Ce știa Băsescu și ignorase Ponta: „Raportul oficial american despre compania chineză Huawei”

Scandalul STS, început pe fondul tragediei aviatice din Munții Apuseni, scoate la iveală o posibilă afacere cel puțin generatoare de numeroase semne de întrebare.

În cursul acestei săptămâni, Traian Băsescu susținea, printre acuzații aduse lui Victor Ponta cum că e „corupt” și „solidar cu hoții”,  că premierul a făcut „un joc murdar” pe seama securităţii naţionale.

„Am solicitat astăzi şi am primit memorandumul semnat de ministrul Nica cu firma Huawei din China. Îi mulţumesc că mi l-a transmis imediat ce i l-am solicitat. Memorandumul, semnarea memorandumului este aprobată de premierul Victor-Viorel Ponta. Din lecturarea memorandumului am înţeles foarte bine de ce vrea STS la Guvern. Acum s-a dezlegat enigma. Este clar că angajamentele cu firma chineză l-au obligat pe Victor Ponta să largească spectrul de oferte pentru aceastră firmă chineză şi îl notific public că la CCR, indiferent ce vot vor da în Parlament, îmi este greu să cred că la CCR o astfel de lege va trece, ştiind care sunt atribuţiunile legale ale STS. Nu minciuna că trebuia să identifice poziţia avionului căzut în Apuseni, pentru că nu are în atribuţiuni aşa ceva STS, dar acum am înţeles de ce a făcut un joc de acest gen, murdar de altfel, pe seama securităţii naţionale, domnul Victor-Viorel Ponta. Obligaţiile asumate prin memorandum şi aprobată, semnarea memorandumului, de domnia sa cu firma Huawei din China. În orice caz, securitatea naţională nu se dă pe mâna unor firme IT străine, indiferent cât de prieteni am fi cu o ţară sau cu alta. Acest lucru trebuie să-l ştie şi Victor Ponta”, a spus Băsescu la Cotroceni.

În replică, Ponta a afirmat că ideea că Huawei ar face ceva pentru STS este lipsită de adevăr şi nici nu există motive de îngrijorare legate de memorandumul semnat.

„Pot să vă precizez că ideea că Huawei o să vină să facă nu ştiu ce pentru STS este cel puţin – cum pot să mă exprim diplomatic – este un neadevăr. Din câte ştiu, şi este public, compania Huawei furnizează de ani de zile pentru marile companii de comunicaţii de pe piaţa României echipamente, dar nu doar de pe piaţa României, ci de pe piaţa Uniunii Europene”, a spus Ponta.

Solicitat să explice înţelegerea convenită cu Huawei din perspectiva îngrijorărilor pe care alte state membre NATO le-au exprimat, Ponta a susţinut că nu există astfel de îngrijorări.

„Nu există aşa ceva. Ştiţi foarte bine că şi Statele Unite ale Americii, şi Europa lucrează în foarte multe sisteme cu compania Huawei. E o prostie ce a spus domnul preşedinte, ca să vă spun direct aşa, că nu mă înţelegeaţi când eram prea diplomat”, a completat Ponta, care a susținut că vor exista licitaţii organizate conform legislaţiei europene.

Un raport realizat de Comitetul pentru Informaţii al Congresului SUA, consultat de portalul stiriflux.ro, arată care sunt motivele pentru care Statele Unite consideră companiile chineze Huawei și ZTE un risc la adresa securităţii naţionale. Raportul a fost publicat pe 8 octombrie 2012.

În 2012, la momentul publicării raportului, Victor Ponta era premierul României, în Guvernul Ponta 1, iar ministrul Dan Nica era, de asemenea în funcţie. Memorandumul cu Huawei fost semnat ulterior.

Portalul stiriflux.ro a sintetizat o parte din concluziile raportului Comitetul pentru Informaţii al Congresului SUA. Rezultatele anchetei sunt incredibile. Premierul României, ministrul Comunicaţiilor, Dan Nica, dar şi alte structuri de stat, trebuie să fi ştiut cu siguranţă de avertizarea SUA, scrie portalul citat.

Huawei și ZTE, ameninţări la securitatea națională SUA

„Comitetul a lansat această investigație să caute răspunsuri la unele întrebări pertinente cu privire la companiile de telecomunicații chineze Huawei și ZTE și legăturile acestora cu Guvernul chinez. De-a lungul anchetei, care a durat luni de zile, atât Huawei cât și ZTE au încercat să descrie, în termeni diferiți, de ce nici una dintre companii nu este o amenințare la adresa intereselor naționale de securitate SUA. Din păcate, nici ZTE şi nici Huawei, nu au cooperat pe deplin, și nici una dintre companii nu a reuşit să furnizeze documente sau alte dovezi care să le susţină pretențiile sau să vină în sprijinul narațiunillor lor.

În mod special, Huawei a oferit răspunsuri evazive, incomplete, la întrebările privind problemele de securitate.

Eşecul acestor companii în a oferi răspunsuri responsabile despre relaţiile lor cu Guvernul chinez şi despre sprijinul pe care acesta îl ofera, generează şi pe mai departe dubii în ceea ce priveşte disponibiltatea lor de a respecta regulile internaţionale.

SUA trebuie să privească cu suspiciune penetraţia continuă pe piaţa telecomunicaţiilor americane a companiilor de telecomunicaţii chineze.

Comitetul Investițiilor Străine ale SUA (CFIUS) trebuie să blocheze achizițiile, preluările sau fuziunile care implică Huawei și ZTE, având în vedere ameninţarea asupra intereselor de securitate națională din SUA.

În baza informațiilor clasificate și neclasificate disponibile, Huawei şi ZTE nu pot fi de încredere privind independenţa de influenţa statelor stăine, și, prin urmare, reprezintă o amenințare la adresa securității Statelor Unite.

Sectorul privat din Statele Unite este încurajat să ia în considerare riscurile de securitate pe termen lung în cazul în care fac afaceri cu ZTE sau Huawei, fie pentru echipamente, fie pentru servicii. Furnizorii de rețele din SUA și dezvoltatorii de sisteme sunt încurajați să caute alți furnizori pentru proiectele lor.

Companiile chineze ar trebui să devină cât mai repede posibil mai transparente, incluzând listarea la bursa de vest.

Huawei, în special, trebuie să devină mai transparentă și să răspundă obligațiilor legale din SUA.” (Investigative Report on the U.S. National Security Issues Posed by Chinese Telecommunications Companies Huawei and ZTE)

Ministerul pentru Societatea Informaţională de la noi a publicat pe site memorandumul încheiat de instituţie cu producătorul chinez de echipamente IT&C Huawei în noiembrie 2013, care prevede, printre altele, participarea companiei la „construcţia Sistemului de Informaţii şi Comunicaţii Naţional”. „MSI apreciază demersurile finalizate ale Huawei pentru înfiinţarea Centrului global de servicii IT şi a Centrului global de servicii financiare din România. MSI va depune eforturile necesare în vederea asigurării pentru Huawei a unui mediu de afaceri deschis, activ, eficient şi echitabil, prin optimizarea şi îmbunătăţirea mecanismelor relevante”, se arată în document.

Pe 18 mai 2013, un semnal de alarmă privind companiile de telecomunicaţii chinezeşti era tras şi de Comisia Europeană. Astfel, Comisarul pentru comerț al UE, Karel De Gucht, declara, conform portalului citat, că este pregătit să lanseze o investigație oficială privind comportamentul anti-concurențial al acestor companii chineze, în scopul de a proteja un sector „strategic” al economiei Europei. „Cred că este mai bine pentru întreaga economie mondială ca acești doi parteneri comerciali mari (n. Red. Huawei și ZTE ) să vină cu o soluție amiabilă asupra a ceea ce este, de fapt, un sector strategic foarte important”, a precizat Karel De Gucht.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.