Rețeta anti-Putin a lui George Soros

Două grupări de hackeri despre care autoritățile americane consideră că au legături cu Kremlinul au postat aceleași documente sustrase din rețeaua informatică a Fundației pentru o Sociatetea Deschisă patronată de miliardarul George Soros. Numai că a apărut o eroare: unul dintre cele două documente ce ar fi trebuit să fie identice are o informașie suplimentară, încearcă să creeze o legătura între activistul rus anti-corupție Alexei Navalnîi și Soros. Concluzia, susține presa americană, nu poate fi decât că hackerii ruși editează conținutul documentelor sustrase.

O eroare în războiul informațional al Rusiei

Documentele despre strategia fundației lui Soros în Rusia au apărut pe două site-uri diferite. Pentru prima dată au fost publicate în noiembrie 2015 pe platforma CyberBerkut, un grup pro-rus de hackeri care se opun guvernului actual din Ucraina. Apoi documentul a apărut pe platforma DCLeaks, suspectată și ea de experții americani că este un proiect cu originea în Rusia. Ei bine, în documentul intitulat “Russia Project Strategy, 2014-2017”, CyberBerkut a adăugat numele fundației lui Alexei Navalnîi pe lista celor care au primit finanțare din partea Fundatiei Soros. Activistul rus neagă că a primit o asemenea finanțare, iar Laura Silber, purtătoarea de cuvânt a Fundaței pentru o Societate Deschisă, arată și ea că nu au fost făcute donații pentru fundația lui Navalnîi.

Scopul este discreditarea opoziției din Rusia. “Tactica este de a posta documente false printre cele autentice. În cele din urmă, fiecare va înțelege că documentele sunt false, însă va fi o discuție de săptămâni întregi: ‘Oare opoziția, și mai ales Navalnîi, folosește banii lui Soros?’”, a scris Navalnîi într-un email pentru revista Foreign Policy. “Centrul discuției se mută de la corupția lui Putin la opoziție și banii negri”.

Este limpede că Vladimir Putin îl urăște pe George Soros, pentru că fundația sa a împiedicat sau îngreunat exercitarea influenței ruse în Europa de Est. Pentru Vladimir Putin, Soros nu este un filantrop preocupat de drepturile omului și de statul de drept, ci un agitator bogat și cu dare de mâna care susține orientarea pro-occidentală în statele din fostul lagăr socialist.

Președinția Medvedev, o perioadă fructuoasă pentru Fundația Soros

Menționând că DCLeaks este suspectat în SUA că ar fi un produs al războiului informațional al Rusiei, documentele de mai jos, publicate de acest site, pot oferi și o idee despre cum îl vede George Soros pe președintele rus și despre cum Fundația sa a încercat să inițieze mișcările ce ar trebui să democratizeze Rusia și să răstoarne regimul.

Președinția lui Dmitri Medvedev pare să fi dat speranțe Fundației Soros, după cum o arată un document din 2012.

“Contextul legat de drepturile omului s-a schimbat mult din 2006 până în 2012: perioada Medvedev a permis o serie de îmbunățiri și o deschidere semnificativă pentru ONG-uri. Amendamentele aduse legii ONG-urilor din 2006 a dus la o campanie în favoarea ONG-urilor; mulți dintre cei care au primit granturile noastre au avut de câștigat în această perioadă. Vladislav Surkov a stabilit legături cu multe grupuri care doreau să coopereze cu statul și partenerii noștri au fost folosiți ca experți în procese cheie, precum reforma poliției. În mandatul lui Medvedev a fost creat un spațiu pentru modernizare și includerea societății civile. Însă presiunea a crescut foarte repede imediat după ce Putin a revenit la putere.”

“Protestele din Rusia au afectat viața ONG-urilor. Statul a început să investească în auto-organizare, crezând că asta va înlătura posibilitatea apariției unei opoziții la scară mare. Însă în acest fel statul a deschis cutia Pandorei. Oamenii au devenit activi și au început să simtă că pot sa schimbe ceva; calea către auto-mobilizare a fost deschisă.”

Documentele Fundației pentru o Societate Deschisă arată temele ce trebuie exploatate pentru destabilizarea regimului din Rusia. Este vorba despre: deținuții politici, cenzură și controlul asupra presei, presiunea pusă pe publicațiile independente, drepturile homosexualilor și lesbienelor, drepturile femeilor, drepturile persoanelor cu dizabilități.

O soluție de criză pentru sporirea nemulțumirii față de regimul Putin

După acest document din 2012 și după ce Fundația pentru o Societate Deschisă pare să-și fi dat seama că Rusia respinge modelul neoliberal de organizare socială și economică, DCLeaks ofera un al document: “Proiectul de Strategie pentru Rusia, 2014-2017”.

Rusia de azi se confruntă cu o puternică alunecare către parcticile autoritare. Confruntat cu provocări interne grave, regimul a devenit insularizat și izolationist, încercând să-și întărească bazele. Legile draconice promulgate de când Putin s-a reîntors la președinție au făcut ca organizațiile finanțate din străinătate să fie izolate și acuzate. În ciuda acestui fapt, este important să continuăm să discutăm cu Rusia, atât pentru a apăra spațiile democratice, cât și pentru a ne asigura că vocile din Rusia nu vor păli pe scena globală”.

Strategia Fundației pentru o Societate Deschisă privind Rusia descrie trei concepte fundamentale pentru “climatul actual” din țară.

1. Vom reduce impactul negativ al noilor legi prin intermediul susținerii interne și internaționale. Aliații cheie în această privință sunt cetățenii ruși care se opun decăderii țării lor, alături de comunitatea rusă a experților în drept, care cunosc în profunzime legea ONG-urilor și sunt foarte motivați să ajute ca acest sector să-și continue activitatea. (Plata avocaților pentru ONG-urile din Rusia, arată “Proiectul Rusia”, urma să se facă din donațiile oferite de National Endowment for Democracy, organizație nonprofit finanțată în principal de Congresul SUA, și de Oak Foundation)
2. Vom integra vocile din Rusia în schimbul global de opinii și idei. Având în vedere că intelectualii și activiștii ruși sunt tot mai marginalizați pe plan intern și că cei din mediul universitar sunt deseori izolați de comunitatea internațională, vom susține introducerea gândirii critice din Rusia în discursul global. Asemenea oportunități le vor permite actorilor din Rusia să inițieze colaborări reciproc avantajoase, de la migrație până la activismul online, menținând astfel relevanța lor și reducând fenomenul de provincializare.
3. Intenționăm să subliniem drepturile și demnitatea uneia dintre cele mai marginalizate categorii din Rusia – homosexualii și lesbienele.

Una dintre tacticile pentru inițierea unui fenomen revoluționar este promovarea unui discurs al nemulțumirii.

Vom susține trei domenii principale: (a) accesul la justiție și la apărarea grupurilor marginalizate, (b) accesul la informații din surse independente și la presa alternativă și (c) platforme pentru dezbateri critice, discuții și mobilizare socială. “Proiectul Rusia” va oferi sprijin partenerilor noștri de încredere în fiecare dintre aceste domenii, investind în creșterea și dezvoltarea lor, rămânând flexibil în ce privește finanțarea, pentru a le permite să își continue activitatea esențială. Încercăm de asemenea să întărim legitimitatea lor și sustenabilitatea financiară.”

Rusia traversează un proces gradual, arbitrar de închidere în ea însăși. Pe acest fond, rolul “Proiectului Rusia” este de a crea o rețea densă de actori independenți ai societății civile care, în cel mai bun caz, pot stabili agenda pentru un viitor mai deschis și mai democratic al Rusiei, iar în cel mai rău caz pot să supraviețuiască efectelor legislației draconice.”

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.