Ce fac autoritățile în cazul românilor decedați sau dispăruți după cutremur

Guvernul italian a anunţat că sâmbătă va fi zi de doliu naţional şi vor avea loc funeralii de stat, la care va participa şi preşedintele Sergio Mattarella în urma cutremurului devastator care a curmat peste 260 de vieți. În catastrofa din Italia și-au pierdut viața și opt români, în vreme ce alte 19 persoane sunt date dispărute.

Update O ședință de Guvern a fost convocată pentru luni, în cadrul reuniunii urmând a fi discutată situația românilor afectați de cutremurul din Italia.

„Avem deja convocată o ședință de Guvern, în afara programului normal, pentru luni, când vom discuta și acest subiect. Și apoi (…) miercuri avem din nou ședință de Guvern. Deci avem cadrul (…) instituțional pentru a putea lua decizii imediat ce vom avea date precise”, a declarat premierul Dacian Cioloș sâmbătă, întrebat dacă a fost convocată o ședință de Guvern de urgență privind situația românilor afectați de cutremurul din Italia.

Cioloș a mai spus că a cerut o informare la zi a situației din Italia, având în vedere că procesul de salvare nu este finalizat.

„Am solicitat Ministerului de Externe și Ministerului Muncii să vină cu o analiză a posibilităților de sprijin financiar pe care îl putem acorda cetățenilor români care lucrează acolo și care au fost afectați sau rudelor celor care s-au deplasat acolo să vadă cum stau lucrurile. Avem deja mijloacele pregătite pentru repatrierea celor care au decedat acolo, în caz de nevoie. Ministerul de Externe a anunțat deja acest lucru și vom veni (…) și cu măsuri de sprijin pentru cei care sunt acolo spitalizați, care doresc să se repatrieze sau care au avut pierderi materiale și pentru care ne gândim la un ajutor tranzitoriu până când își vor clarifica situația”, a precizat Cioloș.

Ministrul Apărării Naționale, Mihnea Motoc, a declarat vineri seara că armata este pregătită să participe la repatrierea persoanelor decedate în cutremurul din Italia dacă acest lucru va fi prevăzut în măsurile pe care le vor decide Guvernul și Ministerul de Externe.

„Dacă în măsurile pe care le în vedere Guvernul, Ministerul de Externe, intră și misiuni de repatriere ca în alte rânduri până acum, ministerul nostru este pregătit să îndeplinească această misiune”, a spus Mihnea Motoc, la Realitatea TV.

Ministerul român de Externe a anunțat la rândul său vineri că „având în vedere complexitatea acțiunilor necesare pentru gestionarea situației”, din dispoziţia ministrului afacerilor externe, o echipă consulară mobilă din cadrul Unităţii de Reacţie Rapidă a MAE se va deplasa, în regim de urgenţă, la Roma, în cursul dimineţii de 27 august pentru a sprijini demersurile echipelor mobile ale Ambasadei României la Roma şi Consulatului General al României la Bologna, aflate deja la faţa locului.

Între timp, rudele disperate ale românilor victime ale seismului din Italia vor primi sprijin financiar din partea Federației Patronatelor din Turism și nu a Guvernului.

Federaţia susține că va da câte 300 de euro şi câte un bilet de avion dus-întors spre Italia, pentru câte două rude de gradul unu ale fiecărui rănit, decedat sau dispărut în urma cutremurului.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.