Ce spun oficialii BNR despre promulgarea legii dării în plată

La doar câteva minute după ce președintele Klaus Iohannis a anunțat că a promulgat legea dării în plată, Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, a declarat că statul nu trebuie să-şi facă iluzia că acest act normativ a rezolvat problema oamenilor care au credite ipotecare şi nu pot să le plătească.

“Este vorba de 6.000 de oameni care sunt sub vizorul băncilor în vederea executării silite, în timp ce 500 de cazuri sunt deja executări silite. În această situaţie, mai ales având în vedere că există un eşantion care este cunoscut şi poate fi analizat, statul nu trebuie să-şi facă iluzia că legea dării în plată a rezolvat problema oamenilor care au credite ipotecar şi nu pot să le plătească”, a spus Vasilescu.

Conform oficialului BNR, statul trebuie să plece de la ideea că trebuie să rezolve aceste lucruri ale oamenilor care ajung într-o situaţie disperată că nu au altă soluţie decât autoevacuarea.

“Pentru că asta este soluţia dării în plată: autoevacuarea, rămânerea în stradă. Cum va fi aplicată legea, care va fi strategia băncilor, sunt lucruri pe care viitorul apropiat ni le va spune”, a declarat Vasilescu pentru Ziarul Financiar.

Şeful statului a precizat că, iniţial, a cerut Parlamentului reexaminarea legii dării în plată, iar ulterior a constat că Legislativul a ţinut cont de observaţiile sale şi a decis să promulge actul normativ.

Legea dării în plată a fost adoptată, miercuri, 13 aprilie, de Camera Deputaţilor, for decizional, cu o majoritate de 207 voturi „pentru”, un vot „împotrivă” şi o abţinere.

Deputaţii au stabilit astfel că legea privind darea în plată nu se va aplica programului Prima Casă şi au majorat plafonul creditelor care intră sub incidenţa acestui act normativ de la 150.000 la 250.000 de euro. De asemenea, deputaţii au stabilit că legea se va aplica şi celor care sunt în proces de executare silită.

În 15 zile de la publicarea în Monitorul Oficial, orice debitor al unei bănci care are un credit imobiliar şi are dificultăţi în rambursarea ratelor va putea să se prezinte la bancă pentru a ceda imobilul şi să scape de datorii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Cretu 866 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.