CEDO: A spune şefului statului „Dispari, idiotule” nu este un delict

CEDO a decis că statul francez a încălcat libertatea de exprimare a cetăţenilor prin condamnarea unui bărbat pentru ofensă adusa fostului presedinte Nicolas Sarkozy. Este vorba despre tipărirea unui afis inscriptionat cu celebra expresie “Casse toi pauvre con” (Dispari, idiotule – într-o traducere aproximativă). Afişul a fost purtat de mai mulţi oameni în timpul unei vizite a lui Sarkozy, in 2008. CEDO consideră “disproporţionat” recursul la o sancţiune penală pentru cel care a avut ideea afişului, o asemenea sancţiune, în opinia CEDO, riscând să aibă “un efect descurajant asupra intervenţiilor satirice care pot contribui la dezbaterea unor chestiuni de interes general.”

Invectiva de mai sus a fost lansată de însuşi Sarkozy unui bărbat care a refuzat să-i strângă mâna şi care l-a rugat să nu se atingă de el. La scurt timp, Herve Eon, cel condamnat de justiţia franceza s-a gândit să-i întoarcă această replică preşedintelui, prin tipărirea micilor afişe. Delictul de ofensă la adresa şefului statului prevăzut de legea libertăţii presei, îl face pe cel acuzat să fie susceptibil de plata unei amenzi de 45.000 de euro.

Herve Eon a fost condamnat la plata simbolică a doar 30 de euro, însă CEDO a considerat că procesul care a avut loc a încălcat dreptul la libera exprimare, mai ales că numele peresedintelui Sarkozy nici macar nu a fost pomenit.

CEDO a mai obligat Franţa, în 2004, să abroge o lege care incrimina ofensele aduse unui şef de stat străin.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.