Cele două mari îngrijorări din economia Germaniei, dar și cea europeană

Germania, principala putere economică a Europei, are două mari griji în acest moment: Deutsche Bank și Volkswagen AG, companii care riscă să fie aspru amendate de SUA pentru comportament inadecvat. Conform Bloomberg, aceste societăți riscă să submineze o economie care este una dintre puținele centre de creștere la nivel mondial. Deutsche Bank este cea mai mare bancă de investiții din regiune în timp ce VW este cel mai mare producător auto din Europa. Acestea totalizează 700.000 de angajați, jumătate dintre ei lucrând în Germania.

O slăbire considerabilă a celor două companii ar putea avea impact de creștere acasă și s-ar putea extinde și peste granițe. Banca este amenințată de către Departamentul de Justiție al SUA cu o amendă deu 14 miliarde de dolari din cauza unor nereguli în vânzarea unor credite ipotecare înainte de marea criză. Există însă multe semne de întrebare legate de capacitatea băncii de a plăti o astfel de amendă. Până în prezent, DB a pus deoparte pentru acoperirea costurilor litigiilor doar 5,5 miliarde de euro. Dar banca s-ar putea confrunta cu alte anchete costisitoare, fiind suspectată, printre altele, de manipulare pe piaţa valutară, manipularea cotaţiilor metalelor preţioase şi că a transferat miliarde de dolari în afara Rusiei, scrie The Guardian. Aceste vești au lovit puternic în capitalizarea băncii, acțiunile ajungând marți la minimele ultimilor 30 de ani. Costurile băncii sunt foarte mari, iar un sfert din angajați riscă să fie dați afară. În plus, DB se gândește să vândă divizia chinezească și afacerea de retail Postbank pentru a face rost de bani.

Volkswagen este implicată în scandalul emisiilor Dieselgate. Producătorul auto face obiectul unor investigații în mai multe țări, după ce a recunoscut că a echipat 11 milioane de vehicule cu un soft care a falsificat rezultatele testelor antipoluare ale motoarelor diesel. Bloomberg scrie că Departamentul american al Justiției evaluează mărimea amenzii pe care o poate impune VW în așa fel încât compania să evite falimentul. Deocamdată nu este clar la ce nivel se va ridica amenda pentru VW. La 30 iunie, grupul german avea lichidităţi nete de 28,8 miliarde de euro (32,4 miliarde de dolari) iar directorul financiar Frank Witter declara că obiectivul VW este să menţină la 20 de miliarde de euro lichidităţile nete pentru a asigura finanţarea necesară şi a proteja ratingul de credit.

Horst Loechel, profesorul de economie la Școala de Finanțe și Management de la Frankfurt susține că problemele celor două companii ar putea duce la un regres al consumului și a investițiilor. Andrew Lim, analist la Societe Generale SA, susține că pentru amendă mai mare de 5,4 miliarde de euro pe care Deutsche Bank ar încasa-o e nevoie de o majorare de capital. Situație nu tocmai confortabilă în condițiile în care chiar și înainte de criză, DB a raportat scăderi și a recurs la tăieri de locuri de muncă într-un effort major de a restabili profitabilitate. O veste ceva mai bună a venit azi dimineață când DB a recuperat o parte din pierderile din această săptămână. A avut loc un salt de 3,8% a titlurilor DB după ce șeful băncii, John Cryan, a declarat pentru Bild Zeitung că majorarea de capital nu ar reprezenta vreo problemă și că nu se pune problema unui sprijin din partea statului german. Angela Merkel, cancelarul Germaniei, şi-a exprimat marţi speranţa că problemele cu care se confruntă Deutsche Bank ar putea fi rezolvate, transmite Reuters. Politicianul a făcut declaraţia după ce luni, banca germană a dat asigurări că îşi va rezolva singură problemele, fără ajutorul Guvernului german. În luna iulie a acestui an, John Cryan şi Angela Merkel s-au întâlnit pentru a discuta repercursiunile Brexitului dar nu au abordat şi problema unui eventual ajutor pentru problemele cu justiţia americană.

Deutsche Bank şi-a manifestat intenţia de a contesta amenda aplicată de autorităţile americane în ideea de a ajunge la o înţelegere similară cu cea convenită de alte bănci vizate de autorităţile americane. Cu prilejul publicării rezultatelor financiare pe trimestrul al doilea, Deutsche Bank a anunţat că a pus deoparte suma de 5,5 miliarde de euro pentru a soluţiona litigiile în curs.
Nu doar DB și VW au mari probleme. De exemplu, Commerzbank AG, cu o participație de 15% deținută de guvern, intenționează să elimine 9.000 de locuri de muncă și de a suspenda plata dividendelor, ca parte a unei revizuiri gândită de noul director executive, Martin Zielke. Măsurile planificate, care vor fi puse în aplicare până în 2020, vor aduce băncii în jur de 1 miliard de euro. Cea de-a doua bancă germană déjà a eliminat până acu 5.200 de locuri de muncă, având azi în jur de 50.000 de angajați.

Chinul acestor giganți amenință să rănească întreprinderile mici și mijlocii, care sunt de obicei sunt considerate ca fiind coloana vertebrală a economiei și a cărei extindere ținut jos cifrele șomajului. VW, de exemplu, alimentează o rețea majoră de furnizori care produc și asigură componente pentru automobile din întreaga țară. „Ca regulă generală, un loc de muncă la un producător este egal cu doi-trei la un furnizor”, a declarat Willi Diez, șeful Institutului de Automotive Economie din Geislingen, Germania.

Chiar și așa, cele 3 milioane de întreprinderi – cunoscute sub numele de Mittelstand – ar putea reprezenta mântuirea Germaniei, deoarece acestea sunt în general bine capitalizate și mențin o forță de muncă stabilă. Mai mult de 90 % sunt deținute de câte o familie, generând peste jumătate din veniturile sectorului privat și care angajează mai mult de 50% din forța de muncă, în conformitate cu Fundația Business Family, cu sediul la Munchen.
Indicele de încredere în afaceri, publicat luni de institutul Ifo, a crescut la cel mai înalt nivel din ultimii doi ani „Fundamentele economiei sunt, în general, sănătoase”, a declarat Andreas Scheuerle, economist la DekaBank din Frankfurt.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Cretu 866 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.