Mugur Isărescu şi pupilul său ilogic

Pe un site cu pretenţii de organ naţional a apărut un articol cu aer de studiu semnat de cunoscutul anonim financiar Lucian Croitoru. La un moment dat, pupilul guvernatorului a oscilat între condiţia de ginere şi cea de premier. Şi le-a ratat pe amândouă. Pentru a înţelege cum gândeşte guvernatorul este suficient să parcurgem două-trei paragrafe din opera pupilului.

”Mă număr printre aceia care au susţinut cu argumente că libertatea redusă faţă de corupţie şi libertatea redusă a proprietăţii sunt cauza de fond a problemelor majore economice, sociale şi politice din România.

Concluzia este aceea că o strategie pentru România, care să rezolve aceste probleme şi să permită creşterea nivelului de trai ar trebui să aibă doar 2 priorităţi: (i) clarificarea drepturilor de proprietate (sau altfel spus, creşterea libertăţii proprietăţii) şi (ii) reducerea corupţiei.

Prezint mai jos cauzele şi efectele acestor libertăţi reduse, aşa cum au fost ele evidenţiate în articolele în care le-am discutat (lista acestor articole este prezentată la sfârşit). Cauzele şi efectele respective explică domnia slabă a legii în România şi dependenţa mare de redistribuirea de la bugetul public a prea multor români. Ele subliniază necesitatea centrării strategiei pe cele două priorităţi enunţate.

CAUZELE NIVELULUI REDUS AL CELOR DOUĂ LIBERTĂȚI:

1. Libertatea redusă faţă de corupţie şi libertatea redusă a proprietăţii (neclaritatea drepturilor de proprietate) au drept cauză fundamentală unconsens politic implicit apărut la începutul anilor 1990, când s-a acceptat libertatea politică şi alte libertăţi, dar nu clarificarea drepturilor de proprietate şi reducerea corupţiei (Croitoru, 2015a; Croitoru, 2015b);

2. Acest consens politic, dintr-o altă perspectivă a privit menţinerea uneiseparări de facto insuficiente între puterile” (Lucian Croitoru, O strategie pentru România, HotNews)

După mintea consilierului de la BNR, soluţia salvatoare pentru România ar fi o libertate totală faţă de corupţie. Inclusiv faţă de afacerile celor de la BNR!

Ca dovadă că avem de-a face cu o ”operă ştiinţifică” şi cu o gândire de savant, trebuie să observăm că pe parcursul prezentei lucrări Lucian Croitoru se citează de 10 ori şi trimite cu precizie de la subsolul textului unde se afla indicată opera sa, formată în acest caz de câteva articuluşe!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.