice. Ce este Mecanismul European de Stabilitate? Cu ce se deosebeşte de Fondul European pentru Stabilitate Financiară? Care este relaţia dintre cele două si dintre acestea şi Banca Centrală Europeană? Cine controlează aceste birocraţii? Politicienii au creat în spatele uşilor inchise o structură pe care nimeni nu o mai înţelege. Iar când alegătorii nu mai înteleg nimic, ei se bazează pe sentimente, care nu sunt cel mai bun fundament pentru decizii.

Prin urmare, democraţia germană şi cea europeană sunt in pericol, scrie Der Spiegel.

Părinţii fodatori ai UE au folosit emoţiile unor europeni abia ieşiţi din război pentru a propune un proiect european. Proiectul a fostul unul al elitelor, dar a funcţionat prin apelul la sentimente şi la memoria recentă. Acum, apelul la sentimente este mult mai dificil. Spaima războaielor între europeni a trecut. Tânăra generaţie este una globalizată. Şi a devenit foarte limpede greşeala de a nu crea o uniune fiscală în moentul introducerii euro.

În aceste conditii, singura soluţie este consultarea poporului. Indiferent de rezultatul unui referendum german pentru Europa, democraţia este învingătoarea.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.